A szandálos punk nagykövetei – Bemutatjuk a Grandpa’s Wine zenekart

Újratervezés címmel megjelent a Grandpa's Wiine vadonatúj albuma!
Hirdetés
2009.11. az első koncert
A legelső koncert 2009 novemberében

Mit kell tudni rólatok?

Mi vagyunk a Grandpa’s Wine zenekar, Dunaújvárosból. Bár mindannyian ezer fele vagyunk, élünk és dolgozunk, a bázis mégis ez a kis poros iparváros. Négyen négyfélék, négy teljesen más foglalkozás, életmód. Ami összehoz minket, az a zene. Meg természetesen a szesz

SONY DSC
Egy kép a zenekar korai felállásáról – 2010. szeptember

Mióta vagytok együtt?

Hirdetés

A csapat 2009 elején alakult, akkor még más néven. Az ismertségből is akkortájt lett barátság, a zenészekből zenekar.

2014.03.14-15. - 2. album studózás, középen Szabó Sára Viola - hegedű
A 2. album felvételekor Szabó Sára Violával

Hogyan alakult a banda?

Ha minden igaz, egy spontán jammelgetésből kerekedett az elhatározás. Ahogy az lenni szokott. B. Zoli dobon, Dávid gitáron nyomott valamit, talán feldolgozásokat. Én meg hoztam a basszust meg a csapatást. És valahogy egyben volt. Olyan szerelemgyerek volt ez már akkor is. Nem terveztük, csak jött. Szó szót követett, próba pedig próbát; az elején nagyrészt feldolgozásokat toltunk, de már voltak saját dalaink is. Aztán 2009 őszén meg is ejtettük az első bulit, nem kis sikerrel. Akkoriban még klasszikus punk-rock trió voltunk, dob, gitár, basszus, énekek. És lendület, és ötlet és kreativitás. Meg szeszelés. Mert persze mi első sorban voltunk ivócimborák és aztán ’zenészek’. FunSir (ejtsd: fanszőr) néven alakítottuk a bandát és többet adtunk a májnak, mint a fülnek. Már mindegyikünknek volt egy kis zenei tapasztalata, de persze amatőr szinten nyomtuk és nyomjuk ma is.

Hogy mennyire csak a barátság tartja össze a zenekart, tökéletesen jelzi a számtalan korai feloszlás és passzív időszak. Akárhányszor összekaptunk, a banda ment a süllyesztőbe. Aztán persze a dolog kiállta az idő próbáját, most is talpon vagyunk. Nem olyan aktívan, mint szeretnénk, de nyomjuk. 3 album, jó pár koncert, számtalan közös élmény.


Mindig ebben a felállásban játszottatok?

Természetesen nem. Az alakuláskor, 2009-ben még csak 3-an voltunk, akkor még ’hangos’ zenekarként, Bársony Zoltán, Szurma Dávid és Tóth Zoltán. Ekkor, – ahogy már említettük – a hangos, csörömpölős, lélek-felszabadító gumi punkot nyomtuk, rengeteget ittunk és buliztunk. Aztán jöttek feloszlások, passzív időszakok és valahogy átalakult a zenekar. Játszottunk néhány suli bulin és egyszer az EFOTT-on is. Aztán megültünk és valahogy lecsendesedtünk. Az új dalok jobban adták magukat akusztikusban, Bársony koma is jobban érvényesült a gitárjátékával, énekkel és jobban áthozta a szövegeket is, ami már az új, visszafogottabb stílusnál fontosabb volt. Szóval valahogy átfordult egy ilyen kellemes, akusztikus zenekarba a történet. 2013-ban így rögzítettük az első albumot. Aztán 2014-ben felvettünk még egyet, ide már elkísért minket egy közös ismerősünk és Zoli előző zenekarának énekese, Pribék Péter. Angyal hangja volt és remekül ráérzett arra, mit is szeretnénk. Így lett a zenekar hivatalos, negyedik tagja. Azóta így nyomjuk, persze kaptunk segítséget bőven.

Fontos megemlítenünk az első és második albumon is közreműködő hegedűsünket, Szabó Sára Violát, valamint a 3. album munkálatait nagyban előremozdító billentyűs-énekes komát, Fábián Gábort. Ő szintén B. Zoli egyik korábbi formációjának tagja volt, egy zseniális zenész. A legutóbbi album karakterét, azt hiszem, bátran állíthatjuk, ő adta, különleges zongoratémáival. És hát persze az örök, tiszteletbeli tag, kedvenc stúdiósunk, már-már barátunk, Pavlicsek László. Ő az, aki ezekből a sokszor félkész dalokból létrehozta ezt a három varázslatos albumot. Nem csak vérprofin kezelte a hülyeségeinket, de rengeteg ötletet hozott, sőt ő maga is többször közreműködik az albumokon, basszerozik vagy éppen billentyűt nyomogat. Hihetetlen figura, imádjuk!

Az EFOTT-on
A Grandpa’s Wine az EFOTT-on

Milyen zenét játszotok?

Az idő múlásával változott valamelyest a zenei stílusunk, de már a kezdeteknél lekötöttük, ez lesz a ’szandálos punk’. Ugye érthető, vannak a kőkemény bakancsos punk-ok, mi meg hát… Most talán a legtalálóbb ez lenne: akusztikus-szandálos-punk. Persze a szakavatott fülek talán azt mondanák, alternatív, pop, akusztik slágerek. Mindenki döntse el maga!

Hirdetés
Újratervezés címmel megjelent a Grandpa's Wiine vadonatúj albuma!
Újratervezés címmel megjelent a Grandpa’s Wiine vadonatúj albuma!

Kik járnak a koncertjeitekre?

Koncertezni a linkségünk miatt sajnos nem sokat koncertezünk. Anno főleg fiatalok, lázadók, ismerősök és ismeretlenek jártak. Ma már talán az idősebb korosztály tetszését is elnyernénk. Jó lenne egy hosszabb turnét lenyomni, hogy megtudjuk. Most örülünk, ha évi egy alkalommal össze tudjuk hozni a dolgot.

Ki a célközönség? Be lehet egyáltalán lőni?

2014.11.01. - koncert. dunaújváros.kaptár music pub, jelenlegi felállás balról jobbra Tóth Zoltán, Bársony Zoltány, Pribék Péter, Szurma Dávid
2014-ben a dunaújvárosi Kaptár Music Pubban –https://www.facebook.com/kaptarmusicpub/?fref=ts

Célközönségünk nincs, ezt belőni is igen nehéz. Talán mert igazi céljaink sem voltak soha. Főleg a saját szórakoztatásunkra csináltuk/csináljuk a dalokat és persze az egy hatalmas dolog, hogy ez ennyi embernek tetszik. A dal azé, aki magáénak érzi. Aki talál valamit a dallamban, érti és érzi a szöveget, aki együtt hullámzik a zenénkkel, na azoknak írjuk az albumokat.

A zenekar neve ugye Grandpa’s Wine. Ez honnan jött?

Igen-igen. Erre volt egy remek kis válaszunk egy pár évvel ezelőtti interjúban, ha nem nagy gond, ide is beillesztenénk:

„A Grandpa’s Wine (ha feltétlenül magyarosítanunk kell, Papabora, Nagypapa Bora) név, Dávid nagyapjának, az évenként leszüretelt szőlőterméséből született folyékony és „jótékony” hatású borától ered. Mint utólag kiderült, pont olyanok vagyunk, mint a papa bora… ha őszinték akarunk lenni, nem a legjobb szőlőből van és nem a legnagyobb szakértelemmel készül, de van benne valami plusz, ami olyanná teszi, amilyen. Talán a szőlő, talán a…”

Nemrégiben jelent meg új albumotok. Erről mit kell tudni?

Bár az Újratervezés névre keresztelt albumunkat az év végi szöszmötölések miatt 2016 elején adtuk ki, a 2015-ben íródott számokat tartalmazza.  Az alapkoncepció ugyanis, hogy év végén felvesszük, ami év közben született. Az új album stílusában, hangszerelésében kicsit más, mint az előzőek. Ez félig tudatos döntés eredménye. Eddig a készre próbált dalokban mindenkinek megvolt a témája, elmentünk, felvettük. Most a szöveg, illetve a zenei váz ugyan megvolt, de a többit a stúdióban ötöltük ki hozzá, kinek mit kívánt a füle. Ez olyannyira volt így, hogy ezeket a számokat még egyben sosem szólaltattuk meg. A közeljövő feladata, hogy az új dalokat valahogy színpadra vigyük. A következő egy-két hónapot ez ki is fogja tölteni.

A banda Facebook oldala:

https://www.facebook.com/grandpaswine/?fref=ts

Széles L. Gábor
2015.02.04

Mondd el a véleményed

Brazil Salsa és Velencei Pepperoni: új ízek a Lay’s-től

JOBB ÉLET VÁR! Interjú Kamarás Ivánnal