Érdekes kávékultúrák

Hirdetés

A kávézás sokunk számára kedves szokás, de így van ez a világ sok más táján is, az utóbbi évtizedekben érdekes, izgalmas szokások alakultak ki, amiket megismerve, elsajátítva a saját mindennapjainkat is feldobhatjuk kicsit.

Hirdetés

Nézzük tehát, mennyiféle ízletes csodává varázsolható a KávéVerzum kínálta szemes kávé, ha pár érdekességet ellesünk más országok kávéimádóitól!

Hirdetés

 

Róma a kávé Mekkája

 

Bár az olasz csizma nem kávétermő vidék, a kávézásról mégis sokaknak az örök város jut eszébe. Az olasz gasztronómia nem ok nélkül világhírű, melynek már a 18. század óta része a fejlett kávékultúra, melynek – többek között – az eszpresszókészítés mesterségét is köszönhetjük.

 

Európában tulajdonképpen ez még mindig a kávé etalonja: rövid és erős, eredetileg se tej, se cukor nem kell hozzá, a forró víz nagy nyomással visz magával mindent a frissen finomra őrölt kávészemekből, amire az utánozhatatlan élményhez csak szükség lehet.

 

Itt nem elterjedt a take-away, a presszókávét helyben fogyasztják, felhörpintik, akár napjában többször is, míg a cappuccino eredetileg csak a reggelihez dukál, napközben mondhatni szentségtörés.

 

A kávét bár gyorsan hörpintik, az üres csésze mellett attól még szívesen elüldögélnek, így a kávéház Rómában is a közösségi élet fontos eleme.

 

A japán drip

 

Japánról keveseknek jut eszébe a kávé, pedig a felkelő nap országa sem mentes a kávé iránti szenvedélytől. A japánok sokkal gyengébben szeretik az olaszoknál, sőt nem is “főve” fogyasztják előszeretettel, hanem szűrve, ez az úgynevezett drip coffee.

 

Az őrleményen a vizet nem átpréselik nagy nyomással, hanem fokozatosan ráöntik a vizet, ami egy speciális szűrőn folyik aztán keresztül. Az eredmény olyasmi lesz, mint az americano, de azért jól megkülönböztethető tőle, felismerhető a japán módi.

 

Cukrot itt sem tesznek hozzá, a tej is inkább a fiataloknak dukál, a drip coffee-t egy érett felnőtt “keserűn” issza.

 

A kávéházak Japánban is népszerűek, baráti társaságok kedvelt találkozóhelye, de a freelancerek innen is dolgoznak. Elterjedtek a különböző tematikus kávéházak is, így mindenki megtalálhatja az ízlésének leginkább megfelelőt.

 

A svéd életérzés

 

A svéd “fika”, magyaros átírással fijka, több mint kávé, egy életérzés. Igazából a mindennapi rutinból való pár percnyi nyugodt kilépés élménye, amit élvezhetünk munkatársakkal, barátokkal, de a családtagjainkkal is.

 

A kávé többféle is lehet, népszerűek a minőségi filteres kávék, amiket gyakran kíséri valami finom harapnivaló, legtöbbször sütemény. Ezek közé tartozik a vetebullar, egyfajta kardamomos zsemle, illetve a kanelbullar, fahéjas csiga vagy a kladdkaka, ami egy igen ragacsos, ám nagyon is finom csokitorta.

 

Mint látszik, a fika bár a kávéhoz kötött, mégsem ez benne a lényeg, hanem a minőségi élet ígérete. Az a gondolat, hogy legyünk bárhol, csináljunk bármit, mégis meg kell, meg lehet állni néhány pillanatra, néhány kedves, gondtalan percet eltölteni egymás társaságában.

 

Ez a cikk Érdekes kávékultúrák először a Retromuzsika.hu. oldalunkon jelent meg.

Mondd el a véleményed

Szarvasok, nyestek, rágcsálók – védekezzünk vadriasztóval!

2007 óta nincs köztünk Szakácsi Sándor