A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) delegációjának látogatása Egyiptomban

Hirdetés

Innovatív magyar élelmiszerek a fáraók földjén

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetének vezetői és a Capriovus Kft. kutatás-fejlesztési vezetője előzetes egyeztetések után, 2022 őszén Egyiptomba látogatott. Az egyiptomi látogatáson a delegáció tagjaiként Professzor Friedrich László, MATE ÉTTI Intézetigazgató valamint Professzor Nguyen Duc Quang, MATE ÉTTI Intézetigazgató-helyettes, Professzor Kovács Zoltán, MATE ÉTTI Nemzetközi ügyekért felelős intézeti tanácsadó és Dr. Németh Csaba, Capriovus Kft. Kutatás-fejlesztési Igazgató vett részt.

A küldöttség egyiptomi tartózkodása során meghívást kapott az Alexandriai Egyetem meglátogatására. Baráti üdvözlettel fogadta őket a Mezőgazdasági Kar dékánja és csapata. Ahol Professor Mohammad Bahieeldeen a Kar dékánjával és további vezetőivel történtek egyeztetések. Itt lehetőségük nyílt az innovatív tojástermékek, többek között a ToTu termékek bemutatására is.

Hirdetés

Hirdetés

– A MATE főbb oktatási és kutatási területeit bemutató előadásunkat követően az Alexandria Egyetem képviselői határozott együttműködési szándékukat fejezték ki, és az első evidensnek mutatkozó oktatási és kutatási együttműködési ötletek mellett (mint például a hallgató és oktatócsere fokozása vagy a baromfi tenyésztéssel és tojással kapcsolatos, élelmiszer biztonsági, termékfejlesztési aspektusokhoz kötődő közös kutatások) célul tűztük ki a konkrét együttműködési projektek megfogalmazását a látogatást követően. Több olyan oktatási és kutatási terület merült fel, amely a MATE és az Alexandria Egyetem közötti együttműködést lehetővé teheti, akár a Capriovus Kft. bekapcsolódásával is – mondta Dr. Németh Csaba, a Capriovus Kft. kutatás-fejlesztési igazgatója.

A delegáció vonattal folytatta tovább egyiptomi látogatását Alexandriából Kairóba. A közel háromórás út kiváló lehetőséget biztosított számukra Felső-Egyiptom néhány földművelési módszerének megfigyelésére, amely a későbbi tárgyalások egyik témáját is képezte.

– Kairóba és Gizába érkezésünk másnapján az Egyiptomi Agrárminisztérium Mezőgazdasági Kutató Központjába (Agricultural Research Center – ARC) tett látogatásunkkal folytattuk szakmai utunkat. A MATE delegációjának lehetősége volt szakmai egyeztetéseket folytatni az intézet elnökével és számos vezetőjével. Az Elnökkel és vezetőkkel történt tárgyalásokat követően a delegációnk az Intézmény központi laboratóriumát is meglátogatta, mely rendkívül felszerelt és jólműködő kutató, fejlesztő és vizsgáló munkát végez. Ennek megfelelően a felmerült lehetséges közös kutatási témák mellett a kutatócsere lehetősége is felmerült együttműködési javaslatként. Visszautazásunk előtt meghívást kaptunk a Kairói Magyarországi Nagykövetségre, ahol Kovács András Nagykövettel és Orosházi Bernadett Külgazdasági Attasé Asszonnyal folytattunk további egyeztetéseket. A tárgyalás alatt beszámoltunk a látogatásunk tapasztalatairól, valamint felvetettünk néhány lehetséges egyiptomi-magyar kutatási és kereskedelmi együttműködési témát, amelyek támogatását a Nagykövet is szorgalmazta. A továbbiakban a konkrét kutatás-fejlesztései és oktatási együttműködési területek megfogalmazása és azok együttműködési megállapodásokba való foglalása a feladatunk. Ezúton is köszönjük a kapcsolatépítés lehetőségét, reméljük, hamarosan a fáraók földjén is nagyobb arányban a magyar élelmiszerek, közöttük magyar tojástermékek szolgálják a turisták (élelmiszer)biztonságát – részletezte Dr. Németh Csaba.

További információ: https://www.facebook.com/totutojastermek

 

Mondd el a véleményed

Sorsfordító szerelem 1. évad 55. rész videa – nézd meg online!

Tejmentesen „túrós” bejgli érkezik idén Karácsonyra