A mese az kell!

Megcáfolhatatlan tény, hogy mesére minden gyermeknek szüksége van. Nem pusztán unaloműző funkciót tölt be a mese a kicsik számára, hanem annál jóval többet is ad: tanít. Megmutatja, hogy a világ bár nem tökéletes, mégis élhetünk boldogan addig, amíg.

 

Azt azonban már kevesebben ismerik el, hogy a felnőttek számára is jól jön olykor-olykor egy mese. Természetesen ezeket akár a felnőtteknek szánt irodalmi művekben is meg lehet találni, de akár gyerekeknek szóló könyveket is olvasgathatunk.

Hirdetés

 

Üljünk fel a nosztalgiavonatra!

 

Ha végignézzük a Mai-Könyv.hu gyermek- és ifjúsági könyveinek kínálatát, akkor bizony jócskán fogunk olyan címekkel és szerzőkkel találkozni, akik a saját gyerekkorunkat is alapjaiban meghatározták.

Gondoljunk csak bele abba, hogy Benedek Elek meséin már hány gyermek felnőtt, vagy hogy éppen nekünk mennyit adott egy-egy meséje.

 

Számtalan olyan vers, mese vagy dalocska van, amelyet soha senki és semmi nem fog tudni kiűzni a fejünkből. Ezek többnyire olyan címek, amelyeken nem fogott az idő vasfoga, és most már a sokadik generációt nevelik fel ezek az időtálló irodalmi művek.

 

Ha a fentebb említett webáruház gyermekeknek szóló kínálatát átnézzük, minden bizonnyal rengeteg olyan könyvbe fogunk belebotlani, amelyből akár kívülről is tudunk idézni. Zelk Zoltán, József Attila, Weöres Sándor vagy akár Nemes Nagy Ágnes és Szabó Lőrinc szavai halhatatlanok, és ha továbbadjuk fantasztikus műveiket a gyermekeinknek, gondoskodni fogunk arról, hogy ez a halhatatlanság örök érvényű legyen! Persze fontos, hogy a kortársakról se feledkezzünk meg!

 

Kell a negatív főhős is!

 

Mivel minden egyes mese egy szimbolikus történet, ezért nem szükségszerű, hogy a rossz, a negatív hősök, a kudarcok és a bajok kimaradjanak belőle.

 

Ezáltal fogja tudni megtanulni ugyanis a gyermek azt, hogy bár olykor felborul a világ rendje, és olyan, mintha a gazok csapata győzedelmeskedne, ám a mese végén jön a csattanó, amikor a jó elnyeri méltó jutalmát, a rossz pedig a neki járó büntetést.

 

Ha innen nézzük, máris kerek a világ, és kitűnően elfér benne a gonosz mostoha, a farkas vagy éppen egy átkot szóró boszorkány is.

 

Hinni kell a csodákban!

 

Talán akkor maradhat meg bennünk a gyermeki énünk, ha nem felejtünk el mesét olvasni, játszani és képesek maradunk arra, hogy bízzunk a csodákban. Ha mindez elmúlik, akkor kihuny a fény, és a helyére örömtelenség, reményvesztettség és megkeseredettség lép.

 

Éppen ezért tanácsos minden nap őrizni a tüzet: akár egy mesével, amit a gyermekünknek olvasunk fel, akár egy csodás történettel, amellyel saját magunkat örvendeztetjük meg. A töretlen derűért, csodavárásért és reményért a Mai-Könyv.hu kínálatát érdemes átfésülni, és erősen javasolt, hogy mindig jó előre gondolkozzunk és rendeljünk könyvet, nehogy kifogyjunk az olvasmányokból!

Mondd el a véleményed

Milyen előnyökkel jár egy szerver bérlése?

Megtalálod az egyetlen egy különbséget a képek között? Kiváló vagy, ha felfedezed ezt 15 másodperc alatt