Jeltánc siker Domokoson

Hirdetés

Domokoson és Magyar Láposon is sikerrel gyógyított a Jeltánc

Napsugár Anna Súlyosan hallássérült: siket és enyhén mozgássérült dalszövegíró, Magyarország első szakvizsgával, működési engedéllyel  rendelkező jeltáncművésze, aki megteremtette  Magyarországon a jeltánc művészeti ágat. Célja az volt, hogy gyógyítsa vele az emberek lelkét és átadja a zene világát minden ember számára. A 20 éves kemény munka gyümölcse most kezd beérni. Álma, hogy kiadják egyetlen zenei cd-ét és verses kötetét, amelyre szponzort keres. Jótékony céllal oktat és fellép, számára minden városi és falusi meghívás fontos, mert élete célja a szeretet áramlás.

6.jpg

Napsugár Anna Portfoliót mindig Kaszás Bence készítette

Hirdetés

– Mesélj egy kicsit gyermekkorodról. Mikor ismerted fel számodra a jelnyelv fontosságát, és alakult ki a jeltánc művészeti ág?

 – Hallássérült gyermekként jöttem a világra, édesapám lemezlovas, és sok minden mással is foglalkozott, édesanyám varrónő a mai napig varrja az általam tervezett fellépő ruhákat, emellett hobbi táncos volt. Gyermekkoromban a szülői szeretet, a könnyűzene, a táncvilága vett körül. Rengeteget gyakoroltam a beszédet tükör előtt, egymás után ismételve a „répa–retek–mogyoró” típusú mondókákat. A jelnyelvvel a gimnázium előtti gólya táborban találkozott először akkor azonnal bele szeretettem. Halló iskola volt ez is, de külön osztályt indítottak, gyógypedagógus osztályfőnökkel. Egy munkahelyi baleset után egy évig kerekesszékbe kényszerültem, de a család és az orvosok segítségével, valamint erős akaratommal talpra álltam. Ez a megpróbáltatás megerősítette bennem a hitet. Mire leérettségiztem, kialakult bennem a zene, a tánc és a jelnyelv imádata és fontossága anélkül már nem tudtam élni. Táncolni tanultam, kommunikációs jelnyelvi vizsgát tettem, és egyszer egy discóban, a retro dalokat saját elgondolásom szerint jelnyelvi kiegészítésekkel, táncmozdulatokkal kísértem. Ez forduló pontja lett életemnek. Látva hogy megértették a közvetített érzésvilágot, a zene színvilágát, elhatároztam, hogy életemet erre teszem fel.   Tanítványokat gyűjtöttem magam köré és elindítottam a jeltáncművészet műfaját. Az eddigi fellépések azt bizonyítják, hogy a produkció mindenki számára élményt nyújt, a jeltánc által átadott érzés és gondolatvilág segíthet a lélek erősítésében.

at.JPG

Évekig kísértem Dj Dominique és Barátai rendezvényt jeltánccal

– A pályádon kik segítették utadat, hogy eddig eljutottál?

– Neves előadóművészek segítettek fejlődésemben.
A színház és filmművészet területén Jaross Viktória segítette tanulmányaimat, Meleg szeretettel gondolok Földessy Margitra, aki Szini tanodájában fejlesztette beszédkészségemet, valamint megalapozta rendezői és koreográfusi ismereteim. Az Első Magyar Budapesti Jelszínházában is szerepeltem amatőr színészként. Szórakozóhelyekre hívtak, hogy lépjek fel. Ismert énekesek mellett „közvetítettem” a dalokat, amelyeket jelnyelvi oktatóval tanultam be. Így léptem színpadra 20 év alatt: Mary Zsuzsi, Csongrádi Kata, Dj Dominique, Szikora Robi, Csepregi Éva, a Pa-dö-dő vagy a Nemadomfel együttes oldalán, Miller Zoltán, Pitti Katalin, Never Give up kórus,  Bolyki Balázs Parara Kórus, és számos hazai neves sztár mellett. Ettől függetlenül mégis az motoszkált a fejemben egy idő után, én nem lehetek siketen jelnyelvi tolmács. Beszéltem szakemberekkel, elmentem az Artisjus jogvédő irodához, és a Szórakoztató Zenei Központnál tettem 2005-ben szakvizsgát, hivatalosan jeltáncból. Táncművészeti működési engedélyt kaptam, és a zsűri megjegyezte, hogy olyan, voltam a vizsgán, mint a napsugár, csak a pozitívumokat adtam át. Ez felbátorított arra, hogy a Horváth Anna nevemet Napsugár Annára változtassam hivatalosan.

01.jpg

Pitti Katalin ének tanárnőmmel

– Honnan indult milyen élmény hatására hogy dalszövegeket és verseket írj, és hogy lett a versekből dal?

– Saját dalok komponálásába kezdtem, és amikor olyan hatások értek az életemben, hogy már csak a versek megírása nyugtatott meg, akkor fogtam dalszövegírásra. Dalszövegekbe öntöttem az érzéseimet, élményeimet, és megkértem Kaszás Péter zeneszerzőt (akit vendéglátós és lemezlovas apám révén ismertem), hogy írjon hozzájuk dallamokat. Bár nem tartom magam profi énekesnek, énekelni is ugyanazért szeretek továbbra is, mint beszélni. Érzékeltetni igyekszem a külvilággal, hogy én nem vagyok fogyatékos, beteg ember, legfeljebb több feladat vár rám az életben, amit hosszabb úton érek el. Például amikor szájról olvasva adom a riportot vagy szájról olvasva tanulom meg a hangokat énekelni. Eljutottam Brüsszelbe, Ausztriába, Lengyelországba, Szerbia Montenegróba, Erdélybe, Strasshofba, Romániába és természetesen hazánk szinte minden kisebb nagyobb városába.
Link kis riport a jeltáncról: https://www.youtube.com/watch?v=ikzsg6iy610

KASZÁS PÉTER MILLER ZOLTÁN (2).jpg

Legsikeresebb dalom a Soha ne mondd hogy soha Miller Zoltán előadásában

Kaszás Péter zeneszerző fantasztikus zenei munkássága

– Van egy 10 fős kis Napsugár Anna zenei jeltánc Társulatod velük milyen szintre jutottál?

– Örömömmel látom, hogy közös munkánk mennyire eredményes, jó hatással van társulatom tagjainak személyiség fejlődésére. Repertoárunkat saját dalaimmal egészítettem ki. Újabb előrelépést jelentett, mikor a ritmus tánccsapatok országos versenyének programjába bekerült a jeltánc, mint műfaj. Országos kulturális fesztiválokon, versenyeken első díjakat, külön díjakat kaptunk. A Ritmus Csapatok Országos Tánc Bajnokságán, első helyet értünk el jeltánc kategóriában, 2012 –2016-ig minden évben.  A Honoratus Kodály Zoltán fesztiválon bajnoki címet szereztünk. Szeretnénk minél több versenyre eljutni, beleértve a tehetségkutató versenyeket is. Vannak követőink. A társulatom egészséges, értelmi fogyatékos, hallás-, mozgás- és látássérült sorstársak kis csapata. Több különböző fogyatékossággal élő színész, énekes és más kultúrában elismert sorstársak is csatlakoztak hozzánk. Fellépünk minden olyan fesztiválon, rendezvényen ahova hívják a Társulatot. Esély napok, falunapok, kulturális versenyek és  fesztiválok. Eddig a legnagyobb fellépésem a Brüsszeli Kulturális Intézet Napsugár Anna Önálló estje és a Sziget fesztivál, nem utolsó sorban a Nem Adom Fel Együttes Papp László Sportaréna mind a három jótékonysági koncertje volt. Legnagyobb elismerésem a Mozdulj Közhasznú Egyesület által kitüntetett díjjal Jeltánc munkásságomért, és az idén a Hungarian Talent Show Nemzetközi Versenyén Életműdíjat értem el egyedül jeltánc kategóriában saját dalommal.

8.jpg

Napsugár Anna Amatőr Zenei Jeltánc Társulata

– Hány videóid született, kinek köszönheted és kiknek ajánlod?

– Előadásainkról videókat és eddig 14 klipet készítettünk. A http://jeltanc.mlap.hu honlapomon láthatóak . Scharek János férjem adja szívvel-lélekkel minden segítségét a Társulat menedzselésében, és hogy ezek a videók megszülethessenek, néha már erőn felül teljesít. A legfontosabb küldetésem az, hogy együtt döntsük le a falakat, amelyeket pár egészséges és fogyatékossággal élő sorstársaim maguk köré építettek, hogy ők is kitörhessenek a bezártság, a magányosság birodalmából! Zenei  klipjeinket, jeltáncművészettel és  feliratozva fordítjuk át a klip zenéjét ami  segítséget és örömet nyújt nemcsak a sorstársaknak.

 „ Miután tanulságos, élmény dús, látványos modern klip, mindenki számára sok mondanivalóval és értékkel, az esélyegyenlőség megteremtésével. Előadásaink, jótékonysági célból, a felkérések alapján a beteg embereket és sérült sorstársakat segíti. Soha ne mondd, hogy soha, mert az út végén mindig van egy kicsi fény!”

 

 2.jpg

A sikeres Domokosi Jeltánc fellépés

– A Napsugár Anna Zenei Jeltánc Társulat Trióban kijutott Romániába Turnézni Pünkösdkör, hogy sikerült a Jeltánc turné, hogy fogadtak, visszamennél még fellépni?

– Scharek János menedzsernek és Gergely Sándor és Lászlóné Ilike Országos Senior Jeltánc Bajnokaimnak köszönhető a kijutása a csapatnak. Mikor megérkeztünk Romániában hihetetlen nedves párás, de tiszta levegő fogadott, amiben jobban szállt az énekhang.

3.jpg

Akiknek köszönhetjük

Domokosra érkezéskor már terülj-terülj asztalka várt Molnár Emőke egyetemista, egykori helyi népi táncos fogadott még minket nagy meglepetésünkre magyar népviseleti ruhában, amit ő maga varrt, aki Kolozsvárról felutazott miattunk. Gergely Maria szálással, finom vegetáriánus étellel és rengeteg szeretettel látott el minket a három napon keresztül. Aznap még a világhírű Nótás temetőt is megnéztük, amit ajánlok mindenkinek.

 

Másnap a Tordasi A fellépés előtt a Sóbányát látogattuk meg ott is nagy meglepetés fogadott bottal és sántikálva érkeztem meg Romániába és pár napig nem kellett a botot használnom, mert annyira segített rajtam a sok méter mélyen a só gyógyító hatása. A fantasztikus só bányát már több millióan látogattak a turisták.

Az első fellépési helyszínen a MAGYAR LÁPOS-i Művelődési házban, ami a városi Polgármester MITRU LESE engedélyével valósulhatott meg. Láposon elvarázsolhattuk a közönséget, ez még olyan főpróba szerű előadásnak tűnt.  Még aznap utaztunk tovább DOMOKOS FALVÁ-ra, ahol Keresztes Nagy Imre pap fogadott a saját rezidenciáján hatalmas baráti szeretettel, mintha már 100 éve ismernénk egymást. Itt Domokos Falván pedig Németh Zoltán kultúr igazgató engedélyével valósulhatott meg életem legsikeresebb jeltánc fellépése.

4.jpg

Erdély gyönyörű aki teheti látogasson el

Domokoson nagyon sokat segített a jeltánc koncert létrejöttében még a  DOMOKOSI KULTURÁLIS EGYESÜLET, aki adta gyönyörű fiatal és gyermek népi táncos tanítványait jeltánc előadásaimhoz. A DOMOKOSI  KULTURÁLIS EGYESÜLET ELNÖKE: MOLNÁR JUDIT, ALELNÖKE: MIKLÓS ARTUR, SZÁSZ MELINDA TITKÁRA, TAGOK: SZÁSZ JÁNOS, MOLNÁR VIOLA ÉS GANEA JULI is sokat segítenek a táncosok és a helyi kultúra megőrzésében.

A népi táncos csoport neve: a SZIVÁRVÁNY EGYÜTTES, akik fergeteges sikert alakítottak a Domokosi Művelődési házban is.

Kiemelném a Szivárvány Együttes négy tehetséges ifjú, mindig mosolygós szépséges énekeseit, akik mindkét helyszínen végig csinálták a közel másfél órás műsort. Az ifjú tehetséges énekesek nevei: Szijgyártó Katalin, Buda Nárcisz, Gergely Csilla és Pál Aliz. Hihetetlenül sok pozitív energiát kaptam általuk és rengeteg szeretetet előadása előtt, alatt és után is, némelyik táncossal erős kapocs alakult ki.

Hirdetés
1.jpg

A Magyar Láposi siker

A fantasztikusan eredményes és látványos mosolygós szeretettel teli SZIVÁRVÁNY HAGYOMÁNYÖRZŐ CSOPORT–ot Molnár Judit tanítónő TÁMOGATJA SAJÁT ZSEBÉBŐL! Hatalmas kitartás és hatalmas kemény munka van mögötte.

A második koncert után alig akartak elengedni minket vastapsot kaptunk és adtunk ráadás számot. Mindenki végig ölelt rengeteg közös kép készült. és hatalmas szeretet adagot hozhattam haza Magyarországra, ami egész évben velem fog tartani.

Nagyon szívesen visszamennék még fellépni, de nem autóval mert az utak sajnos nem mozgássérültnek valóak. Azóta is sajog a hátam.

Hazafele azért még a Hasadékot és pár Erdélyi nevezetességet is megnéztünk a rengeteg erdő is csodás élmény volt. Minőségi áru készletei miatt nem bírtam nemet mondani mosolyogtak rám, megengedhető árakkal, és ennek köszönhetően újabb kerti gomba törpével és bottal gyarapodott táram.

– Melyik videóddal a Divatikon.hu olvasóinak?

– Számomra nagyon fontos hogy ne csak az általam kialakított jeltánc juthasson el mindenki szívéhez, hanem jelnyelvi és hangzó beszéddel előadott szavalásom is megérintse minél több ember kicsi lelkét.

Fogadják nagyon sok szeretettel a Jelbe zárt világ versem egyenesen Romániából a Szent Anna Kolostorból.

A linkre kattintással látható a vers:

https://www.youtube.com/watch?v=fKL64JpHaow&feature=youtu.be

 

 

Cikkíró:

Napsugár Anna és Scharek János

Fotó:

Scharek János,Napsugár Anna,Gergely Mária és a Szivárvány Együttes

 Portfolió fotó:

Kaszás Bence

Mondd el a véleményed

Ne taszíts, ne ölelj!- Új klippel jelentkezett Esto (kulisszariport)

Jinjer és The Tumor Called MarIa – Dürer-buliajánló