Admiratio

Hirdetés

Tőzsér István Martin rendező a Vágyakról forgat

 

Az első helyen végzett Dolls című film után, újabb rövidfilm készül TIM rendezésében. A TIM Production csapata nyerte 2014-ben az Országos Középiskolai Filmszemlét Budapesten. A zsűri – melynek tagjai Balog Judit színművésznő, Kende János operatőr és Sas István reklámfilmes – Mundruczó Kornél vezetésével, 70 pályamű közül választotta ki a győztes alkotást. A DOLLS című rövidfilm, melyet Tőzsér István Martin rendezett, a színház és a film határán mozgó expresszív mozgókép. A több mint három perces kisfilm az életet mutatja be, Martin abszurd látásmódjával. A fiatal rendező idén az ADMIRATIO című rövidfilm elkészítésébe kezdett bele. A film forgatása hihetetlen kedvességgel, összetartó erővel, és egymás iránti odafigyeléssel, komoly összhanggal folyik.

Hirdetés

 

Martint idézve, a DOLLS: ”…abszurd és absztrakt módon ábrázolja a világot, a világ sokszínűségét, és azt, hogy minden összefüggésben van mindennel és mindenkivel.”

A filmed a valóságos világot és az érzelmek világának rejtekeit mutatja be, a magad különleges látásmódjával. Az elfojtott és legtitkosabb érzelmekét, a kimondottakét és a kimondatlanokét, mindezt szavak nélkül, fekete-fehér képekkel kifejezve. A hangsúlyt a gyönyörű fény-képekre és a hihetetlen szép, táncos mozdulatiságra helyeztétek. A filmed a zeneiség szabadságával adja át a nézőnek a gondolatokat, és mindenki felfedezhet magának benne  valamiféle új világot és látásmódot. A három percben kifejezett mozdulatok, képek, a világ rengetegéből vett hatalmas, több ezres darabú kirakóst alkotnak, és ahogyan a puzzle darabok egymáshoz illeszkednek, úgy válaszolják meg egymásnak a felvetődő kérdéseket. De hogy ezek az összefüggések mit is jelentenek, arra mindenkinek magától kell rájönnie. Honnan indult az ötlet hogy a Dolls megszülessen, ki írta a forgatókönyvet, mennyi idő volt szükséges a film megtervezésére és elkészítésére?

-Éppen egy ruhaüzletben vásároltam, amikor a Moderat New Error című számát meghallottam a rádióban. Közben nézelődtem és megláttam a kirakatban lévő próbababákat, amelyek hatására képek jelentek meg a fejemben. Egyfajta vízió született, ami akkor még egy kavalkádot alkotott bennem. Ezt a világot érlelgettem, egészen egy évig, hogy minden egyes részlete logikusan, értelmesen és érdekesen álljon össze. Folyamatosan írtam és rajzoltam a képeket, amelyekből létrehoztam a Dolls forgatókönyvét.

Akárhányszor megnézem, egyfajta modern operát idéz fel bennem, amely kockáról-kockára, átgondoltan építkezik. Hogyan jött létre ez a tiszta, testi kép, amely a gyönyörű táncos mozdulatiságból ered?

-Számomra mindig is fontos volt a testiség, az emberi test szépsége. Szeretem meglátni minden ember egyediségét, szépségét, különlegességét. Fontosnak tartom az apróságokat, gesztusokat, mimikákat, formákat, mozdulatokat. Éppen ezért figyeltem a képek őszinteségére, tisztaságára, finomságára. Ahogyan a próbababák megidéznek, megfognak egy pillanatot, úgy próbáltam én is megörökíteni ezeket a különleges, érdekes helyzeteket, mozdulatokat.

martin2.jpg

Mit jelentett számotokra az első hely, miben segített?

-Megerősítést kaptam, hogy érdemes volt ennyit dolgozni a filmen. Az egész csapatomnak adott egy óriási energia löketet, hogy nem hiába segítettek és bíztak bennem a forgatás alatt.

Kik voltak a Dolls mozgatórugói, akiknek köszönettel tartozol?

 

-Szerencsére sok kreatív osztálytársamra és barátomra számíthattam.
Az előkészületekben nagyon sokat segített Tóbiás Andrea, majd a forgatás előrehaladtával a gyártási munkálatokat és az asszisztensi teendőket Horváth Helga vette át. Az operatőri és vágói feladatokat Toldi Gergő látta el, aki egyike azoknak, akik a legtöbbet tették a filmhez. Természetesen rajtuk kívül az egész csapatnak hálás vagyok a munkájáért.

Hol nézhető meg a nyertes film?

-A youtube-on bárki megtekintheti a filmet. A cím után a ’TGRDM’ szót kell beírni, akkor könnyebben megtalálható. (Ez a videó stúdió rövidítése.)

Hirdetés
martin7.JPG

Több ízben rendeztél már színházi előadást is. Mindig nyitott voltál mindenféle zenés műfaj iránt. Első rendezésed A Titkok kertje című zenés színjáték volt. Később musical esteket állítottál színpadra, Musicalek éjszakája címmel, amelynek a folytatását idén láthatta a közönség. 2015-ben  egy két felvonásos operett produkciót mutattál be Kiskunmajsán, „Emlékszel még?” címmel. A darabban a legnagyobb operett klasszikusokat saját történettel kötöttétek össze, amelynek célja az volt, hogy a közönség egyszerre szabaduljon ki a szürke hétköznapokból, ugyanakkor elgondolkozhasson élete alakulásán. Egy történelmi, új, modern operett love storynak lehetett tanúja a nagyérdemű. Honnan jött a darab ötlete, ki írta a szövegkönyvet, hogy készült a díszlet, a jelmez?

-Ez egy eléggé hosszú történet, de lényegében Németh Péter operaénekes barátom kért fel, hogy dolgozzunk együtt. Peti és Fabacsovics Lili, dramaturg megírtak egy nagyon érdekes és izgalmas történetet, amely különös módon közelít meg a kérdéseket az élettel kapcsolatban. Petivel castingot tartottunk Budapesten, hogy megtaláljuk a megfelelő karaktereket és hangokat a szerepekre. A díszletet Kovács Gergely díszlettervező készítette el a terveim alapján. A jelmezek létrehozásában többen is részt vettek, többek között Horváth Richárd, aki a legújabb filmem jelmeztervezője és kivitelezője egyben.

martin4.jpg

Előadjátok még ezt a darabot?

-Igen. Terveink szerint még két alkalommal lesz látható 2017. februárjában Kiskunmajsán.

martin3.jpg

Mi adott erőt egy új, eddig még nem látott operett megalkotásához?

-Nagyon érdekes és egyedi a története a darabnak. Felmerül az igazi önzetlenség, a megbocsátás és a „mi lett volna ha?” kérdése. Megjelenik az egyéni szabadság és a társadalmi konvenciók problémája. Úgy gondolom mindez elég izgalmas, ha egy zenés darab keretében kerül színpadra. Talán ez volt az, ami erőt és energiát adott.

martin8.JPG

Kitől örökölted a zenés színházi tehetségedet, mióta van benned a tudatosság, hogy rendezői babérokra törj?

-A családban nem igazán mozgott senki művészeti körökben. Bennem viszont kicsi koromtól kezdve volt egyfajta alkotási vágy, szervezési ösztön. Mindig is olyan területek vonzottak, amelyek kapcsolatban álltak a szórakoztatással, művészetekkel. Számomra nagy öröm és boldogság, ha valamit másokkal együtt létrehozhatok, ha valamit adhatok az embereknek. Apukám mondja mindig, hogy adni jó. Én is ezt gondolom. Talán a legnagyobb dolog, ha élményt és gondolatokat tudsz adni másoknak, hogy többnek és gazdagabbnak érezzék magukat.

martin1.jpg

Idén is egy izgalmas, absztrakt, emberi jellemzőket felmutató rövidfilmet készítesz, címe: ADMIRATIO. Forgatása már javában zajlik, a főszereplő Mészáros Blanka, a Katona József Színház művésznője. Honnan merítetted az új forgatókönyv ötletét? Milyen mondanivalót szeretnél közvetíteni a filmeddel?

-Ez a film is hasonló módon született, mint a Dolls. Gondolkodtam és vizionáltam.

Az ADMIRATIO a vágyról szól. A tökéletesség utáni sóvárgásról, a bennünk rejlő gyötrő és kínzó vágyódásról. Arról, hogy mindenkiben él egy megfoghatatlan, elérhetetlen kép, amelyet szeretnénk megkapni, vagy mi is olyanná válni. Titkon mindenki azt szeretné, ha a vágya most azonnal beteljesülne, kielégülne. A kérdés csupán az, hogy földi életünk során mindez lehetséges-e? Mi is az a tökéletesség, hol található?

Hol lesz majd látható?

-Egyelőre szeretném, ha minden rendben lenne a vágással, és elkészülne a film. Ezt követően még sok-sok feladat vár ránk, de a megfelelő időben és alkalommal publikáljuk majd.

Van olyan álmod, ami még nem valósult meg, de nagyon vágysz rá? Mik a csapatod  jövőre vonatkozó tervei?

-Természetesen mindenkinek vannak álmai, tervei, céljai és vágyai. Hogy mik azok? Erre nehéz válaszolni, mert 20 évesen az ember mindent szeretne elérni. Én is ezt mondom: minden jót, izgalmasat és érdekeset! S hogy ebből mi adatik meg nekem, azt rábízom az Égiekre!
A csapattal kapcsolatban pedig bízom benne, hogy nagyon sokáig dolgozhatunk együtt, sok érdekes filmet és darabot alkothatunk még.

martin6.JPG

Milyen bölcsességekkel lepnéd meg a Divatikon.hu filmszerető közönségét?

-Legyenek türelmesek, kitartóak, merjenek álmodni, legyenek szabadok, és az élet minden pillanatát szeressék – azt is, amelyik az adott helyzetben kevésbé tűnik szerethetőnek!

Hol érhetnek el azok, akik filmet vagy színházi előadást szeretnének rendeztetni veled?

-Ez aranyos kérdés. Aki komolyan szeretne bármit is, az tudja, hogy hol találjon meg.

martin 0 divatikon.jpeg

Tisztelettel sok sikert kívánok:

 

Napsugár Anna

siket fotóriporter

Fotók:

Tőzsér István Martin engedélyével

Mondd el a véleményed

Ottjártunk a 7.Kolozsvári Magyar Napokon – Szabó Ajándék összeállítása

Mészáros Blanka az idei Máthé Erzsi díjas színművésznő