Fordítsunk kiemelt figyelmet a telek kiválasztására!

Hirdetés

Sok esetben már akkor él egy elképzelés a fejünkben álmaink házáról, amikor még telekkel sem rendelkezünk, viszont a vágyaink már testet öltenek, és látjuk magunkat a kandalló előtt vagy a teraszon a naplementében.

Hirdetés

Így aztán könnyen elkövethetjük azt a hibát, hogy beleugrunk a telekvásárlásba anélkül, hogy az építész tervezőnek megmutatnánk, és ami elsőre jó üzletnek tűnt, arról kiderülhet, hogy bizony nem alkalmas az elképzelések megvalósítására. Számos ponton elcsúszhat a dolog, és szinte minden hiba extra költséget eredményezhet, ezért jó, ha felkészülve vágunk bele. Ehhez adunk most tippeket.

Hirdetés

 

Miért a tervezővel kezdd?

 

Házépítés előtt érdemes több helyről inspirációkat gyűjteni, és lehetőség szerint nemcsak kívülről megálmodni leendő otthonunkat, hanem a belső elrendezésen is gondolkodni. Sokat segíthetnek megvalósult projektek, a kulcsrakészház.hu weboldalán elérhető családi ház tervek, amelyek ötleteket adhatnak az értékes, időtálló építészeti megjelenés megvalósításához.

 

Egy tervező, aki túl van már 1-2 projekten, ismeri a szabályozásokat, építészeti előírásokat, ráadásul nem érintett, egészen más szemmel látja a valóságot, így akkor is lebeszélheti leendő megrendelőit egy teekről, ha annak beépíthetősége és mérete megfelelő. Nem lényegtelen ugyanis a tájolása, az épületnek helyet adó talaj jellemzői, de szűkös költségvetés és szoros határidő miatt a telek közművesítettsége sem, hiszen az több százezres költséget és akár több hónapos várakozási időt is jelenthet. 

 

Az elképzelések és a lehetőségek közelítése

 

Nem hátrány, ha a tervezőhöz már valamilyen elképzelés birtokában fordulunk segítségért, ha nagyvonalakban már van fogalmunk arról, milyen házat szeretnénk, hány négyzetmétereset, egy- vagy kétszinteset. Mekkora kertet képzelünk el magunknak? Miben vagyunk hajlandók kompromisszumot kötni? Milyen fűtésmódot részesítünk előnyben? Egy építész tud segíteni az elképzeléseink finomításában, de az álmainkat nem tudja helyettünk megvalósítani.

 

Jó, ha van némi fogalmunk arról, hogy az általunk kiszemelt területen milyen ingatlanárakra számíthatunk, és van-e rá keretünk vagy hitel felvételét tervezzük. Így ugyanis könnyebb lesz keresgélni, illetve megtalálni a potenciális telkeket.

 

Honnan tudhatjuk, hogy a kiszemelt telek megfelelő-e?

 

Rengeteg időt elvisz, ha olyan telkeket is megnézünk, amelyek alkalmatlanok az elképzelt otthon megvalósítására. Érdemes a helyszíni szemle előtt minél több fontos részletet telefonon kideríteni – adottságok, építési előírások, környék, szomszédok, helyrajzi szám –, ami alapján lekérhető a tulajdoni lap. 

 

A helyszíni szemle is sokat elárul, további lényeges kérdés a tájolás, a közművek megléte, a talajviszonyok, helyi építési szabályzat, stb. Ezután következhet a szakértő, vagyis a tervező bevonása, és az ötletelés, az igények és a lehetőségek közelítése. Amennyiben szerinte is alkalmas a telek, következhet a foglalózás, majd a vásárlás, utána pedig az álomotthon tervezése.

Ez a cikk Fordítsunk kiemelt figyelmet a telek kiválasztására! először a Retromuzsika.hu. oldalunkon jelent meg.

Mondd el a véleményed

Fedezd fel, miért jó választás a műrattan kerti szék és más bútordarabok!

Figyelem, nyakunkon a grillszezon! Te már mindent beszereztél?