From here to beyond – új albummal jelentkezik az Isatha

Isatha
Isatha - Fotó: Farkas Gergő
Hirdetés
Isatha
Isatha – Fotó: Farkas Gergő

From here to beyond címmel megjelent  Isatha budapesti extrém folk metálbanda legújabb, még Dauda Judit énekesnővel rögzített albuma.

Kinek és milyen gondolatokkal ajánljátok a lemezt?

Isatha: Alapvetően extrém folk metalként definiáljuk a zenénket, mivel a népies dallamok mellett death metalos témákra és hörgésre épülnek a számaink. Ennek megfelelően nem kizárólag folk metal rajongóknak, hanem egyéb extrémebb metal stílusok kedvelőinek is ajánljuk a zenénket.

 

Hirdetés

Mit kell tudni a lemezről és annak egyes dalairól?

Isatha: Az album címe azt a hosszú utat jelképezi, amelyet az előző album óta tettünk meg, és ahova végül eljutottunk. Ehhez a koncepcióhoz igazítottuk az albumborítónkat is.

A Whirling Deep Green egy régi szám, hangulatában és stílusában ez áll talán legközelebb az Erdei Regék című első albumunk zenei világához. A zenei alap már 2012 nyarán elkészült, az éneket később Horváth Dani írta meg rá, amikor beszállt a zenekarba. A dal szövegét a szerelem és csalódás inspirálta.

A Nature Arise című számot igazi koncertdalnak szántuk, ahol gyors, folkos témák váltják egymást, de azért egy szusszanásnyi időt adunk a közönségnek, mielőtt a szám második felében igazán belehúznánk. Szövegvilágát a természet ember keze általi pusztulása inspirálta, és hogy előbb-utóbb a természet visszaveszi az uralmat.

A Pan című nóta amolyan black metalos kitekintés az albumon, a gitárriffek élét a billentyű, a fuvola és Tóth Lianna vendégvokálja egyensúlyozza ki. A szám a páni félelemről szól.

A Gift egy érdekes szám abból a szempontból, hogy a volt dobosunk, Megyeri Tamás egyik kedvenc dobgyakorlata a „paradiddle” (RLRRLRLL) volt a szám fő inspirációja, és igazából eköré az egyszerű dobgyakorlat köré építettük fel a számot. A nótához egy melodeath-es gitáralapot írtunk, a szövegvilágát pedig George R. R. Martin A tűz és jég dala sorozata inspirálta.

A Feast With The Fallen a Nature Arise számunkhoz hasonlóan egy koncertszám. A világvégi kocsmában az elesett hősökkel való tivornyázást – mint szövegvilágot – valószínűleg egyetlen folk metál rajongónak sem kell bemutatni. A számhoz 2020-ban napvilágot látott egy videoklip is, melyben Dauda Judittól búcsúzunk, akinek külföldre való költözés miatt el kellett hagynia a zenekart.

Többször gondolkoztunk egy nép- vagy műdal feldolgozásán, így esett a választás végül a Tavaszi Szélre. A fő szempontunk az volt, hogy valami olyasmit alkossunk, amire nem feltétlenül számít az ember, amikor meglátja a szám címét – reméljük ezt sikerült is elérni.

A Farewell című számunkat viszonylag későn írtuk meg, lassabb, esetlegesen akusztikus gitáron előadott számot szerettünk volna, végül egy közös ötletelésből alakult ki. A témájára több variációt is kitaláltunk, így készült el végül a Cliffs Of The Sea, valamint az Arrival című intrónk, ami jelentős mértékben a billentyűsünk, Szabolcs keze munkáját dicséri.

 

Hogyan születtek?Milyen volt az alkotói folyamat?

Isatha: Az alkotói folyamat során általában egy központi témából indulunk ki, aköré építjük fel a számot. Ez lehet bármi, akár egy fuvolatéma (pl. Feast With The Fallen), egy dobtéma (Gift) vagy természetesen gitártémák (pl. Whirling Deep Green, Pan). Miután nagyjából elkészült a szám alapja, már lehet látni, hogy milyen lesz a hangulata és nagyjából be lehet lőni, hogy miről szeretnénk, hogy szóljon. Mielőtt az énekesek nekiállnak megírni a dalszövegeket, általában közösen konszolidáljuk a számszerkezetet. A kész szerkezetre illesztett vokállal a szám már majdnem kész, az utolsó lépésben fillekkel, kiállásokkal, apró módosításokkal próbáljuk még hatékonyabbá és ütősebbé tenni.


Honnan inspirálódtak az egyes dalok?

Isatha: Mivel elég népes zenekarnak számítunk a 8 tagunkkal, ennek megfelelően kellően széles az a paletta is, ahonnan az inspirációinkat merítjük. A mostani albumon a magyar népies dallamvilág mellett megjelentek szláv dallamvilágból merített témaötletek is, a szövegvilág pedig gyakorlatilag a természettől kezdve a mondavilágon át az emberi érzelmekig mindenhonnan merít inspirációt. Zeneileg elég sokféle zenét kedvelünk, gyakorlatilag nincs két olyan zenekartag, aki teljesen ugyanazt a műfajt hallgatná, ez pedig a zenénkben is megjelenik nálunk. A hozott témák is emiatt tudnak kifejezetten izgalmasak lenni, hiszen többször előfordul, hogy egyáltalán nem tipikus folk metal téma kerül a zenekar asztalára, amit végül „isathásítunk”.

 

Az alapvetően angol nyelvű lemezen egyetlen kakukktojás van, a Tavaszi szél c. dal. Honnan jött az ötlet, hogy egy magyar népdalt metál stílusban dolgozzatok fel, és miért épp erre esett a választásotok?

 

Isatha: Régóta kerülgettük a témát, hogy egy magyar népdalt fel kellene dolgozni, amit szélesebb körben is ismernek. És a Tavaszi szél című dalt, ahogy az énekesünk szokta mondani, mindenki ismeri az óvodából, így végül erre esett a választásunk. Már amiatt is jó ötletnek bizonyult a dalválasztás, hogy koncerten a közönség szívesen énekli velünk ezt a dalt, ami fantasztikus érzés. Magyar szövegrészlettel egyébként az angol szövegek mellett még a Feast with the Fallen című számunkban is lehet találkozni, ezt a kettősséget próbáljuk megőrizni majd a későbbiek során is.

Milyen visszajelzéseket kaptatok a lemezzel kapcsolatban?

Isatha: Az eddigi visszajelzéseink abszolút pozitívak, aminek nagyon örülünk. Elég sok helyre eljutott az album a közösségi médiának köszönhetően, világszerte majdhogynem mindenhonnan kaptunk reakciókat. Reméljük, még több emberhez eljuthat az zenénk a következő időszakban.

Milyen a dalok fogadtatása?

Isatha: Eddig leginkább az albumról összességében kaptunk véleményeket, de talán 1-2 dalnál már kezd kirajzolódni, hogy jobban megfogja az embereket. Érdekesek a visszajelzések mind a közönségtől, mind különféle médiumoktól, hiszen mindenki más füllel hallgatja a számainkat, és előfordul olyan példa, hogy 1-2 hallgatás után egészen más számot jelölnek ki az album erős, vagy gyenge pontjának a saját szempontrendszerük alapján, mint amit mi gondolnánk.

Van bármiféle jól körülírható különbség ezzel kapcsolatban a magyar és a nemzetközi közönség körében?

Isatha: Egyelőre a dalok fogadtatásánál nem érzünk számottevő különbséget a magyar és nemzetközi közönség részéről, de még nagyon friss a lemez, reméljük, még sok visszajelzés érkezik hozzánk – akár a közönség soraiból, akár lemezkritika formájában. A közönségtől eddig nagyon pozitív, támogató visszajelzéseket kaptunk mind magyar mind külföldi részről a lemezzel kapcsolatban, ezt ezúton is nagyon köszönjük nekik, már ezért érdemes volt megcsinálni ezt az albumot.
Az Isatha Facebook oldala:
Isatha | Facebook

Az Isatha YouTube csatornája

(10) isathaofficial – YouTube

Mondd el a véleményed
Beendo

Ennyi – új dallal jelentkezett Beendo

Pikali Gerda gondosan ügyel érzékeny arcbőrére