Gravitáció: az év egyik legjobb filmje

Hirdetés

 

Alfonso Cuarón 7 évvel utolsó nagy játékfilmje után (Az ember gyermeke) egy olyan történetet vetett papírra fiával, mely csupán két főhőssel rendelkezik, az alapötlet mindennél egyszerűbb, ám a helyszín félelmetes, ugyanakkor lenyűgöző: maga a végtelen űr.


Hirdetés

A zöldfülű Dr. Ryan Stone (Sandra Bullock) és a veterán, utolsó űrsétáját teljesítő Matt Kowalski (George Clooney) a Hubble teleszkóp javítása közben sajnálatos balesetet szenvednek: egy orosz műhold szétrobbanó milliónyi darabja tönkreteszi Explorer névre keresztelt űrhajójukat, ráadásul Dr. Stone elsordódik a “biztonságot nyújtó” Hubble-től. Innentől kezdve a tét nem egy millió/milliárd dolláros technológia megjavítása, hanem a jéghideg űrben való túlélés. De mit tehet az ember, ha súlytalanul távolodik mindentől?


A Gravitáció egy komoly film, mind színészi alakítás, mind történet, mind látványvilág, mind precíz kivitelezés szempontjából. Emmanuel Lubezki képei páratlanok, a hatalmas mozivászon és a 3 dimenzió olyan mértékben növelik a filmélményt, mintha mi nézők is ugyanazt a kevés oxigént szippantanánk be a halotti csendben, melyet Miss Bullock, 600 km-re a Föld “fölött”. Bolygónk leképezése eddig talán sosem volt ily gyönyörű, kétségtelen, hogy egy igen erős látványfilmmel van dolgunk. Emellett viszont Cuarón talált helyet a két főszereplő karakterének kibontakoztatására is. Kowalski hadnagy a maga unalomig nyugodt, biztonságot sugárzó hangjával, könnyed, kellemesen humoros történeteivel ilyen lehet egy profi, sokat megélt asztronauta. Ő tartja a lelket az első űrexpedícióján résztvevő Dr. Stone-ban, aki a maga szakterületén ugyancsak tapasztalt, de ilyen helyzetben még nem volt.


Alfonso és Jonas Cuarón egy, a legapróbb részletekig kidolgozott sztorit, színpompás képi világot hozott össze a két Oscar-díjas színésszel, ehhez hozzáadta Steven Price-t, aki a filmhez egy tökéletes szimfóniát komponált. A film ezektől az elemektől lesz az elejétől érdekes, egyszerre sci-fi, thriller és dráma. A felvezető képsorok után egy pillanatig nem hagy nyugodni, teljes mértékben átéljük a túlélésért vívott küzdelmet.


„Rég vártam egy olyan filmre, mint a GRAVITÁCIÓ. Elkápráztatott és lehengerelt. Hibátlanul mutatja be, hogyan küzd egy nő az életéért a súlytalanság körülményei között. EZ MINDEN IDŐK LEGJOBB ŰRFILMJE.”- James Cameron


És ha ezt a mindig maximalista, tökéletességre törekvő ikon mondja, az azért jelenthet valamit. Személyes megjegyzés: az idei év egyik legjobb, legemlékezetesebb sci-fije.

 

Szinkronos előzetes:
{youtube}F99QMENXqMg{/youtube}

 

Hirdetés

 

Gravitáció (eredeti cím: Gravity)
Hazai bemutató: 2013. október 3.
Korhatár besorolás: 12 éven aluliaknak nem ajánlott
Forgalmazza: InterCom

 

Mondd el a véleményed

Gyere Velem Turné Csabisan

Kialakult a Mentorok Házának mezőnye!