Grammy Díj 2012: Adele hat díjat vehetett át

Hirdetés


Vasárnap este a Los Angeles-i Staples Centerben került megrendezésre az 54. Grammy Díjátadó Gála. Azt estét beárnyékolta Whitney Houston tragikus halála.

 

Hirdetés
Adele brit soul-énekesnő hat kategóriában kapta meg a Grammyt: az övé lett az év legjobb albuma a 21, amely a legjobb pop albumért járó díjat is megkapta, az általa szerzett Rolling in the Deep lett az év dala és felvétele, ő lett a legjobb pop szólóénekes a Someone Like You című száma előadásáért, s őt jutalmazták a legjobb rövid videóért is.

Hirdetés

Adele a tavalyi hangszál műtét óta most először lépett fel nagyobb közönség előtt Rolling in the Deep-et előadva. A 23 éves előadóművész-zeneszerző megköszönte orvosainak, hogy visszaadták a hangját.

A Foo Fighters rockegyüttes a saját zenei műfajában négy díjat – a Wasting Light albumért és a Walk című számért – söpört be, hogy aztán átvegye a legjobb hosszú videóért járó díjat is.

“Nagy megtiszteltetetés mert ez egy különleges lemez az együttesünk számra. Ahelyett, hogy a legjobb stúdióba mentünk volna… ezt a garázsomban készítettük néhány mikrofonnal és egy szalagos géppel” – mondta Dave Grohl, a banda frontembere. – “Ez azt mutatja, hogy a zenekészítésben az emberi tényező a legfontosabb.”

Kanye West rapper, aki idén a legtöbb jelölést kapta – összesen hetet – négy díjat kapott, de miután kizárták a felsőbb kategóriákból, nem jelent meg a díjátadó ceremónián.

A gála egyben egyfajta Whitney Houston-emlékestté alakult. A házigazda szerepét betöltő LL Cool J rapper az estet menyitva elején a tragédiával kapcsolatban kijelentette:

“Ezt sehogy sem tudjuk megkerülni. Haláleset történt a családunkban”.

A Grammy-gála részvevői, akik közül sokan feketében jelentek meg, imával emlékeztek meg a szombaton elhunyt énekesnőről.

“Whitney, mindig szeretni fogunk” – mondta LL Cool J, miután bejátszották hatszoros Grammy-díjas énekesnő egyik legismertebb a dalát, az I Will Always Love You-t, amelyet később Jennifer Hudson is előadott.

“Valamennyien szeretünk, Whitney” – mondta a színpadon Stevie Wonder is.

Az est talán legmegrendítőbb pillanata az volt, amikor a tavaly elhunyt Amy Winehouse szülei átvették a legjobb duónak járó díjat, amit Body and Soul-ért a lányuknak és Tony Bennettnek ítéltek oda.

“Mit is mondhatok? Egy gyönyörű lány-együttes van a mennyországban” – mondta a lányukra, Whitney Houstonra és a szintén nemrég elhunyt Etta Jamesre utalva a gyászoló apa, Mitch Winehouse.

A Los Angeles megyei halottkém röviddel a gála előtt bejelentette, hogy Whitney Houston vasárnap elvégzett boncolásának eredményéről a nyomozók kérésére még nem számolhat be. Az énekesnőre szombat délután találták holtan a Beverly Hiltonban lévő lakosztályának fürdőkádjában. Médiaértesülések szerint a feje víz alatt volt, de hivatalos tájékoztatásra azzal kapcsolatban, hogy a halált fulladás, esetleg a nyugtató és az alkohol, vagy valami más okozta, a leghamarabb hétfőig várni kell. (Vasárnap egyébként idegösszeroppanás miatt néhány órára kórházba szállították az elhunyt énekesnő egyetlen gyermekét, a 18 éves Bobbi Kristina Brownt.)

A Grammy-díjátadásról Taylor Swift a country műfajában két díjat vihetett haza a Mean című daláért. Az idei évtől elindított, összevont világzenei kategóriában legjobbnak a Tinariwen mali tuareg zenekar Tassili című albumát találták. A legjobb reggae albumért járó elismerést Stephen Marley, Bob Marley fia kapta.

Tavaly óta egyébként 109-ről 78-ra csökkentették Grammy-kategóriákat, amin sok érintett felháborodott. Eltörölték többek között a latin jazz, a hagyományos gospel, a polka, az őslakos amerikai, a hawaii és a cajun zene kategóriáját.

Az este egyik zenetörténeti csemegéje a Good Vibrations volt, a dédapa korú, 50 éve megalakult Beach Boys előadásában. A zenekar több mint két évtizede nem lépett fel. A Grammy közönsége előtt az eredeti együttes három alapítója, a 69 éves Brian Wilson, a 70 éves Mike Love és az ugyancsak 69 esztendős Al Jardine játszott a Beach Boyshoz később csatlakozott Bruce Johnstonnal és David Marksszal.

Az eredeti felállásban Brian Wilson két fivére, az 1983-ban elhunyt Dennis és az 1998-ban elhunyt Carl szerepelt még.

“Új és izgalmas élmény volt” – mesélte Wilson a fellépés után a színfalak mögött. Mint fogalmazott: azzal, hogy együtt álltak a színpadon, ismét lehetőségük nyílt a zenei önkifejezésre.

 
Forrás: MTI

Mondd el a véleményed

Eurovízió: A színfalak mögött!

A Nightwish Budapesten koncertezik