Semleges, hideg és meleg tónusok

Hirdetés

Otthonunkban egy egységes hangulatú színvilág kialakítása olyan, mint amikor ruhatárunkat alakítjuk ki. Lehet, hogy több színt is szeretünk, de azért nem viselnénk mindent egyszerre. Ugyanez vonatkozik az egységes paletta kiválasztására is. 

Hirdetés

Színválasztás mesterfokon

Hirdetés

 

Otthonunk árnyalatainak kiválasztásakor pedig ez az alapelv nagy segítség lehet. Beltéri falfesték színek tekintetében igen széles választékot találunk a Piktorfestéknél, így nem csoda, ha elbizonytalanodunk, hogy melyiket, melyeket is válasszuk. 

 

Kezdjük talán azzal, hogy hol található az otthonunk, nézzük meg a környezetet, ez sokszor már meghatározza a külső színeket és hangulatot. Aztán azt is tartsuk szem előtt, hogy milyen színvilágú és stílusú bútorokkal kívánjuk berendezni otthonunkat. Egy klasszikus otthon csokoládé színű díszítéssel és lambériával nem biztos, hogy jól mutat egy jégszürke fallal. Maradjunk tehát következetesek, ne keverjük a különböző irányzatokat. 

 

Ha van egy meglévő, hangsúlyos színünk, akkor bátran alkalmazzuk, kis felületen. Ehhez pedig válasszunk egy olyan kiegészítő árnyalatot, mely illik hozzá. 

 

A semleges színek előnyei

 

A semleges színek segíthetnek összekötni a tereket az egész házban, lakásban, és jól variálhatók más karakteresebb árnyalatokkal is. A fehér sok esetben adja magát, azonban ennek is legalább annyi árnyalata van, mint a szürkének. Ha pedig kiválasztottuk a megfelelő színt, akkor attól ne térjünk el a különböző helyiségekben. 

 

Nagyon jó hatása van, ha egy választott szín világosabb vagy sötétebb árnyalatait használjuk a különböző helyiségekben. Így ugyanazon a színcsaládon és tónuson belül maradunk, mégis más és más lesz a hatás, a hangulat. 

 

Azonban hagyjunk teret a kreativitásnak is, használjunk bátran merész színeket, ha tetszenek nekünk. Ezeket azonban kisebb felületeken és például az étkezőben vagy a dolgozószobában alkalmazzuk, ahol nem zsúfolják a teret.

 

Hideg és meleg árnyalatok, kékek, zöldek, sárgák

 

A színek tónusa nagyon sokat jelent a hangulatban: a hidegebb helyiségekbe melegebb árnyalatokat, míg a melegebb terekbe hűvösebb tónusokat válasszunk. Az előszobába érdemes barátságos, világos, meleg árnyalatokat választani. 

 

A hálószobába nagyon jól illik a kék, melynek nyugtató és vérnyomáscsökkentő hatása is lehet, mint ahogy a zöld is egy remek opció, a maga nyugtató hatásával. 

 

Az étkezőben a vidám, pezsgő színek mutatnak jól, érdemes szem előtt tartani, hogy a sárga például növeli az étvágyat, és a kommunikációt is serkenti. A gyerekszobák színeinél nyilván fontos, hogy milyen nemű gyermeknek választunk színt. Azonban a klasszikus babakék-babarózsaszín opciók mellett is van bőven választék. Nagyon divatosak például a bézs- és pisztáciaszínek a gyermekszobába. A fürdőszobákba pedig a kékek ajánlhatók, melyek frissességet, tisztaságot sugallnak. A beltéri festékek színválasztéka igen széles, érdemes alaposan megfontolni a döntést, hisz hosszú távra szól.

Ez a cikk Semleges, hideg és meleg tónusok először a Retromuzsika.hu. oldalunkon jelent meg.

Mondd el a véleményed

Költöztesd céged új helyre gyorsan és hatékonyan!

Hogyan segít az ultrahang a diagnosztikában?