Egy magyar lány a francia Eurovízióból – Tandi Flóra

Tandi Flóra Miklósa Erikával is fellépett az Magyar Televízióban
Hirdetés
Tandi Flóra Miklósa Erikával is fellépett az Magyar Televízióban
Tandi Flóra Miklósa Erikával is fellépett az Magyar Televízióban – Fotó: MTVA


A minap egy meglepő hír látott napvilágot: egy magyar lány – hazánk színeiben egyedüli indulóként – a magyar helyett a francia Eurovíziós Fesztivál selejtezőjében indul. Az okokról és az eddigi élményeiről Tandi Flórával beszélgettem.

Hirdetés
FloraTandi01
Fotó: Gregus Máté – https://www.facebook.com/MateGregusPhotography/?ref=ts&fref=ts

Honnan jött az ötlet, hogy a francia Eurovíziós válogatón induljon? S magyarként, miért épp francia színekben?

Egy grandiózus színpadi élménynek tekintem a Dalfesztivált, és a nagy példaképeim, Celine Dion és Lara Fabian is onnan indultak 1988-ban. Szeretnék egy nap az Eurovízió színpadán megmérettetni, így éltem a franciák nyújtotta lehetőséggel. Megnyitották a határaikat, bármilyen nemzetiségű előadó jelentkezhetett, a kikötés a francia nyelvtudás volt. Azért választottam ezt a közeget a magyar műsor helyett, mert franciául szeretek leginkább énekelni. Éppen volt egy kiadatlan, szerintem erős, igényes dalunk az alkotótársaimmal (Molnár Gábor – Sinha Róbert – Stephane Viale), így beadtuk a jelentkezést. Eltelt pár hét és boldog örömmel olvastam az értesítést, hogy kvalifikálták a versenydalunkat.

Hirdetés
Fotó: Gregus Máté - https://www.facebook.com/MateGregusPhotography/?ref=ts&fref=ts
Fotó: Gregus Máté – https://www.facebook.com/MateGregusPhotography/?ref=ts&fref=ts

Milyen élményeket szerzett a válogató során? Mesélne erről kicsit részletesebben?

Ott máshogy zajlik a válogató, nincs tévés műsor, ahol a nézők szavazhatnak. Teljes titokban zajlik a végső döntés meghozatala, egy szigorú szakmai kuratórium által. Nem tudom, kikkel vagyok versenyben, mert nem fedik fel a dalokat, hogy ne befolyásolják az előadók rajongótáborát. Ez egyébként szimpatikus, hogy a dalokra fókuszálnak, nem az előadókra. Volt arról szó, hogy mutatnak részleteket a kiválasztott szerzeményekből, de akkor is csak dalcímeket társítanak a dalokhoz, előadót nem.

Fotó: MTVA
Fotó: MTVA

De ha jól tudom, nemcsak az Eurovízió tölti ki mostanság szakmai tekintetben a mindennapjait…

Pár hónap múlva megjelenik a második nagylemezem. Tudatosan frankofón dominanciája van, konkrét terveink vannak, hogy bemutatkozhassam a francia közönségnek. Ez ügyben mindenképpen segít majd a verseny, bárhogy is alakul, mert a rádiók nyitottak a kvalifikált dalokra. Ez már egy jó belépő.

Flóra a világhírű énekesnővel, Lara Fabiannal Foto: Facebook
Flóra a világhírű énekesnővel, Lara Fabiannal Fotó: Facebook

Ha már a második lemezét szóba hozta, erről mit kell/lehet elöljáróban tudni? Miben lesz más, mint az első?

A második lemez különleges zenei utazás lesz, mégis egy kerek egészet alkotnak a dalok. Francia, magyar, olasz és angol nyelven énekelek, közreműködők is színesítik az anyagot. Például Miklósa Erikával a második duettet énekeljük lemezre. Ami a legnagyobb különlegességét adja, az egyelőre maradjon titok. Egy konkrét koncepció köré íródtak a dalok. A Premierhez képest úgy érzem, kiforrottabb munka kerül ki a kezeim közül idén. De ez úgy hiszem, természetes, hiszen három év telt el a Premier megjelenése óta. Fejlődtem szakmailag és személyiségemben is. A lemezen a duettpartnereim magyarok, de az alkotók között olasz zeneszerző, francia dalszövegíró is bemutatkozik majd. Ők a Premier által találtak rám, és írtak nekem dalokat. Megtiszteltetés a szerzeményeiket életre keltenem.

Puskás Petivel - Fotó: Schuszter Martin
Puskás Petivel – Fotó: Schuszter Martin

Honnan inspirálódik a dalaihoz? Mesélne az alkotási folyamat kulisszáiról?

Azok az előadók inspirálnak zeneileg, akikre szakmailag borzasztóan felnézek. Emellett természetesen az általam megélt eseményeket szeretem kiénekelni magamból. Aki az alkotásból oroszlánrészét kiveszi, az Molnár Gábor zeneszerző, a Fool Moon vokálegyüttes tagja, akivel évek óta együtt dolgozunk. Nagyon érzi a zeneiségem, könnyed vele a munka még a legdrámaibb daloknál is.

Fotó: Vollmuth Krisztián
Fotó: Vollmuth Krisztián
Mondd el a véleményed

A TV2 nagy bejelentése: új sikersorozat érkezik

Fontos tanácsok! Vigyázz! Trükkös elkövetők!