Hogyan segít az ultrahang a diagnosztikában?

Hirdetés

Az ultrahang vizsgálatot más néven sonografiának nevezzük. Az eljárás lényege, hogy hanghullámok segítségével tud képet adni, tehát ez a képalkotó vizsgálatok egyik módja. Széles körben alkalmazzák az orvoslásban, sok olyan esetben lehet támaszkodni rá, amikor más képalkotó eljárás nem jöhet szóba.

Hirdetés

Biztonságos használat

Hirdetés

 

A sonografia a hasonló diagnosztikai műveletek között a legbiztonságosabb. Bár mindegyikre igaz, hogy nem jár fájdalommal, azonban vannak olyanok, amelyeknek működési elve bekorlátozza a használatát. Így a CT és a röntgen ionizáló sugárzást alkalmaz, amely növelheti a rák kialakulásának kockázatát. Ezzel szemben az ultrahang – mint ahogyan a neve is mutatja –, hanghullámokat használ, amelyek semmilyen káros hatással nem rendelkeznek.

 

Éppen ezért tud hatalmas segítséget jelenteni például a terhesgondozás során, mert a használatával kockázat nélkül lehet a magzatot vizsgálni. A Halom Medical Egészségközpontban is éppen a fent részletezett okokból alkalmazzák a diagnosztikai eljárás során, mivel így sok esetben pontosabb képet lehet kapni a beteg állapotáról. A filmekben vagy a közösségi médiában is látott ultrahangos fotók, amikkel a baba érkezését adják hírül a boldog szülők, szintén így készülnek.

 

Milyen esetekben nyújt megoldást az ultrahang?

 

Igen sokrétűen lehet beilleszteni a diagnosztizálási folyamatba. Már szó volt róla, hogy például a terhesgondozásban előszeretettel támaszkodnak a sonográfiás vizsgálatra az orvosok, hiszen jól nyomon követhető vele a magzat fejlődése, és az esetleges rendellenességek is időben kiszűrhetők. 

 

A kardiológiában hasonlóképp nagy segítséget nyújt a kezelőorvosnak, mert kiválóan mutatja a szív és környékét behálózó erek állapotát. Kimutathatóvá válik a szívbillentyűk működése és a vér áramlása is. Jól vizsgálhatók vele a lágy szövetek, a hasi szervek, az izmok és inak. Feltárhatja a különbséget a folyadékkal telt képletek és a szilárdabb daganatok között.

 

Előnyei

 

Mivel valós időben történik a képalkotás, meg lehet figyelni a vizsgálat során a dinamikusan változó folyamatokat, mint amilyen a vér áramlása vagy a szívverés. Szövettani mintavétel kiegészítője lehet egy ultrahangos vizsgálat is, mely növeli a beavatkozás biztonságosságát azáltal, hogy valós idejű képen lehet nyomon követni a tű helyzetét. 

 

A vizsgálatok gyorsan elvégezhetőek, és azonnal készen van az eredmény is, így a beteg rövid idő alatt információhoz juthat az állapotát illetően. Ezzel csökkenhet a sorban állás, és növekedhet a betegelégedettség.

 

Az eszközök kis mérete lehetővé teszi, hogy könnyen és gyorsan szállítsák őket, így ott lehet őket használni, ahol a legnagyobb szükség van rájuk. Így például a sürgősségi betegellátásban nagy hasznát lehet venni vagy az olyan vidéki területeken, ahol nehezebben férnek hozzá a hasonló gépekhez. Maga az eljárás nem kerül annyiba, mint más képalkotó vizsgálatok esetén, így kifejezetten gazdaságosnak is mondható.

 

Láthatjuk tehát, hogy az ultrahangos vizsgálatoknak számos előnyük van a diagnosztikai műveletek folyamán, így méltán van helyük a modern orvoslásban.

Ez a cikk Hogyan segít az ultrahang a diagnosztikában? először a Retromuzsika.hu. oldalunkon jelent meg.

Mondd el a véleményed

Semleges, hideg és meleg tónusok

Szórakozáshoz válasszunk társast!