Amerikai bérgyilkos KRITIKA

Miután Mitch Rapp (Dylan O’Brien) egy terrortámadás során elveszíti menyasszonyát, elvakult dühvel képezi magát a válaszcsapásra, amelyet egymaga akar véghez vinni. Nem is sejti, hogy a C.I.A. minden lépését figyeli, s mielőtt a dolgok balul sülnének el, közbeavatkoznak, megmentve ezzel a srác életét. Ezután az ügynökség igazgatóhelyettese, Irene Kennedy (Sanaa Lathan) elküldi a zabolátlan Mitchet egy kiképzőtáborba, ahol a könyörtelen Stan Hurley (Michael Keaton) gondjaira bízza. Ám hamar kiderül, hogy a srác elvakultságát lehetetlen megtörni. De talán kordában tudják tartani. Mindez azonban csak terepen derül ki, s mivel sürget az idő, beválogatják egy csapatba, amelynek feladata: megakadályozni nukleáris fegyverek adás-vételét. És innentől minden élesben megy.

A film hangulata azonnal magával ragadott. A kezdő képsorok már-már naturalista módon mutatták be azt a bizonyos terrortámadást, majd utána a főszereplőben fortyogó indulat egyre a felszínre került. Személyes kedvencem, a 24 (Twenty-Four) c. sorozat után jó volt végre egy újabb terrorelhárítós filmet látni. Természetesen a 110 perces játékidőbe lehetetlen lett volna olyan alapos kidolgozottsággal belevenni minden apró mozzanatot, ami egy ellentámadás megszervezéséhez kell, ezért is helyezték a készítők a nagyobb hangsúlyt a látványra és az akciókra. A kivitelezés, az emberközeli kameramozgások hozzák a filmet élettel telivé, már-már lélegzetelállítóvá. A szereplők nem finomkodnak, egyértelműen nem kisgyerekeknek szánták ezt a mozit. Árulás, összeesküvés, a múlt árnyai mind felszínre kerülnek ebben a kemény akció-thrillerben.

A dühöngő örlődés, a kiképzés bemutatása némileg felszínes, gyorsan túl kellett lépni ezeken a szcénákon, hogy aztán az éles helyzetek és akciójelenetek kapjanak nagyobb teret. A karakterek kidolgozottságára sem jutott kellő hangsúly, de talán nem is ez a legfontosabb egy ilyen kaliberű filmnél. Ezzel szemben a főbb szereplők motiváltsága eléggé ki lett vesézve ahhoz, hogy a néző hihetőnek találja, ki mit miért tesz.

Mindezeket együtt nézve az Amerikai bérgyilkos egy szórakoztató, ám több helyen megrázó thriller lett. Mindazoknak ajánlom, akik szeretik a terrorelhárítós thrillereket, vagy Dylan O’Brien a kedvencükké nőtte ki magát akár Teen Wolf, akár Az útvesző-beli alakításával, netán Michael Keatont szeretnék egy tökös szerepben látni.

Írta: Bártfai Balázs, 2017.09.14.

Mondd el a véleményed

Ez a webhely a böngészés tökéletesítése érdekében cookie-kat használ. Részletek

Egy EU-s tövény alapján kötelező tájékoztatni a weboldalunkra látogatókat, hogy a weboldal cookikat használ. Ha ezzel nem értessz egyet, akkor a böngésződ megfelelő beállításait használva tiltsd le a cookik tárolását!

Zár