Klippremier: Pit of Saron – Everdream

Pit of Saron
Pit of Saron
Hirdetés

A koronavírus miatt home studióban, egyénileg rögzítették legújabb klipjük, az Everdream egyes szólamait a debreceni Pit of Saron  metálbanda tagjai. A srácokkal a klip kapcsán beszélgettünk.


Hogy született? Milyen volt az alkotói folyamat?

Az instrumentális alapja már két éve elkészült, de akkor még másik dalokat dolgoztunk ki teljesen, ezért ez a darab pihent a fiókban. A hangszeres rész megszületése nem túl izgalmas. Jön egy gitár riff ötlet, felvesszük, társul mellé még egy, meg még egy, és így tovább. A gitárokra rákerül a basszus és a dob, a végén megszületik a komplett dalszerkezet, melyik egység után mi jöjjön, miből mennyi, stb. Érdekességnek lehet talán mondani, hogy az  „Everdream”  végén lévő téma egy 6-7 éves dalkezdemény része, amit átemeltünk, mert nem akartuk veszni hagyni. Úgy éreztük működik a dolog, ezért meghagytuk.

Hirdetés

Miután a fent leírt módon elkészült a dal hangszeresen, Ádám elkezdte megírni rá az éneket. Először általában dallamot talál ki. A dallamírás közben nagyjából az is megfogalmazódik, miről fog szólni a dal. Amikor ezek megvannak, következik az ének első demó verziójának felvétele. Ez annyit takar, hogy Ádám teljes magányában bevonul pár napra a próbaterembe, írja a dalszöveget és azokkal rögzíti az előzőleg kitalált dallamokat. Az Everdream-et is így sikerült kb. 1 nap alatt megírnia, feldemóznia. Ének szempontjából az a szám érdekessége, hogy ez az első olyan nem akusztikus dal, amiben nincs hörgés, csak tiszta ének.

Van annak jelentősége, hogy ebből a számból kimaradtak a hörgős részek? Vagy csak így alakult?

Az, hogy ne legyen a dalban hörgés, előre meg volt beszélve. Azért találtuk ezt ki, mert ilyen még nem volt. Az énektémák megírásának szempontjából ez nagy kihívásnak számított, hiszen Ádám sem írt még hörgés nélküli számot. Ezen kívül azt is figyelembe vettünk, hogy így esetleg találhatunk a dallal olyan új közönséget, akik eddig a hörgés miatt nem adtak esélyt a zenekarnak.

Miért nehéz hörgés nélkül számot írni?

Dalírásban nekem ez egy újdonság, hogy olyat írjak amiben nincs hörgés. Mivel legtöbbet olyan zenéket hallgatok, ahol ezek váltakoznak.

Ti hogy élitek meg ezt a koronavírus miatti “csendes” időszakot? Terveztek ebből adódóan kijönni valamivel? Ha igen,mit lehet erről kicsit közelebbről tudni?

Mindenképpen tervezünk újdonságokat. Ákos dolgozik új dalokon, amik ősszel jelennek meg terveink szerint. De még az őszi dalok előtt ott van a III-as rész, aminek a felvételi folyamatát már elkezdtük, de a járvány helyzet miatt most egy kicsit szüneteltetni kellett. Ezen kívül rendszeresen tartunk “Skype meeting”-eket, amikor a rövidtávú terveinket beszéljük meg. Vannak ötleteink karantén idejére, de ezek még nagyon kezdeti státuszban vannak. Talán annyit elárulhatunk, hogy tovább megyünk a hörgés nélküli vonalon, vagy csak kevesebbet használjuk az új dalokban.

Honnan inspirálódtatok? Van valami sztorija?

A dal szövegét az álom az álomban ihlette. Nem a filmből ismert, hanem az a formája, amikor egy teljesen szürreális álomszerű álomból felébredünk. Legalábbis csak azt álmodjuk, hogy felébredtünk, de igazából még mindig álmodunk. Ekkor feltűnik, hogy valami nem stimmel abban a környezetben, ahol vagyunk (ami egyébként pont az a hely, ahol valójában alszunk), és úrrá lesz a pánik, esetleg légszomj, némaság. Ekkor már tudjuk, hogy ez még mindig álom, és már csak fel szeretnénk ébredni, de ez nagyon nehezen megy.

Szóval nagyjából erről szól a dal. A végén egyfajta happy ending van, de nem egy tényleges felébredéssel, hanem egy álomszinttel lejjebb csúszással. Az a szint újra egy szürreális élmény, de nincs pánik és nyugodtan álmodunk tovább.

Ádám barátnőjének, Olíviának többször volt már ilyenben része, innen jött az ötlet.

Nyilván fellépés mostanában nincs, nem lesz, a koronavírus miatt ki tudja, mikor lesz. Ez tiszta sor. De online, live stream fellépés, esetleg studióban rögzített felvétel lesz mostanában? Mit lehet tudni a terveitekről?

Gondolkoztunk live stream fellépésen, de mivel ahhoz együtt kellene lenni a csapatnak, ezért elvetettük, tartjuk magunkat a #maradjotthon mozgalomhoz. Mint ahogy az előzőekben is említettük, a harmadik nagylemezünk készülőben amit 4 részletben adunk ki. Ebből már megjelent az első 2019 augusztusában és a második 2020 április 5-én jelent meg. Ezek a dalok már mind megtalálhatóak az összes zenei szolgáltató oldalon mint például Spotify, iTunes, Deezer stb. A harmadik rész felvételei is elkezdődtek, amit tavasz végére szeretnénk megjelentetni. Az utolsó negyed pedig őszre várható. Minden kiadott “negyed” – hez szeretnék klipet készíteni (kettőt már sikerült), az ötletek is meg vannak, már csak a most kialakult helyzetnek kell csillapodnia ehhez. Ez a lemez így összesen 12 dalt foglal magában. Terveink között szerepel még, hogy akusztikus formában is átdolgozunk egy saját dalt, de ez legyen majd inkább meglepi. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert ez idő alatt is folyamatosan íródnak új dalok, mondhatni termékeny a zenekar, főleg Ákos. A következő fellépésünk nem tudjuk, hogy pontosan mikor lesz. Egy pár koncertet már sikerült őszre/télre átrakni, de még ezek az időpontok változhatnak. Bízunk benne, hogy mihamarabb túl leszünk ezen az egész helyzeten.Ha teheti, mindenki maradjon otthon és vigyázzon magára!

Mondd el a véleményed

SPAR hűségpont – Parfüm – Hűségakció

Locsolkodós videóval és hamarosan klippel jelentkezik az Aurevoir (beharangozó)