Emma Stone, a helyes vörös

Hirdetés

Emma (Emily Jean) Stone november 6-án töltötte be 28. születésnapját, s mivel mostanság igencsak felfelé ível karrierje, nem mehetünk el mellette szó nélkül. Így lássuk, milyen kisebb-nagyobb szerepekkel tört be Hollywoodba:

Hirdetés

Scottsdale, Arizona államban született 1988-ban, svéd, angol, skót, német és ír felmenőkkel is büszkélkedhet. Első szerepeit még Phoenix-ben, Arizonában szerezte egy színházi társulatnál, majd hollywoodi babérokra vágyva édesanyjával Los Angelesbe költözött. Eleinte olyan sorozatokban kapott epizódszerepeket, mint a Médium vagy a Már megint Malcolm, majd 2007-ben eljátszhatta a főszereplő srác szerelmének “tárgyát” egy mozifilmben, a Superbad – avagy miért ciki a szex? c. komédiában, amiben többek között Jonah Hill és Seth Rogen voltak a partnerei.

Ezután egy kisebb szerep következett A meztelen dobosban, majd a kiugrást A házinyuszi c. vígjáték hozta meg számára, ahol Anna Faris egy kirúgott Playboy-nyusziként kénytelen beiratkozni egy egyetemre, és a kolesztársak közt bukkan fel Emma is, nem beszélve Tom Hanks fiáról, Colin Hanks-ről.

Hirdetés

A film mérsékelt sikert ért el, de megnyitotta Emma számára az utat az olyan produkciók felé, mint például a 2009-es Zombieland, amelyben abszolút övé volt a női főszerep olyan nevek mellett, mint Woody Harrelson, Jesse Eisenberg, az ifjú kora ellenére veteránnak számító Abigail Breslin vagy maga Bill Murray, aki felejthetetlent cameozott.

A Könnyű nőcske egy 2010-ben forgatott vígjáték, melyben Amanda Bynes, Thomas Haden Church és Patricia Clarkson mellett alakította a főszerepet, egy olyan lányt, akiről egy olyan pletyka terjed, miszerint könnyen kapható… mindenre. Ezért az alakításáért Emmát Golden Globe-díjra jelölték.

2011-ben három filmben is szerepelt, az első a Barátság extrákkal, melyben Mila Kunis és Justin Timberlake párosa vitték el előle a showt, itt ugyanis csak egy pár perces jelenése volt a film elején. A második egy remek szereplőgárdával feltuningolt dráma-vígjáték elegy, melyben Steve Carell, Ryan Gosling, Julianne Moore, Marisa Tomei és Kevin Bacon voltak a partnerei. Ez az Őrült, dilis, szerelem. A harmadik volt a legfajsúlyosabb filmje az évben, ami Kathryn Stockett A segítség című könyve alapján készült. A történet az 1960-as évek Amerikájában mutatja be a feketék mindennapos problémáit, mikor egy fiatal nő gondol egyet és pár napszámos, cseléd segítségével megírja azt a könyvet, ami majd rajtuk, nehéz körülmények között tengődő fekete nők (és férfiak) segítsége lesz. Partnerei voltak: Viola Davis (akit ezért az alakításáért Oscar-díjra jelöltek), Octavia Spencer (Oscar-díjat kapott a filmben nyújtott teljesítményéért), Bryce Dallas Howard, Jessica Chastain, Sissy Spacek és nem utolsó sorban Allison Janney.

A következő évben Emma belépett a képregények világába, hogy A csodálatos Pókemberben Gwen Stacy karakterét, az Andrew Gardfield alakította Peter Parker szerelmét eljátszhassa. A filmet 2014-ben követte a folytatás, s azóta már tudjuk, hogy a franchise-t jegelték, hogy egy új színészpalánta, bizonyos Tom Holland bújhasson Pókember bőrébe.

A két sci-fi közötti évben ismét Ryan Goslinggal játszott a Gengszterosztagban, ahol egy maffiózó szeretőjeként beleszeretett az ifjú kopóba, akit Gosling formált meg. A filmben olyan nagyágyúkkal dolgozhatott együtt, mint Josh Brolin, Sean Penn vagy Nick Nolte.

Ugyanebben az évben egy animációs filmhez kölcsönözte hangját: a Croodékban Nicolas Cage és Ryan Reynolds mellett viccelődhetett a mikrofon mögött. Állítólag hamarosan jön a folytatás.

2014-ben Woody Allen is felfedezte magának. Káprázatos holvilág című romantikus egyvelegében egy olyan nőt alakít, aki képes a túlvilág rezgéseit megérteni. Colin Firthnek az a feladata, hogy kiderítse, szélhámos-e az Emma által megszemélyesített “látó”.

Az utóbbi évek egyik legfurcsább, legmegosztóbb alkotása a Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje). Ebben a filmben a főszereplő Michael Keaton lányaként mindenben segíteni próbál édesapjának, aki egy olyan színészt játszik, aki meghasonul önmagával, illetve egy 20 évvel korábbi szerepével, Birdmannel. A film erőssége a rendezésben és a fényképezés trükkjében keresendő, nem utolsó sorban Keaton és Edward Norton zsenijében, akik lubickoltak szerepükben. S noha sokak számára nehezen emészthető, mivel nem egy klisékkel teli, sci-fi-akciókkal telepumpált üres popcorn-moziról van szó, attól ez még egy igazi gyöngyszem, ezt mutatja a négy Oscar-díj is.

2015-ben Bradley Cooper és Rachel McAdams mellett tűnt fel egy közepes vígjátékban, az Aloha-ban, ami hazánkba nem jutott el. Idén december 29-én bemutatott filmjében, a La La Land-Kaliforniai álomban újfent Ryan Gosling partnereként “perdül táncra”. A történet egy jazz-zongorista és egy színésznő találkozását mutatja be a Whiplash rendezőjének, Damien Chazelle felügyelete alatt.

Emma Stone naptárja már 2017-re is betelt, szóval jó úton halad a “hallhatatlanság” felé.

Isten éltesse az ifjú színésznőt!

Mondd el a véleményed

Sztárban Sztár 2016 – jön az első döntő

Íme, az idei MTV EMA nyertesei!