Eposzvilág – interaktív online mesekönyv felnőtteknek (interjú E. G. Halujannal)

E.G. Hajujan Eposzvilág
E.G. Hajujan Eposzvilág
Hirdetés

Nemrégiben indult útjára egy különleges, interaktív, felnőtteknek szóló animált weboldal, az Eposzvilág. Az egyik szerzővel, E.G. Halujannal ennek apropóján beszélgettem.

Honnan jött ennek a különleges, animált, interaktív oldalnak, az Eposzvilágnak – www.eposzvilag.hu az ötlete?

A karaktereket Botti hozta létre még középiskolai éveiben a 90-es évek kezdetén. Több karakter osztálytársakról lett mintázva, de sok karakter a fantázia szülötte. Mivel osztálytársak voltunk, így rólam is született ábrázolás, ő Rézüst király . Ha megmutatnám egykori tablóképemet rájönnél, miért is rajzolt le úgy engem Botti, ahogy. Van több olyan karakter is, aki új, de a figurák többsége ennyire régi már. Aztán sok idő eltelt, végül Eposzvilág ötlete két évvel ezelőtt merült fel komolyabban, hogy a létrejött karakterekkel immáron történjen is valami, hogy legyenek sztorik, történetek, amelyeket mások olvashatnak, és elkezdtünk dolgozni. Azt hiszem most érkezett el a megfelelő idő erre, hiszen a digitális világ – benne a Facebookkal és egyéb közösségi felületekkel -nagy segítséget nyújtanak abban, hogy sok ember megismerhesse ezt a különleges, kedves, humoros, kissé abszurd világot. 

Hirdetés

Hogy néz ki a feladatmegosztás a szerzők között?

A történetek magja Botti fejéből származik, ahogy természetesen a rajzok is, de a szöveg, a történet megírása, kibontása és saját ötleteimnek beemelése már az én dolgom. Mindenképpen szeretném elmondani, hogy én Botti segítőjeként tekintek magamra, mert mindez tényleg az ő fantáziavilága, de kellett valaki, aki jól ismeri ezt a világot, és van némi író készsége is. Szépen kiegészítjük egymást. 

Honnan inspirálódnak?

Az inspiráció belülről és kívülről fakad, hiszen a belső az, hogy szeretjük azt,  amit csinálunk, a külső pedig azokból az egyszerű mindennapi történésekből fakad, amiket átültetünk a történetekbe. Az első történetben például házasság történik, a másodikban már a nászajándék is előkerül, és ez így létezik a való életben is.

Ki a célközönség?

A célközönséget körülbelül 16 éves kortól lőttük be, felfelé. Eredetileg kisebb gyerekeknek szántuk, de ahogy láttuk, hogy a történetek szövegezése helyenként nem annyira egyszerű, sőt akár többször elolvasós, ezért lőttük be a célközönség korát úgy, ahogy fentebb említettem. Persze nagyon friss az egész projekt, majd később látjuk meg valóban hogy alakul a közönség összetétele. De az eddigi visszajelzések alapján, azt hiszem inkább felnőtteknek szóló meséről beszélhetünk. Szeretnénk, ha az emberek nem csak a képeket nézegetnék, hanem el is olvasnák a történeteket, mert véleményünk szerint így kerek a dolog, annak ellenére, hogy grafikák magukban is elképesztőek. Sajnos azt kell mondjam, az olvasási hajlandóság visszaesett általánosságban is.

Mit szeretnének elérni? Milyen terveik, vágyaik, álmaik vannak ezzel a projekttel kapcsolatban – akár a távol(abb)i jövőre nézve is?

Távlati célunk lehet egy könyv formátum, de nagyszerű lenne idegen nyelvre is lefordítani ezt a világot, ami bizonyosan nem kis munka lenne, de szívünk vágya talán egy animációs film elkészítése.

Ehhez gondolom elsősorban komoly anyagiakra lenne szükség. Bár elég jelenleg a koronavírus okozta gazdasági  válság miatt elég nehéz időket élünk,aki mégis szeretné és módjában áll a csapatot anyagilag vagy akár egyéb eszközökkel támogatni, az ezt hogyan teheti meg?

Természetesen támogatók, szponzorok megjelenésének örülnénk, mert a további tervekhez erre mindenképpen szükség lenne. Elérhetőségeink a facebook oldalunkon, és saját weboldalunkon, a www.eposzvilag.hu oldalon megtalálhatóak.

Köszönöm szépen a beszélgetést!

 

Mondd el a véleményed

The Lake – stunning music video of Japanese music collective Hanafubuki

Buran

BURAN – Űrhajó a sivatagban: Fotókiállítás Mentha és Ike veszélyes urbex kalandjából