BURAN – Űrhajó a sivatagban: Fotókiállítás Mentha és Ike veszélyes urbex kalandjából

Buran
Buran
Buran
Buran

Menthamadafaka (Ozsváth Gergely) azon sokoldalú előadók közé tartozik, akik nem csak a zenében képesek nagyot alkotni. Aki követi a rapper Instáját, az nem csupán a 2001 óta alkotó Hősök formáció életébe nyerhet betekintést, hiszen jó ideje már, hogy a turizmus egy rendhagyó formája, az urbex világa jelenti Mentha egyik legfőbb fotó témáját.

Az urbex (urban exploration) szubkultúra rajongói kikapcsolódásuk során nem a pálmafás tengerpartokra, vagy a hegyvidék frissítő levegőjére vágynak elsősorban, hanem a sötét dimenziók, a városi hanyatlás áll figyelmük középpontjában. Az ilyen adrenalinnal teli kirándulások során az urbexes felfedezők romos, sokszor elhagyatott helyszíneket (egykoron működő kórházak, iskolák, gyárak…) fedeznek fel, máskor pedig olyan aktív létesítmények után (alagutak, csatornahálózatok, ipari és katonai helyszínek, stb.) kutatnak, amelyek (bizonyos része) hétköznapi emberek számára nem látogathatók.

Maga az urbex világa, az az elhagyatott, lepusztult, romos helyek iránti rajongás a Deegoval közös Mozaikok című Hősök klipben, valamint utóbbiak Játszunk c. klipjében is visszaköszön.

Több mint egy éve (2019. szeptember 28.), hogy társa, IKE (Moravetz Ákos) oldalán nem mindennapi túrának vágott neki Mentha. A srácok ezúttal egészen Kazahsztánig mentek, ugyanis az orosz űrprogram központjának számító Bajkonur állomáshoz látogattak el. “Amikor megtudtam, hogy ott áll két űrhajó a sivatag közepén, nem is volt többé kérdés számomra, hogy el kell jutnom Kazahsztánba és hogy a Bajkonur a nagy cél. Hihetetlen az, hogy közel 30 éve ott alszik egy olyan legendás, csúcsszuper űrhajó, ami kétszer is megkerülte a földet legénység nélkül. A sivatag közepén rohadva… Magával ragadt ez az egész sztori, onnantól, hogy tudomásom lett róla, ezzel feküdtem és ezzel keltem.” Sokakban talán felvetődik a kérdés, hogy miért pont az űr? Miből fakad ez az űr iránti kíváncsiság. Menthamadafaka erről így vallott a Divatikonnak: “Mindig is érdekelt az űr, az hogy mi van ott, vagy hogy milyen lehet. Gyerekkorom óta kedvelem az űrhajókat. Egyszer, általános iskolában például megnyertem egy aszfalt rajzversenyt, ahol én egy földgömböt rajzoltam és mellé egy űrhajót, asztronautával.”

A Buran szovjet űrrepülőgép 1988 november közepén járt az űrben és kétszer is megkerülte a Földet), 50 kilós hátizsákkal, 40 kilométeres sivatagi úttal, sebes lábakkal, vaksötétséggel, kígyókkal, skorpiókkal, járőrökkel. A páros ugyan lebukott, az orosz katonák elvették telefonjukat, kitörölték képeiket, de mivel a fiúk szerencsére időben cselekedtek és így is sok izgalmas anyagot sikerült megőrizniük.

Ezekből láthatunk két héten keresztül egy kiállítást a Telep Galériában (1075 Budapest, Madách Imre út 8.), amelynek megnyitójára 2020.október 27-én, 18 órakor kerül sor. Bekuckózásra bőven lesz még idő, töltődj fel egy nem mindennapi történettel, és tapasztald meg a fizikai pusztulás egy sajátos szépségét a Telepben!

BURAN – Űrhajó a sivatagban Kiállítás eseménye a Facebookon:
https://www.facebook.com/events/337371110819227

Mentha az Instán: https://www.instagram.com/menthamadafaka/
Ike az Instán: https://www.instagram.com/ike.hpc/

Explorers Hungary az Instán:
 https://www.instagram.com/explorers_hungary/
Explorers Hungary a YouTube-on: https://www.youtube.com/channel/UCdQsHSe6OKXulBXrIp1RpIQ

Mondd el a véleményed
E.G. Hajujan Eposzvilág

Eposzvilág – interaktív online mesekönyv felnőtteknek (interjú E. G. Halujannal)

Hőkamerák mérik a diákok testhőmérsékletét a Budaörsi 1. Számú Általános Iskolában