Dissenter – Új klip a Képzelt Várostól

Hirdetés

Izlandon forgatta legújabb, Dissenter című klipjét a Képzelt Város budapesti post-rockbanda. A dal maga amúgy a zenekar legújabb, szám szerint az ötödik, Samizdat című lemezén kapott helyt. A klipről  – amely Izland fagyos-jeges, kietlen, ám festői tájaira repíti a nézőket – és az izlandi élményekről Kovács Ákossal, az együttes frontemberével, valamint Tóth Gergellyel, a klip rendezőjével beszélgettem.

 

Hirdetés

Honnan jött az ötlet, hogy az izlandi felföldön készüljön a klip ehhez a dalhoz? Úgy is kérdezhetném, miért pont Izland? Mi fűz Benneteket Izlandhoz?

 Kovács Ákos (Képzelt Város):

Gergely egy rövid videójához már korábban használta az egyik dalunkat, ez után kezdtünk beszélgetni, hogy milyen jó lenne, ha készülne egy teljes videoklip a majdani új lemezre. Neki voltak nem felhasznált felvételei Izlandról, és mivel mindig szerettünk volna valami hasonlót, kihasználtuk a lehetőséget. Izlandi kötődésünk nincs, bármilyen hasonló táj működhetett volna, de örültünk, hogy így alakult. Ezeket a tágas, végtelen tereket különösen kellemes látni ilyen bezártságban.

Tóth Gergely (rendező):

A Dissenter klip látványa tulajdonképpen izlandi utazásaim összeválogatott képei.Ezek a képek nem tudatosan a Dissenter dalhoz készültek, de utólag a dalhoz lettek illesztve, a dal határozta meg sorrendjüket: hangulatának, dinamikájának, mondanivalójának megfelelően. A történet több mint egy évvel ezelőttre nyúlik vissza, mikor egy rövid vulkános drónos snitthez egy régi Képzelt Város zenét használtam, és ennek kapcsán beszéltünk Mátéval először arról, hogy majd az új lemezük megjelenésekor jó lenne egy ilyen hangulatú és képi világú klipet csinálni. Nekem nagyon tetszett az ötlet, mert egyrészt már rég óta követtem munkásságukat, koncertjeiket, másrészt terveztem egy következő utazást Izlandra, így tudtam, hogy további képi anyag áll majd rendelkezésre a vágáshoz. Aztán el is illant közel egy év, míg idén januárban újra beszéltünk, melynek a klip a végeredménye.

Az Izlandi-felföld a sziget nagyrészt teljesen lakatlan, belső területe, távol a civilizációtól. Tele van csodákkal, természeti kincsekkel, beláthatatlanul hatalmas terekkel, kiegészülve szeszélyes és extrém időjárási viszonyokkal, hiedelmekkel, sötét történetekkel, egyszóval egy igazi földöntúli hely. Fantasztikus és felszabadító érzés ezeken a kietlen helyeken bolyongani, mindentől és mindenkitől távol lenni és csodálni a látványt, a természet erejét, s pont ennek az erőnek a vad következményeit. Szerintem a dal hangulatához, szövegezéséhez is nagyon passzol ez a fajta látvány.

Milyen volt a forgatás?

Tóth Gergely (rendező):

A felföldre az önálló bejutás már eleve egy nagy kaland: csak nyártól kora őszig lehetséges, kizárólag négykerék maghajtású terepjárón közlekedve földutakon, folyókon és átfolyásokon átkelve. A klip több helyszínéhez túrázni kellett, ami néha nem volt túl egyszerű a már említett szeszélyes időjárásnak köszönhetően. Például többször visszatérő helyszín a vörös vulkáni kráter, a Rauðaskál, amely lábához verőfényes napsütésben érkeztem, majd egy bő félórás túra után jutottam fel a tetejére, ahol egyik pillanatról a másikra elkapott egy szél és hóvihar. 15 perccel később már újra sütött a nap. Ez a zord és állandóan változó időjárás is hozzáad a hely misztikumához, s ha az ember kibírja, megjutalmazza valami teljesen egyedi és megismételhetetlen látvánnyal, amit nem lehet nem csodálni.

Fotó: Tóth Gergely – www.pannoniapictures.hu

 

A Képzelt Város együttes Facebook oldala:
https://www.facebook.com/kepzeltvaros/
A Képzelt Város együttes Youtube csatornája:
https://www.youtube.com/user/kvaros

 

Mondd el a véleményed

Ada: “Ha keresem a sok rosszban a jót, akkor mindjárt kettőt is találok”

Klippremier: Kanji címmel vadonatúj klippel jelentkezik Hugyecz Péter