Hétmilliárd történet – Kertész Erika újdonsága

Hirdetés

Hétmilliárd történet címmel új dallal jelentkezett nemrégiben Kertész Erika. Az énekesnővel ennek apropóján beszélgettünk – a koronavírus miatt természetesen az internet segítségével.

Fotó: Reschofsky Dávid – https://gitartanar-budapest.hu/

Mit lehet tudni a dalról?

Hirdetés

A Hétmilliárd történet a magyar nyelvű szólóprojektemnek az első nyilvánosságra hozott dala. Az eddig megjelent lemezeimen – E.K.Avenue: Little Girl (2010), Erika Kertesz & David Reschofsky :Young soul, Old Soul (2015) és E.K.Avenue: Moonbike (2016) – csupa angol nyelvű dal volt hallható. Aztán úgy éreztem, hogy egyre inkább arra vágyom, hogy magyarul énekelhessek.

Hogy született?

A dalt 2018 őszén írtam Amszterdamban, nagyon furcsa módon egy 4 napos karanténban (volt egy olyan orvosi kezelésem, ami után 4 napig senkinek nem lehettem a közelében). A 2018-as Eurovíziós Dalversenyre szántam, de nem jutott be a televízióba.

Van valami sztorija?

A sztorija a hétmilliárd ember és a hétmilliárd különböző történetük. Bár közben lassan már majdnem 8 milliárdan vagyunk a Földön… arról szól ez a dal, hogy mindenki csak a saját történetét ismeri, mert mindenki egyedül ment végig azon az úton, amire ebben a pillanatban visszatekinthet. Lehet bírálni egy másik embert és a döntéseit, de valójában egyedül ő ismeri a saját történetét.

Kinek és milyen gondolatokkal ajánlod a klipet?

Szerintem mindenki került már olyan helyzetbe, hogy bírálták őt vagy a viselkedését. Ez nem jó érzés, mert az ember olyan tehetetlen. Sokszor a szavak nem tudják olyan jól átadni, amit érzünk. Persze az ítélkezés olyan dolog, ami úgy néz ki, benne van a vérünkben. De azért igenis lehet törekedni arra, hogy kevesebbet “tudjuk jobban”. És mielőtt “jobban tudnánk”, jó, ha eszünkbe jut tudatosítani magunkban, hogy mindenkinek van egy saját története, amibe mi nem látunk bele. Olyan ez, mint egy könyv, amibe csak bele-bele olvasunk. Pár lap, de még akár pár fejezet alapján sem lehet az egész történetet megismerni. A másik oldalról pedig – bár ez majd egy másik dal témája lesz – el kell fogadnunk, hogy az emberek igenis ítélkeznek. Hát ítélkezzenek. Ha azt mondom, ne ítélkezz, elítélem azokat az embereket, akik ítélkeznek. Így csak azt mondom: játssz el ezzel a vízióval egy kicsit. Azzal, hogy 7 milliárd embernek 7 milliárd különféle története van. Mások vagyunk.  Minden az, ami, és pont.

Kertész Erika weboldala és közösségi csatornái:
web: https://www.erikakertesz.com/
Facebook: https://www.facebook.com/erikakertesz/
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC_PbhRpYHoYM26pxadVSLtw
Bandcamp: https://erikakertesz.bandcamp.com/releases

Mondd el a véleményed

5 vers Radnóti Miklóstól, aki május 5-én született

Mint egy elhagyott város – interjú a Beyond zenekarral