Hős lelkű rágcsálók avagy A mogyoró-meló kritika

Hirdetés

 

A történet: Mit ér az élet mogyoró nélkül? Vagy dió nélkül? Netán mandula nélkül? A parkban lakó rágcsálóknak nem sokat. A leleményes, mindig izgága Grimbusz már megint akcióba lendül, mikor feltűnik a környéken a mogyoró árus. Ám a küldetés balul sül el, az egyetlen élelemforrás, a park szép nagy fája felgyullad. Nincs mit tenni, a mókust száműzik a biztonságot nyújtó lakóhelyéről.


Hirdetés

De a nagyvárosi fergetegben nem is olyan egyszerű eligazodni, mint ahogy azt a talpraesett mókus gondolja. Grimbusz az első szembejövő akadályok után egy olyan brigádot verbuvál össze, akikkel betörhetnek Maurey rágcsa boltjába, a kánaán földjére. Cél: minden magvakat szerető parklakónak megszerezni télire az eleséget. Komoly szervező, és tervező munkát igényel a betörés, aztán a kitörés, de Grimbuszt és csapatát bizony elég kemény dióból faragták. Számukra nincs olyan, hogy lehetetlen meló. Mert aztán indulhat a mandula!

Hirdetés

Volt szerencsém megtekinteni eme animációs gyöngyszemet teltházas moziteremben. Az előzetes alapján a Túl a sövényen c. ugyancsak kedves rajzfilm ugrott be, és mi tagadás, van hasonlóság a kettő között: mindkettő a túlélésért küzdő apró állatkákról szól. Az előzetes alapján egy “csak gyerekeknek” szánt mesének látszik, ámde ahogy elkezdődött a vetítés, sorban záporoztak a poénok egészen a stáblista végéig, melyeken az egész nézőtér fogta a hasát, nemcsak a gyerekek, sőt a derűs jelenetek a komor hangulatú emberekkel is megtették hatásukat.


Vidám és színes kaland ez, melyben a főhős olyan jellemfejlődésen megy keresztül (egoista, önző személyisége fokozatosan eltűnik és előtérbe kerül egy magasztosabb eszme: egy mindenkiért!), ami az egész közösség javát szolgálja. Ajánlom mindenkinek, aki egy felhőtlen másfél órás kikapcsolódásra vágyik!


 

A mogyoró-meló(The Nut Job) január 23-tól a mozikban 3D-ben is.

Mondd el a véleményed

Baronits Gábor a magas nőkre bukik

Tenyeremen viszlek át a télen” jótékonysági est