Ars Moriendi – nem ad ki több nagylemezt a Cadaveres (beharangozó)

Hirdetés
Ars Moriendi címmel 4 év hallgatás után áprilisban jelenik meg a Cadaveres magyar underground banda 6., egyben utolsó nagylemeze, amely a csapat kezdeteihez kanyarodik vissza. A zenekar ezentúl nem ad ki lemezeket, hanem single-ökként jelenteti meg dalait.  A fiúkkal ennek kapcsán beszélgettünk.
Hogyan születtek a lemez egyes dalai? Milyen volt az alkotói folyamat?Ti hogy éltétek meg belülről?
 

Az alkotói folyamat hasonlóan zajlott most is nálunk, mint a korábbiakban. Az alap ötletek Kálmitól vagy tőlem indulnak el ( Kálmi most különösen termékeny volt, köszönhetően a Covidnak ) és ezek után egy közös próba alkalmával fűzzük össze dal kezdeménnyé. Ezek után demókat szoktunk csinálni dobgéppel, vagdossuk a részeket, változtatunk a tempókon és elkezdünk az ének ötleteken agyalni. Zsolti szövegeket ír , aztán valamikor még a stúdióban a feljátszásnál is variálunk. Ez most különösen igaz volt a legutóbbi lemezre.:-)

Honnan inspirálódtak az egyes dalok?

 

Talán nálunk maximum az otthoni zenehallgatás lehet inspiráló. Ezek tapinthatóan jelen is vannak a friss anyagon. Hatással vannak ránk nyilvánvalóan. Lehet persze inspiráló egy jó lemez meghallgatása mellett pl. egy koncert is, ami szintén hatással van ránk. Ez a mostani alkotó folyamat, persze a szokásosnál is hosszabb volt a vírus miatt, ezek a tényezők is hatással volt a dalszerzésünkre, hiszen az otthon töltött hetek tavasszal gitározásra inspiráltak engem.

 

Hirdetés
Milyen gondolatfüzér mentén kapcsolódnak egymáshoz a nóták?

 

Szövegileg, tartalmilag nincs szoros összefüggés közöttük, ez nem egy koncept album. Emberi érzések, a világ néha fájdalmas arca, sötétje, aminek részei vagyunk. Emberi csalódások, harcok, kín és halál, ami megjelenik a sorokban, legtöbbször a fantázia részeként. Zsolti szövegei komoly mondanivalóval bírnak, gondolkodásra késztetik azt, aki beleássa magát a mondanivalóba.

 

Kinek és milyen gondolatok kíséretében ajánljátok a lemezt és annak egyes trackjeit?

 

A VI. Cada lemez egy kicsit visszakanyarodik a kezdetekhez az első két albumunk hangzásához, mondanivalójához. 2005-ban onnan indultunk el, ahová most visszaérkeztünk. Vad, kemény riffek, gyors tempók és meglepő groovok néhol. Kevesebb dallamos ének és atom üvöltés minden nótában, mindez egy modern hangzásba öltöztetve.Nagyon büszkék vagyunk az elkészült anyagra, úgy gondolom a régi és az új Cada rajongók is találnak majd rajta nekik való nótákat a 40 percben.

Miért éppen a Savages c. dalhoz készítettetek klipet?

 

A Savages egy rövidebb, szikár dal, jellemzően az új Cadaveres stílusában. Kő riff, semmi bonyodalom, groove, aztán némi gyorsulás, üvöltözős refrén. Adta magát a bemutatkozó szerepre, persze nehéz az első videóhoz való számot kiválasztani, főleg, hogy több klipet is szeretnénk majd még ebben az évben a lemez mellé. ( a folytatásban, a lemez megjelenésével egy időben következik majd az Impersonal Agency! ) Jó választásnak érezzük, tetszik az embereknek, 1 hét alatt átlépte a 2000 lejátszást, aminek nagyon örülünk!

 

Hol forgattátok a Savages c. dalhoz készített klipet? Milyen volt a forgatás?

 

A forgatás nagyon jó hangulatban telt….mint mindig.  A helyszín egy budapesti stúdió volt, saját ötlet és saját rendezéssel. Remek volt a forgató csapat és szuper lett a vágás is. Pont, mint megálmodtam.

 

Hol lehet hozzájutni, beszerezni a korongot?

 

A Savages az előfutára a lemezünknek, ami április elején jelenik meg. Elindult viszont az előrendelése egy online felületen és tőlünk is érdeklődhet mindenki róla természetesen!!!! ( https://cadaveres.hmusic.hu/ )

 

Ebben a fura, megváltozott, COVID-os online világban terveztek-e online koncertet adni? Amennyiben igen, mit lehet erről tudni?

 

Beszélünk róla természetesen, de most még a lemez megjelenése körüli dolgokat intézzük. Promózunk, intézzük a webes megjelenéseket, grafikai dolgokat stb….márciustól indultak volna a lemezbemutató koncertjeink, amik nyilván csúsznak, a májusban nagyon bízunk azért….ha nem, marad az online!
Mondd el a véleményed

Coolvision.hu – minőségi napszemüveg webáruháza

Elrontottam – új klippel jelentkezik Dánielfy Gergő és Rácz Gergő