Dalpremier: GuyaChild – Pattanj fel

Hirdetés

Pattanj fel címmel igazi energikus, életvidám dallal jelentkezett a GuyaChild élőzenekaros (dob, bass, git, bill, sampler/perka/kanna) hip-hop/future blues band formáció. A srácokkal ennek apropóján beszélgettünk.

GuyAChild
GuyAChild

Hogyan született a dal? Van valami sztorija?

Ugyebár 2018-ban alakultunk, megírtuk a számokat és kíváncsiak voltunk, hogy mit szólnak hozzá az emberek, ezért leszerveztünk egy koncertet egy helyi klubban, hogy megmutassuk nekik a dalokat. Arra gondoltunk, hogy kéne még egy nóta, amivel elkezdjük a koncertet és egyúttal be is tudunk mutatkozni, hogy helló, mi vagyunk a GuyaChild, pattanjatok fel szépen. Egyébként 11-12 éves koromban ismerkedtem meg a rappel, egy haverom mutatta meg nekem Sub Bass Monster Félre az útból című lemezét, aminek a második számának a címe a Pattanj fel. Azt a számot rongyosra hallgattam és szétugráltuk magunkat a haverommal, úgyhogy ez az emlék is hozzájárult az inspirációhoz. Persze a két dalnak egyébként semmi köze egymáshoz, azt hiszem akkoriban jött ki Bruno Mars24K Magic című száma, amit nagyon imádtam, az is hatással volt a Pattanj fel megírására.

Hirdetés
Fotó: Gulácsi Viktor

Milyen volt az alkotói folyamat?

Nálunk az alkotói folyamat mindig nagyon hasonló, szerencsére nagyon jó kémia van közöttünk. Mondom a srácoknak, hogy van egy szövegem, lemegyünk a próbaterembe, a skacok mindig ráéreznek, hogy miről szól a dalszöveg, és valahogy érzik, hogy milyen érzetű dalt kéne írni. Miki dobosként, Zsolti basszusgitárosként, én pedig, mint gitáros/rapper elkezdünk jammelni, addig amíg elégedettek nem leszünk vagy el nem fogy a sörünk. Ha megvan a jó kis húzós groove, elvisszük a Guya stúdióba, feljátsszuk, írunk hozzá szintitémát, kitaláljuk, hogy a srácok milyen vokált nyomjanak, és bumm, elkészült egy sláger.

 

Ti hogy éltétek meg belülről?

Nagyon ügyelünk arra, hogy megmaradjon a véleménynyilvánítási és művészi szabadságunk, éppen ezért senkit nem engedünk beleszólni az alkotói folyamatokba (értem itt a piaci és egyéb trendeket, persze azért néhány számunkra kedves embernek adunk a véleményére). Ebből kifolyólag viszont kénytelenek vagyunk óriási önkritikát gyakorolni és addig csiszolunk egy dalt – és ez minden dalunkra igaz- , amíg úgy nem gondoljuk, hogy a részünkről megtettük a tőlünk telhetőt és jót tudunk adni a közönségnek. Szóval így érezzük belülről és ez így egy lassú folyamat is, de inkább maradunk függetlenek és hitelesek és dolgozunk keményebben, de a végén például amikor ezt a számot először eljátszottuk tök ismeretlenül és láttuk, hogy tényleg felpattannak az emberek és buliznak, akkor tudtuk, hogy megérte.

Kinek és milyen gondolatok kíséretében ajánljátok a dalt?

Mindenkinek, akit a csomagolás nem ver át és a tartalom érdekli. Egy olyan bulit akarunk ezzel a dallal feleleveníteni, ahol nincs magamutogatás és boldogan önmagad lehetsz.

Mit lehet tudni elöljáróban a lemezről?

Egy igazi független kiadás lesz, ahol mi írtuk a dalokat, mi hangszereltük és mi kevertük. Szerencsére jó fogadtatása volt a bemutatkozó kislemezünknek, így össze tudtunk rakni egy nagyon jó stúdiót. Az első anyagot sajnos még csak nagyon rossz körülmények között vehettük fel (csak a zseniális hangmérnökünk, Kulcsár Attila tudta megmenteni), úgyhogy az új cuccunk százszorta jobban fog szólni. Dalszerzésben is még jobban összecsiszolódtunk és ráflesseltünk az elektronikus hangzásokra is. A szövegvilág ugyanaz a szabadelvű szókimondó cucc, csak a rendszer- és társadalomkritika egy intimebb dimenzióba kerül.

Egészen pontosan mikor jön ki?

2020 van, így számonként fogjuk kirakni az albumot, az első track novemberben jelenik meg, de a közösségi oldalainkra minden infót felteszünk majd. 2021 nyarára pedig legyártatunk egy összefoglaló nagylemezt CD-n, vinyl-en és kazettán.

Milyen lesz? Mit lehet róla és az egyes dalokról esetleg  elöljáróban tudni?

Nagyon őszinte lesz és minőségi. Ajj, basszus és írtunk egy szerelmes dalt is…persze nem ilyen popos megvilágításban, de mégiscsak sosem gondoltam volna, hogy ilyet fogunk csinálni. De hát mit tudunk tenni, mi is emberek vagyunk. Persze ez csak egy dal a nyolcból, a többi elég funky lesz.

Mondd el a véleményed

Klippremier: Anyez – Szökevény

Tandi Flora

Az életmentés fontosságát népszerűsíti új dalában Tandi Flóra