Különleges recepteket bemutató gasztrosorozatunk 1. részében Széles Natáliával beszélgettem.
Hogyan született a fügés-barackos galette ötlete?
Hozzávalók:
A tésztához:
110 g gluténmentes zabpehelyliszt
80 g barna rizsliszt
30 g tápiókaliszt (vagy tápióka keményítő)
40 g darált mandula
2 evőkanál xilit
100 g növényi margarin
8 evőkanál hideg víz
A töltelékhez:
2 evőkanál cukormentes baracklekvár
2 db őszibarack vagy nektarin
4-5 db füge
1-2 evőkanál vaníliás xilit
A díszítéshez:
Aquafaba (csicseriborsó vagy bab főzőleve)
Szeletelt mandula
Vegán jégkrém
Elkészítés:
A sütőt 180 fokon előmelegítjük.
A száraz hozzávalókat (lisztek, mandula, xilit) összekeverjük egy tálban, belemorzsoljuk a margarint és összegyúrjuk. Nem baj, ha maradnak benne kisebb margarin darabok. A vizet hozzáadjuk kanalanként, folyamatosan gyúrva, amíg össze nem áll. A tésztát hűtőbe tesszük 30 percre, hogy szépen nyújtható legyen majd. A gyümölcsöket vékony szeletekre vágjuk.
A lehűlt tésztát két sütőpapír között kinyújtjuk kör alakúra, lehetőleg 3-4 mm vékonyságúra. Így akkora lesz, mint egy nagyobb lapostányér. A tésztáról levesszük a felső sütőpapírt és áttesszük tepsire, mert megtöltve már nehezebb.
A tészta szélét (legalább 3-4 cm) szabadon hagyva vékonyan lekenjük lekvárral, majd ráhalmozzuk a gyümölcsszeleteket, amiket megszórhatunk még xilittel (vaníliással még finomabb lesz). A szabadon hagyott részt ráhajtogatjuk a gyümölcsökre. A linzeres tészta törhet, ettől nem kell megijedni. Nedves kézzel a repedéseket szépen el lehet egyengetni. A felhajtogatott részt lekenhetjük aquafabával, amitől még szebb színe lesz a sütinek, és amire jól ragad a szeletelt mandula.
Süssük 30-35 percig (nekem a légkeveréses mód vált be), illetve amíg aranybarna színű nem lesz a tészta. Figyeljünk, hogy a füge és a mandula ne égjen meg. Miután megsült, hagyjuk kicsit kihűlni, csak aztán szeleteljük. Tálalhatjuk egy gombóc vegán vaníliás vagy gyümölcsös fagyival.
Mennyiség: 1 adag galette kb. 8 szelet.