Banderas nálunk reklamál

Hirdetés


Kis hazánkba érkezett Antonio Banderas. Az eleinte kacsának hitt hír egy blogger jóvoltából pattant ki, majd hamarosan bebizonyosodott, hogy való igaz, a spanyol sztár tényleg megérkezett vasárnap délután hozzánk. Egy olasz cég reklámfilmjében fog szerepelni, és itt forgatják a jeleneteket.
Nem először jár nálunk a színész, Friderikusz Sándor show-jában is megörvendeztette a magyar nézőket, valamint a kilencvenes évek közepén Madonnával itt forgatta Evita cimű zenés filmjét is.

José Antonio Domínguez Banderas néven született 1960. augusztus 10-én Malagában. 14 éves koráig focista akart lenni, tehetsége is megvolt hozzá, de miután eltörte lábát, le kellett mondania erről az álmáról. 15 évesen, a Franco-rezsim végén látta színpadon a Hair-t, és eldöntötte, színész lesz. 1981 óta színtársulat tagja, de kezdetben kevés fizetést kapott, ezért modellkedésből tartotta fenn magát, míg 1982-ben Pedro Almodovár fel nem figyelt az ifjú tehetségre. Első közös filmjük A szenvedélyek labirintusa címet viseli, és ezt követően sok filmben dolgoztak együtt. Ilyen például az 1986-os Matador vagy az 1987-es A vágy törvénye, amelyben egy meleg fiatalembert játszott. 1988-ban következett az Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén, majd 1990-ben a Kötözz meg és ölelj!.
A nyolcvanas évek végére Európa egyik legnépszerűbb színészévé nőtte ki magát, 1991-ben már Madonna is rajongott érte, olyannyira, hogy szerepeltette egy videóklipjében. 1992-ben Armand Assante öccseként szerepelt A mambó királyai zenés filmben, ami hatalmas sikernek bizonyult. Ennek hatására találták meg olyan produkciók, mint az Oscar-díjas film, a Philadelphia, melyben Tom Hanks meleg társaként bújt meg egy mellékszerepben, vagy az Interjú a vámpírral, amiben csupán egy nyúlfarknyi szerepet kapott. A nagy áttörés, a nemzetközi hírnév 1995-ben érte el, Robert Rodriguez Desperado-jában, ahol egy bosszúszomjas zenészt alakított, akinek saját bátyja ölte meg szerelmét. A film az 1992-es, kis költségvetésű El Mariachi-A zenész c. nagysikerű film folytatása volt. 1995 a siker éve volt Banderas számára. Sylvester Stallone riválisaként egymást próbálták megölni a Bérgyilkosokban, a Hárman párbanban pedig megismerkedett Melanie Griffith-szel, akivel 1996-ban össze is házasodott és azóta is együtt vannak, ami szinte egyedülálló a filmiparban. 1996-ban következett az Evita, amiben olyan jól énekelt, hogy Golden Globe-ra jelölték. 1998-ban végre együtt játszhatott Anthony Hopkins-szal, akit igen nagyra tartott. A film hatalmas siker lett. 1999-ben első rendezésében(Tűzforró Alabama) felesége, Melanie a főszerepet játszotta.

Hirdetés
A XXI. században kijutott neki siker és bukás is egyben. Míg Robert Rodriguezzel újra összefogott egy családi akciófilmre, valamint a Volt egyszer egy Mexikóban ismét A zenészként mutatkozott be, addig Lucy Liu oldalán a Ballistic hatalmas bukta lett. A Femme Fatale Rebecca Romijn oldalán nem hozta meg a kellő várakozásokat, pedig Brian De Palma thrillere intelligens és szexi volt, csakúgy, mint az Eredendő bűn Angelian Jolie-val. 2005-ben Zorroként tért vissza Catherine Zeta-Jones mellett, a folytatás nem hozott akkora sikert, mint A Zorro álarca. Legnagyobb sikere egy szőrös, kard-ki-kard állathoz köthető egy folytatásban, nevezetesen a Shrek 2-ben Csizmás kandúrhoz. A legjobb karakter lett a sorozatban, 2011-ben saját filmet is készítettek Csizmás, a kandúr címen. Egyik legújabb filmje A bőr, amelyben élek, szintén összehozta Pedro Almodovárral. A bűn hálójában c. akció-thrillerben az egyik mellékszerepet kapta, melyben Gina Carano küzdősport-élményeit színészi kvalitásaival keverhette. Következő filmtervei között szerepel Fidel Castro, de ezek még csak pletykák, majd kiderül, mit hoz a jövő.

Bártfai Balázs, 2012.03.05.
Mondd el a véleményed

Újabb magyar arc a nemzetközi színtéren

Sztárom a párom: Helene Swedin & Luis Figo