Eci, peci, pec – látványos klippel hasít a csendbe a Sin Seekas

Sin Seekas
Sin Seekas
Hirdetés

Új, rendkívül látványos klippel jelentkezett nemrégiben a Sóti Juli-vezette vajdasági banda, a  Sin Seekas. Az énekesnővel ennek apropóján beszélgettünk.

Mit kell tudni az Eci, peci… (Bélyeg) c. dalról? 

Hirdetés

 Az Eci, peci – Bélyeg egy szürreális, pszichedelikus világot tár elénk. Bemutatja a dolgok kétoldalúságát, a dalt értelmezhetjük egy postai küldemény szempontjából is, és a pszichedelikus éjszakai élet nézőpontjából is. A kettős szerepekről szól, akár egy postás skizofrén állapotait is beleláthatjuk, vagy csak a postagalamb ártatlan útját is követhetjük, amelyet megnehezített egy kicsapongó partiállat. A csavart az adja, hogy sosem tudhatjuk, hogy a kettős életünkben, a belső irányítónk kit számol ki, kit dob a felszínre. Itt jön a képbe az eci, peci, pec (mint az ec, pec kimehetsz) kiszámoló játék kapcsolódása. A felemás élet feszültséget, belső és külső szélmalomharcot hoz magával és a saját világunkat (képregényünket) taposhatjuk szét ebben az állapotban.

Hogy született? Milyen volt az alkotói folyamat? Van valami különösebb sztorija? 

Az Eci, peci – Bélyeg című dalunk a szilveszter másnapjához köthető, aznap jelentették  be hivatalosan az Akkezdet Phiai zenekar tagjai, hogy külön utakon indulnak el. Mondanom sem kell, hogy szíven ütött, meglepően túl erős is volt ez a kiábrándultság érzés, nem tudtam hova tenni. Aznap egy érdekes torzított orgonás témán dolgoztam, ami teljesen megbabonázott, nem volt vele tervem, csak órákig hallgattam, lüktettem a dallal. Nem volt bennem egy elhatározás, hogy akkor most magyarul írok rap szöveget, de megálltam a konyhapultnál és cipőben, kabátban leírtam, amivel fejbe talált a múzsám. Olyan volt, mintha én csak fogtam volna a ceruzát. A dal váza akkor született, arra gondoltam, ezt nem lesz könnyű megmutatnom a zenekarnak, mert valószínű nem fog nekik tetszeni, mivel teljesen más, mint az eddigiek, de nem így lett.

Honnan inspirálódtál? Ami a klipet illeti, annak képi világa eszméletlenül színes és már-már kaotikusan eklektikus: van itt minden a Rushmore-hegytől a régi számítógépig. Megfejtenéd nekem egy kicsit a klip szimbolikáját?

 A Bélyeg c. dalunkhoz egy montázs és szürreális világ dukált, így Czoller Bence csapata vállalta a forgatást és kidolgozást. Zseniálisan beleláttak a fejembe és tökéletesen hozták a betonházakat, a balkáni hangulatot, a zavartságot, a szürrealitást  és a pszichedelikus világ keveredését. Bizonyos szerek is hasonló hatást adnak az agynak, olyan mintha ajtók mögött lennének az eddigi ismereteink, tapasztalataink a világról és hirtelen az összes ajtó megnyílna és kaotikusan összekeveredne, mindenféle logika vagy értelem nélkül. Cseppfolyóssá válhatsz, vagy egy régi számítógépbe zárva érezheted magad, színes virágok és galambszárnyak társaságában, ezt az érzést szerette volna tükrözni a klip.

Mivel töltitek ezt az előttünk álló, sajnos egyelőre nem éppen rövidnek ígérkező  kijárási korlátozásos, karanténos, koronavírusos időszakot? Van bármiféle tervetek addig, amíg majd lehet koncertezni?  Mit lehet erről esetleg elöljáróban tudni?

Szerbiában már egy ideje nem lehet kijárni 17 óra után, hétvégén 15 óra után és a napokban a teljes karanténra készülünk, kürtösünk, Fanni Svájcban ragadt, sok kalandot hoz ez az időszak. Mi nagyon aktívak vagyunk, kis karantén videókkal jelentkezünk, bizakodóak vagyunk és a nyári fesztiválokra készítjük fel a zenekart. Alakul az új lemez is, szóval van mivel foglalkoznunk és próbáljuk a legjobbat kihozni magunkból. Szerencsénkre már elkészült a következő videoklipünk is, amelyben Miksa a Ladánybene 27 énekese is vendégszerepel, valamint egy online koncertet is tervezünk, tehát érdemes lesz minket követni.

Köszönöm szépen az interjút!

 

 

Mondd el a véleményed

Az én babám – bongor újdonsága

Karanténkoncertek – Mészáros Tamás online estje 2020.04.03-án (ajánló)