Jelenlét – Lackfi János versei elevenednek meg lánya, Dorottya és Sinha Róbert lemezén

Fotó: Raffay Zsófia - https://www.facebook.com/zsofi.raffay
Fotó: Raffay Zsófia – https://www.facebook.com/zsofi.raffay

 
Jelenlét címmel Lackfi János megzenésített verseiből  készített zenés feldolgozáslemezt  lánya, Lackfi Dorottya és Sinha Róbert. Az alkotópárossal ennek apropóján beszélgettem.
 
Hogyan születtek a lemez dalai?

 

Lackfi Dorottya: Amikor megírtam a Tétlen című legelső saját dalomat, a gitártanárom véleményét kértem ki, aki történetesen Sinha Róbert volt. Számomra váratlanul pozitív reakció érkezett tőle, ami alapján nemsokára fel is vetődött a közös zenélés ötlete. Ahogy elkezdtünk együtt dolgozni, elég hamar bepörögtek a dolgok. Rengeteg csodás Lackfi János vers állt rendelkezésre, illetve folyton jöttek tőlem is, és Robitól is az újabb dalkezdemények, amiket nagy lendülettel véglegesítettünk is közösen.

 

 

Sinha Róbert: Van egy körülbelül 10 évre visszanyúló jó barátság köztem és Lackfi János között, ami összekapcsolódott egy nagyszerű szakmai együttműködéssel is. Szóval az egy természetesen kialakult dolog, hogy Lackfi-verseket zenésítek meg. Ennek a barátságnak azonban egy másik nagyszerű találkozást is köszönhetek, megismertem ugyanis a költő lányát, Lackfi Dorottyát, aki egy fantasztikusan tehetséges énekes-dalszerző-szövegíró. Az első közös fellépésünk 2018 őszén volt Dorottyával és édesapjával, és az annyira jól sikerült, hogy rögtön “berobbant” a dolog. Sokszor lépünk fel hármasban, és legalább ugyanannyiszor duóban csak Dorottyával. És egyszer csak jött az ötlet, hogy csináljunk egy közös lemezt is. A Gryllus Kiadó nagy örömünkre felvállalta e CD kiadását. A lemezen vannak olyan dalok, amelyeket én írtam János verseire, olyanok, amelyeket Dorottya írt az édesapja verseire, olyanok, amelyeket ketten együtt szereztünk János versére, és olyanok is, melyeknek a zeneszerzője és szövegírója is Dorottya.

 

Milyen volt az alkotói folyamat?

 

L.D.: Amíg csak a fellépésekben gondolkodtunk, természetes tempóban írtunk új dalokat, ahogy jött az ötlet, ahogy kedvünk volt. Így nagyjából két év közös munka alatt született meg a lemez nagy része. Öröm volt összeülni, már a zeneszerzés alatt feldobott minket, hogy újra színesítettünk a repertoárt. A lemez utolsó pár dala már feszítettebb tempóban született, viszont szerintem ennek is megvolt a maga szépsége: felfedeztük, hogy hetek helyett órák alatt is képesek vagyunk befejezni egy munkát, büszkék voltunk magunkra, mert ettől a minőség még nem esett vissza.

 

S.R.: Dorottyával fantasztikusan gördülékenyen és hatékonyan tudok együtt dolgozni, sokszor úgy érzem, hogy kitaláljuk, vagy éppen folytatjuk egymás zenei gondolatait. Szóval jó hangulatban, pozitív energiák közepette alkotunk. És még egy szó jellemző arra, ha mi ketten nekiülünk alkotni: villámgyorsak vagyunk. Nem egyszer előfordult, hogy beültünk egy szobába egy üres kottapapírral, és másfél óra múlva egy kész dallal jöttünk ki onnan. De olyan is volt, hogy egyik este (mindenki otthon, tehát egymástól külön) nekiültünk, hogy akkor megírunk egy-egy dalt Lackfi János egy-egy versére a másnapi próbára. Másnap találkoztunk, és egy-egy majdnem kész dalt hoztunk magunkkal mindketten. Talán mondanom sem kell, hogy egy kb. egy óra alatt lemez-kész állapotba hoztuk mindkét szerzeményt, melyeket aztán pár nap múlva fel is vettünk a lemezünkre. (“Az egyedüllét tükrei” és a “Lehelet” című dalokra gondolok egyébként.)

 

Honnan inspirálódtak az egyes dalok?

 

L.D.: A saját dalaim mindig aktuális érzésekből, gondolatokból indultak ki, de ez elmondható Robi megzenésítéseire is: azokhoz a versekhez nyúlt hozzá ő is, amelyekkel az adott időben a legjobban tudott azonosulni. Szerintem sokat segítettek nekünk ezek a dalok abban, hogy megbirkózzunk a személyes fájdalmainkkal, vagy épp örömeinkkel.

 

S.R.: Engem nagyon inspirálnak Lackfi János szövegei. Emellett nagyon közhelyesen úgy is fogalmazhatnék, hogy maga az élet inspirálja a dalokat, melyeket írok, és egyébként ez az állítás teljesen igaz is.

 

Kinek és milyen gondolatok kíséretében ajánljátok az egyes dalokat?

 

L.D.: Bárkinek ajánlanám őket, akit megérintenek, hiszen ezzel a céllal születtek.

 

S.R.: Erre röviden azt tudom válaszolni, és egyben ez a legigazabb válasz is, hogy ezek a dalok mindenkinek szólnak. Egy gondolatot emelnék ki: a lemez címe Jelenlét (az egyik megzenésített Lackfi János-vers után). És ez az egész album számomra arról szól, hogy legyünk jelen, hogy teljes intenzitással éljük végig a saját életünket.

 

Milyen visszajelzéseket kaptatok a lemezzel és annak egyes dalaival kapcsolatban?

 

L.D.: A koncerteken mindig szeretettel fogadták őket, sokan külön ki is emelték, hogy “ez vagy az” a dal mennyire megütötte őket. Szeretem, amikor az embereknek már kialakulnak kedvenceik, onnantól kezd el élni a dolog.

 

S.R.: A lemez egyes dalait már régóta hallhatja a közönség a koncertjeinken, és rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk, az emberek szeretik a dalainkat. Illetve önmagáért beszél az is, hogy egyik fellépésünk hozza a másikat. De volt olyan is, hogy valaki a Jazzy Rádióban hallotta az egyik dalunkat, és emiatt hívott meg minket fellépni.

 

Van esetleg valamiféle megfogalmazható különbség a hollandiai és a magyarországi fogadtatás között?

 

L.D.: Nagy nagy öröm lett volna, ha tavasszal kijutunk Hollandiába, sajnos ez el lett csúsztatva a körülmények miatt. Reméljük, ami késik, nem múlik!

 

S.R.: 2020 tavaszán valóban lett volna egy német-holland-belga turnénk, de az a járvány miatt elmaradt. Azóta egy online fellépésünk volt Hollandiában vegyes magyar-holland közönség előtt, az nagyon nagy sikert aratott.

 

Fotó: Raffay Zsófia +36305188629
Facebook Comments

Ez a webhely a böngészés tökéletesítése érdekében cookie-kat használ. Részletek

Egy EU-s tövény alapján kötelező tájékoztatni a weboldalunkra látogatókat, hogy a weboldal cookikat használ. Ha ezzel nem értessz egyet, akkor a böngésződ megfelelő beállításait használva tiltsd le a cookik tárolását!

Zár