Felvidéki nyomor – Jakuza Ritual X Veko újdonsága (klippremier)

Jakuza Ritual
Jakuza Ritual
Hirdetés

Felvidéki nyomor címmel  klippel jelentkezik a Jakuza Ritual x Veko formáció. Jakuzával ennek apropóján beszélgettem.
Hol forgattátok a klippet? Milyen volt a forgatás?
A klipet szülővárosomban, Gútán  és az otthonomban, illetve Adrianna’s Pilates szalonjában forgattuk. Remek forgatási nap volt, a szokásos 3Stars Pictures felállásban Csonka Andreas barátom kamerázta, vágta, ő végezte az utómunkát, jómagam pedig rendeztem, illetve gyártásvezetője voltam a forgatásnak. Mindenki nagyon ügyes volt, sokkal többet rakott le az asztalra, mint amit elvártam a szereplőktől, nagyon izgatott voltam. Ilyen komoly klipet még nem készítettem,  ezért nem is szerepelek benne, mert a rengeteg munkát nem tudtam volna kellőképpen elvégezni, ha szerepelek is a klipben. Készítünk klipeket másoknak is, mint 3Stars Pictures és jó pár klipet lepörgettünk az idén, de ez volt mind közül a legmelósabb.
 Hogyan született a dal?
Nyilván nem nagy titok, hogy a dal gyengébb lelki pillanataim szülötte. Talán úgy jellemezném ezt az állapotot, amikor már eleged van mindenből és mindenkiből, és ennek az állapotnak a küszöbén állva eldöntöd, hogy márpedig ki akarok lépni ebből a helyzetből, és el akarom hessegetni a kormos felhőket. A klip pedig egy átlagos csallóközi családon keresztül mutatja be a lelki nyomort, ami a magány, és magát a lelki egyedüllétet mutatja be, hogy az emberek többsége ilyen lelki nyomorban él, hiába lájkolják 200-an a képeidet ez a Felvidéki Nyomor! Az érdekesség talán az, hogy ez a dalszöveg több, mint 7 éves. Ennyi idő kellett hozzá, hogy megérjek ennek előadására, ez a legnehezebben rappelhető dalom és az első alkalom, hogy éneklem a refrént.
A klipet szerettem volna februárban kiadni, csak jöttek a szlovákiai választások, arra egy erős társadalomkritikát hoztam, majd a koronavírus miatt halasztani kellett, ezen időszak alatt jelent meg Cakkumpakk című klip, amiben Busa Pista oldalán működök közre, aki az Irie Maffia tagja.

Kinek és milyen gondolatok kíséretében ajánljátok a Felvidéki Nyomor c.  dalt és a klippet ?
Ezt a dalt ajánlom mindenkinek kortól függetlenül, az van megfogalmazva benne, amit átéltünk, vagy láttunk közvetlen közelünkben. Szerintem könnyű, és nagyon sokan tudnak azonosulni a dal mondanivalójával.
Honnan inspirálódtatok?
Képes vagyok mindenből inspirálódni, de a legfontosabb az, hogy nekem csöndre és nyugalomra van szükségem az alkotáshoz… Ritkán szól zene szövegírás közben. Rengeteg zenét hallgatok, próbálok magyart nem hallgatni, amikor alkotok, hogy tudat alatt ne befolyásoljon.
Milyen volt az alkotói folyamat?
Sokszor meglepő, de a folyamatok mindig egy picit mások. De ez így van jól! 18 éve kezdtem zenélni, ha  mindig mindent ugyanúgy csináltam volna, akkor már rég meguntam volna az egészet… Én nagyon nyitott előadó vagyok, aki mindig a legjobbat és optimálisat keresi/csinálja. De lényegében megírtam a dalt, felvettem, azután elküldtem Veko-nak azzal,  hogy: “Figyu tesóm ezt kéne megcsinálni! Írjál hozzá pár sort!” Kb. egy hónap alatt lezajlott minden a klip körül is, hála Csonka Andreas barátomnak, akinek a saját koncertek és zenei karrier mellett mindig jut rám ideje, pedig az  L.L. Juniorral közös klipjének nézettsége épp most érte el a 2 milliót.
Mint azt már korábban említettem 3Stars Pictures gondozásában készült a klip, a vágás, a felvétel, az utómunka mind-mind Csonka Andreas munkája. Az egyik szereplőnk Vivien Benkő tánctanárnő, aki egy gyönyörű lány, remek tánctudással, és aki remekül dolgozott a kamera előtt. A klipet Horváth Photography fényképezte és kamaszkori barátom Illés Karina sminkelte tökéletesre a szereplőket. Én viszont nem kaptam sminket, gondoltam a sepregetés hitelesebb smink nélkül
Milyen volt az alkotói folyamat?
Számomra a munka nagyon fárasztó volt,  rengeteg dolgot kellett csinálni, forgatókönyvet írni, időpontokat egyeztetni, megmondani mindenkinek, hogy hova, mikor, miben jöjjön… stb. Majdnem egy hónapig tartottak az előkészületek.

Hirdetés

Köszönöm szépen a beszélgetést!

Széles L. Gábor
2020.08.25.

Fotók:  kékes fotó – Madarász Diána
Csonka Andreas-szal közös fotó: Horváth photography
Mondd el a véleményed

Pied Piper – japán, álarcos klippel jelentkezett az All Out Band

Tahitótfaluban rendezték meg az ősi magyar sportok ünnepét