A JELTÁNC-BAJNOKOK FLAMENCO KLIPPREMIERJE

Hirdetés

 

A JELTÁNCBAJNOKOK FLAMENCO KLIPPREMIERJE

Hirdetés

Napsugár Anna írása

 

Napsugár Anna 45 éves szakvizsgázott plus size modell, budapesti siket és mozgássérült, dalszövegíró, fotoriporter, jeltáncművészeti ág megteremtője, Margitos amatőr színész többszörösen nyertes szavaló, 20 éve a MEOSZ adminisztrátora. 32 éve foglalkozik a gyógy terápiás jeltánccal, ami a dalokat: jelnyelv- a KONTAKT TÁNC összeolvadásával, ritmikus zenei kotta eszközeivel táncolja el mindenkinek. Egy új Hivatalos Jeltáncművészeti ág született Magyarországon, amit Anna 30 éve épít, 2005-ben lett ZENEI JELTÁNCMŰVÉSZET. A műfaj alapgondolata tökéletes összhangban áll Kodály Zoltán híres mondatával: „Legyen a zene mindenkié.” Azóta fejleszti ezt a képességet, ami mára egy új szórakoztató művészeti ággá nőtte ki magát. És hogy a megdöbbenésüket fokozzam: ezek a kezek többségükben siket és nagyothalló táncosokhoz tartoznak Az ő felfogásában egy olyan műfaj, amiben a modern popvilágot művészeti tánc, valamint jelnyelvi szavakkal, vizuális hangképekké alakítom át. Egyfajta vizuális kotta, amellyel közel kerülhetünk az emberek szívéhez, lelkéhez, és nemcsak a siketekéhez, az eszközrendszer gazdagabb. 2009-ben rekreációs gyógy terápiás sportágként is regisztrálták. Napsugár Anna, aki siketen a jeltánc műfajának megteremtője, említi a jelnyelv közvetítésén keresztül és a tánc segítségével adja át a zene varázsát. Tapasztalataik szerint a jeltánc több szempontból is jó hatással van a sérült emberek fejlődésében, rehabilitációjában. „Soha ne mondd, hogy Soha” címen első zenei CD lemezét is, amit Kaszás Péter zeneszerző zeneszerelt, álma újabb kiadására támogatókat találni, hogy újságban megjelenhessen. Lassan 10 éve vesznek részt jeltánccal a Ritmuscsapatok Országos Táncversenyen többszörös arannyal országos bajnoki címmel, ahol a nemzetközi jeltánc megmérettetést szeretnék megvalósítani . Április 03-án, a mai napon, szombaton indultak a Prestige Dance Fest Táncversenyen is.Ezt is szép eredményekkel zárták: a versenyen három első hellyel végeztek színpadi látványtánc jeltánc kategóriában. Legújabb a Csend Flamenco klipje, három különböző táncművészeti ágból összetéve, bizonyítja, milyen csodák születhetnek, ha különböző táncművészeti ágak találkoznak.

– A 32 éves önkéntes jeltánc munkád alatt mit tapasztaltál mik a gyógy terápiás jeltánc élettani hatásai?

– Javítja az izomtónus-szabályozást, élénkíti az anyagcsere-folyamatokat, az anyagcsererendszerben van a legnagyobb szerepe a ritmusoknak. A beszédhez, olvasás-előkészítéshez kapcsolódó készségek, kialakítja, fejleszti az utánzókészséget, segíti a testséma kialakulását, javítja a mozgáskoordinációt, segít a harmonikus mozgás- és beszédritmus kialakításában, kialakítja a beszéd-jelnyelven való kommunikációs figyelmet. Hozzájárul a beszédértés fejlődéséhez, segít a szókincs megtartásában, segít a belső beszéd rendezésében. A jelnyelvi tánc mozgások által oldódnak a gátlások, erősebb mozdulatokba beleoldódik az agresszió, a test átjárhatóvá válik a lélek számára, a nem beszélő gyermekek és felnőttek is úgy érzik, ki tudják fejezni magukat; az apatikus, kevéssé érdeklődő gyermeket felélénkíti a jeltánc, a gyermek lelki feszültségei a testtel végzett mozgásokba tevődnek át, megnyugszik.

 

– Mi a flamenco?

– A flamenco gyűjtőnév a spanyolországi Andalúziában élő cigányok által a 18–19. században elterjesztett népzenei és táncstílusokra. Legősibb formája az ének (cante), amihez hangszeres kíséret (toque) és tánc (baile) kapcsolódhat. A flamenco dalok egyszerű, 4×8 szótagú sorból álló strófákra épült szerkezete önmagában nem árul el különösebb eredetiséget. Ami bennük eredeti, az az improvizáltan drámai jellegű előadás. Flamenco jelentése: flamingó madár, flamand, és flamenco (mint ének, zene tánc). És bár a flamingónak és flamencónak a spanyol nyelvben valóban van köze egymáshoz, a flamingó maradjon meg csak a madárnak, magyarul mindig a flamenco zene / flamenco tánc kifejezést használjuk. Manapság az ének és tánc mint előadó művészet szerepelnek a köztudatban, pedig ezek eredetileg közösségi/egyéni kifejezésként, örömforrásként voltak jelen. Nem előre betanult dalokat és koreográfiákat adtak elő, és ez mind a mai napig jelen van a flamencóban. Az énekesek, táncosok: valójában improvizálnak, mindannyian közös nyelvet beszélnek, a flamenco nyelvét. A családokban a flamenco a mindennapok része, nem csak színpadon énekelnek, táncolnak, hanem otthon is a saját szórakoztatásukra.

– Hogyan született a klip és miért íródott a dal?

– Elsőként verset írtam egy csodálatos flamencós tánccsoportról, akik már nem táncolnak. Majd amikor megszületett a dal, a felénekelt hangom kíséretében, több jeltáncosommal megmérettettem Országos táncversenyeken ahonnan számos első díjat és aranyat kaptak a jeltáncosok a dalért az általam elsajátított jeltánc koreográfiáért. Egyéni, duó és csoportos táncban is megállja a helyét, minden kis közösségi fellépésen sikert arat a tánc.

Kikkel és milyen táncművészeti stílussal találkozhatunk a klipben?

– Elsőként Puskás Győzőné Kováts Klárát, aki több mint 20 éve jeltáncol velünk, kértem fel hogy táncolja el jeltánccal, mert számos versenyen nyert vele. Színes egyénisége, szeretettel teli lelki világa, saját ruhája és kiegészítője szivárvány színeiben színessé teszi a klipet duó partneremként.

Majd célunk volt, hogy bemutathassunk pár jeltáncos koreográfiát a többszörösen Ritmus csapatok Országos táncversenyen többszörös bajnoki címet elért :

Napsugár Anna Zenei Jeltánc Társulatát, hogy milyen szépen alkalmazkodik a dalhoz a jelnyelvi tánc, pantomimes, kontaktos tánc elemei.

A klip nagyon fontos mondanivalójánál be lett emelve, Sárai Rita Freestyle kerekes székes tánc bajnok, a Gördülő tánccsoport megalapítója által karantén tánc részletei, ami nagyon erősen megemelik a dal mondanivalójának értékét.

 

– Hol láthatjuk premierben az elkészült Flamenco a csend világában című klipet?

– Fogadják nagyon sok szeretettel Napsugár Anna dalszöveg és éneke, 

és Kaszás Péter zeneszerzői munkája által a Flamenco a csend világában című közös klip a linkre kattintással látható:

 

– A covid miatt történt bezártságos állapotok után, mit üzensz a kedves közönségnek, a Divatikon.hu olvasónak?

– Amikor az emberek hosszú elzárt idő után félve találkoznak, a lelki láng az idő elteltével átminősül megbecsüléssé. Minden embert az idő múlásával a szeretet, kölcsönös tisztelet és az egymás megbecsülése tudja majd összetartani. A parazsat időnként fel kell szítani, hogy ismét szeretettel teli tűz lehessen. A falakat a tisztelet, a szeretet, a megbecsülés és a vonzalom alkotják a tetőt pedig a kölcsönösség. Ezek közül bármelyik hiányzik, a házunk össze fog roskadni, de amennyiben ezek erősek, úgy a legnagyobb viharokkal szemben is dacolni fog a mi kis lakunk. Azt kívánom, hogy mindenki minden pillanatban tudja megtartani az erős falakat. Kívánom, sose veszítsék el a szeretet érzését családtagjaik barátaik felé.

Sok áldással kívánok áldott húsvéti ünnepet:

Napsugár Anna

Scharek János

Fotó: Kaszás Bence – www.kaszasbence.hu [email protected]

Mondd el a véleményed

A legszebb magyar szerelmes versek – mutatunk 15 nagyon meghatót

Siker – humor és pimaszság a Kultúrkör klipjében