Karma – új klip az Artica Sound ESŐ című EP-jéről (klippremier)

Artica Sound
Artica Sound
Hirdetés

A budapesti Artica Sound zenekar 2017-ben alakult. A művészekből álló csapat elektronikus-akusztikus zenét játszik. A magyar nyelvű dalok dinamikusak, dallamosak. Az ezoterikus, lírai témájú szövegek organikus egységet képeznek a zenével. A zenekar 2017-ben megjelentette első, NAPOK című EP-jét, 2018 elején megjelent a 10 dalt tartalmazó MANDALA című LP.  2020 tavaszán pedig megjelent a zenekar második,   ESŐ című EP-je. A dalokból számos videó készült, amely a zenekar Youtube-csatornáján megtekinthető, a legfrissebb a KARMA. A srácokkal ennek apropóján beszélgettünk.

Artica Sound
Artica Sound

Mit kell tudni a lemez egyes dalairól?

Rókus:

Hirdetés

Eső: Számomra a megújulást, a megtisztulást, a serkenő új életet szimbolizálja a dal.

Karma: Ez a nóta egy igen régi dalunk kissé áthangszerelt verziója. Jelenlegi változata talán a “legmetálosabb” dal a lemezen.

Ki viszi át a Szerelmet: Nagy László verse, amit Kőteleki Ricsi csodálatos zenei alapjára mondhattam rá. Mivel másik szakmám a színészet, így úgy éreztem, megpróbálnám a zenével teljes harmóniában elmondani. Remélem, hogy sikerült…

Viking: Jó kis döngölős nóta, imádom játszani. A rockos alapötletet némi elektronikával ötvöztük, a dob-groove lüktetése és maga a nóta is a viking harcosokat idézi meg.

Álom: Az EP talán legszebb dala. Amikor a dobtémáján agyaltam, akkor a szívdobbanás jutott eszembe, azt szerettem volna valamilyen módon átadni. A dalszöveg pozitív üzenete (“Ne gondold, hogy örökké tart az éj”) pedig megcsillantja a reményt, ami mindenkinek erőt adhat ebben a nem mindennapi helyzetben.

Artica Sound
Artica Sound

Hogyan születtek? Milyen volt az alkotói folyamat?

Leoo:

A dalok zenéjét Richárd vagy én írom,de a demó fázist követően az egész zenekar bekapcsolódik és kialakul a végleges hangszerelés. A szövegeket én írom, de verseket is meg szoktunk zenésíteni.

 

Ti hogy éltétek meg belülről?

Rókus:

Az alkotófolyamat mindig egy csodálatos dolog. Sok-sok apró részletből egy egészet létrehozni, mindig szép feladat, feltölti a szívet és a lelket. Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy egymásra találtunk a srácokkal, mert mind a négyen nagyon érzelmes, érzékeny emberek vagyunk, melyet a dalainkon keresztül is szeretnénk a hallgatóinknak átadni.

 

Honnan inspirálódtatok?

Rókus:

A hétköznapokból, a családból, a körülöttünk zajló eseményekből merítjük az ihletet. Érzelmeket közvetítünk a hangszereinken, a dalainkon keresztül.

 

Leoo:

Mindannyian kreatív emberek vagyunk, van színész, építész, hangmérnök, Dj a zenekarban, a közös zenélés része az életünknek, megmutatjuk egy másik oldalunkat. Folyamatosan készülnek új dalok, de csak azokat tartjuk meg és mutatjuk be amelyeket mindannyian elég erősnek érzünk.

 

 

Kinek és milyen gondolatok kíséretében ajánljátok a lemezt és annak egyes dalait?

Rókus:

Mindenkinek. Azoknak, akik nyitottak az új dolgokra, akik nem csak feketében és fehérben látják a világot. Akik szeretik a költészetet, a szép harmóniákat, de a keményebb dallamokat sem vetik meg. Sokfélék vagyunk és a világ is sokszínű, ahogyan a dalok is sokszínűek, mégis egy egészet alkotnak.

 

Miért épp a KARMA című dalhoz készült klip?

Rókus:

Az ESŐ című lemezünk megjelenése előtt a tervünk az volt, hogy annak minden dalához készítünk egy vizuális anyagot. Az “ESŐ”-höz korábban már elkészült egy klip, most a “KARMA”-n volt a sor. Reméljük, hogy a többi három dalhoz is sikerül megvalósítanunk azt a vizuális anyagot, amelynek képsorai már a fejünkben vannak.

 

Hol forgattátok a klippet?

Rókus:

A klip egyes jelenetei a 2019-es Barba Negra Music Club-os koncertünkön készültek, ahol a Bikini előzenekaraként léphettünk fel. A többi snittet pedig Pásztor “Scrabo” Szabolcs válogatta össze gondosan, megmutatva a világ sokszínűségét, reflektálva arra a korra és azokra a történésekre, amelyben élünk. Korábban a “HIÁNYZIK VALAMI” című dalunkhoz is ő készítette a klipet, amit nagyon sokan szerettek, sőt, egyfajta jóslatnak is tekintettek, amikor megjelent, így nagyon szerettük volna, ha ehhez a dalhoz is ő készítené el a mozgóképet.

 

Milyen volt a forgatás?

Rókus:

Sok feladatunk nem volt, hiszen a snittek egy jelentős részét a már korábban említett Barba Negra-s bulinkon rögzítették Scrabo-ék, viszont az alkalmazott kameratechnika (360 fokos kamera) egy igazán izgalmas és friss képi világot eredményezett.

Leoo:

A 2019. decemberi Barba Negra koncert fenomenális volt, örülök hogy készültek róla felvételek és meg tudjuk mutatni a közönségnek.

 

A zenekar Facebook oldala:

https://www.facebook.com/ArticaSoundBp

A zenekar Youtube csatornája:

https://www.youtube.com/channel/UCvwBlx4BZnmqsuyuETBlPkw

 

Mondd el a véleményed
Ciro

Klippremier: Ciro:Pozitiv

Rekamié

Vegyél levegőt – új nagylemezzel jelentkezik a Rekamié