GOMBOLD ÚJRA! KÖZÉP-EURÓPA: ÍME A GYŐZTESEK

Hirdetés

 

Kihirdették a Gombold újra! Közép-Európa kortárs öltözéktervezői pályázat győzteseit, melynek négy fődíjasa: Newcomer öltözék kategóriában Csík Orsolya; Newcomer kiegészítő kategóriában Kovács Ágnes; Oldhands öltözék kategóriában a Garam Judit, Kovács Adél és Hajdu Anett alkotta NUBU; Oldhands kiegészítő kategóriában pedig a MASAMOD, vagyis Erdei Ildikó Virág lett. A nyertesekkel hamarosan exkluzív interjúkat is olvashattok az instyle.hu-n.
A Gombold újra! Közép-Európa öltözéktervezési pályázatot harmadik alkalommal hirdette meg a Design Terminál. A kezdeményezés célja, hogy a tehetséges tervezőket segítse egy önálló vállalkozás elindításában, mellyel a magyar kreatív ipar fejlesztéséhez járul hozzá. Idén a pályázat átlépte az országhatárt: a szervezők közép-európai kulturális értékek által ihletett pályamunkákat vártak, ezáltal irányítva rá a figyelmet a régió szellemi örökségére és a négy ország közös kulturális identitásában rejlő lehetőségekre.

Hirdetés

Olyan neves magyar és külföldi szakemberek döntöttek a nyertesekről, mint Eilidh MacAskill, a brit InStyle főszerkesztője, Magdalena Christofi, a lengyel Moda Forte igazgatója, Kopek Gábor, fotográfus, médiaművész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora, Luu Anh Tuan, az Anh Tuan márka alapítója, Jakub Polanka, cseh divattervező, Sebestyén Márta, Kossuth-díjjas népdalénekes, Mária Štraneková, szlovák divattervező, és a zsűriben képviselte az InStyle Magyarországot főszerkesztőnk, Szűcs Péter is.

Eilidh MacAskill, a brit InStyle főszerkesztője és a döntőzsűri elnöke elmondta, hogy némely kollekciót már most el tudná képzelni a Selfridges üzlet polcain, másokat egy divatfotózáson az InStyle magazinba is beválogatná, de bevallotta azt is, hogy néhány darabot még gardróbszekrényében is szívesen látna.

A Gombold újra! Közép-Európa másik zsűritagja szerint a régió minden országára jellemző, hogy kedveljük a természetes anyagokat, és mindenütt folyamatban van a népi motívumok és hagyományos technikák modern időkre és új technológiákra való átültetése is. „Stílusunkat a „praktikus romantika” jelzővel illetném leginkább.” –emelte ki Olo Křížová, a Prague és a Bratislava Fashion Weekend művészeti igazgatója

Hirdetés

A több száz pályázóból végül 20 döntős tervező mutathatta be kollekcióját a Millenárison megrendezett Central European Fashion Daysen 2013. június 22-én.

A NYERTESEK

Az idei év nyertesei számára a szervezők olyan szakmai díjcsomagot állítottak össze, mely hatékony segítséget nyújt a hazai és a nemzetközi piacra lépésben. A Newcomer- vagyis pályakezdő- kategóriában győztes Csík Orsolyának, és Kovács Ágnesnek Kiss Miklós grafikus készíti el a márkájuk új arculatát, Viszlay Márk divatfotós pedig a soron következő kollekciójuk fotóit. Emellett féléves gyakorlatot tölthetnek el a Nanushka és az Anh Tuan márkáknál. Nem utolsó sorban a régió legjelentősebb szakvásárán a STYL-en, a csehországi Brno-ban jelenhetnek meg új kollekcióikkal.

Az Oldhands kategória legjobbjai profik, így nekik a divatvilág nemzetközi központjába jutás lehet a cél. A legjobb kiegészítő kollekciót tervező Oldhands pályázó a MASAMOD, vagyis Erdei Ildikó Virág, aki a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) segítségével kap egy standot a jövő tavaszi Párizsi Divathéten a Zip Zone showroomban, kollekcióját pedig legyártja a Kézmű Nonprofit Kft.  A Garam Judit, Kovács Adél és Hajdu Anett, vagyis a NUBU a legjobb öltözékkollekciót tervező Oldhands pályázó mindezek mellé még nettó 1 millió forintért vásárolhat be Európa legfontosabb anyagvásárán, a párizsi Premiere Vision-on.

KÜLÖNDÍJAK

A négy kategória fődíjai mellett a szakmai zsűri számos pályázót különdíjjal jutalmazott, mely további tanulási, illetve megmutatkozási lehetőséget kínál a fiatal tehetségeknek.

A Black BoxConceptStore magyar designer üzlet különdíjasa Kovács Ágnes lett, aki számára féléves árusítást biztosít kiemelt megjelenéssel.
A budapesti Brody House egy éves nemzetközi klubtagságot és pop-upstore eseményt kínál a Newcomer kategóriában induló Gyöngyösi Renátának (INER) és Bozsik Szilviának. Az Oldhands döntős tervezők közül Tomcsányi Dórának és Nagy Adriennek (Rienne Creations).
A Memories of Hungary Bozsik Szilviát és Gyöngyösi Renátát (INER) jutalmazta, akiknek fél éven át alkalmuk lesz márkájukkal üzletekben megjelenni.
Az OurstyleBoutique exkluzív termékfotózást és a fél éves árusítási lehetőséget nyújt online és pop-up üzleteiben Demeter Lillának.
A wonderLAB kreatív alkotóműhely és bolt 6 hónapos tagságot ajánl, mely tervezői áron értékesítést, kiemelt kirakatot, marketing támogatást, márkaképviseletet, építőesteken való részvételt is tartalmaz. A különdíjjal a Newcomer kategóriában induló Veszprémi Gabriellát és Jani Zsuzsannát jutalmazzák.
A BP Clothing-gal lehetősége nyílik közös kollekciót alkotni és piacra lépni a Wonderground-nak.
A JeSuisBelle különdíjasa Veszprémi Gabriella, akivel közös kiegészítőkollekciót hoznak létre. A kollekció gyártását és árusítását a JeSuisBelle garantálja, emellett kiemelt megjelenést kap a showroomban.
A Lucia Divatakadémia Couture-kurzusában vehet részt és ismerkedhet meg az egyedi kézműves technikákkal Pusztai Judit.
Közös kollekciót alkot a Mono-val Szűcs Ágnes, melynek gyártását és árusítását a MonoFashion garantálja.
A WAMP design vásár egy olyan rendszeresen jelentkező társas esemény, amely kiemelkedő magyar designereket, művészeket, neves galériákat tár a nagyközönség elé, hetente változó tematikával. Egy éven át standot biztosít Pusztai Judit számára, valamint bemutatja a „hónap designere” programban.
Mindezeken felül a döntő legizgalmasabb kollekcióiból, a Newcomer és Oldhands kategóriák öltözékei és kiegészítői felhasználásával különleges közép-európai divatanyagok készülnek kiadónk, a Marquard Média kiadványaiban, így hamarosan az InStyle és a Joy magazinokban is találkozhattok a kedvenc kreációinkkal.

További képekhez klikk ide!

Forrás: instyle.hu

Mondd el a véleményed

FEMCAFE Bikini Tour a Westendben

Árvíz Budapest 2013 tetőzés