Klippremier: ReNé: Kialudtak a fények

Hirdetés

Kialudtak a fények c. dala kapcsán ReNével beszélgettem.

Mesélsz nekem kicsit a dalról?
A dal egy nagyon fontos állomása az életemnek főleg zenei szempontból, mivel ez az első magyar dalom, ami a nagyközönség előtt jelent meg!
Melankolikus, szomorú hangzásvilággal gazdagított dal, ahol végig a szövegen van a hangsúly! A harmóniaváltások sokszor jazzes irányba kalandoznak el, de én ennek ellenére is úgy gondolom, hogy ez egy pop dal!

Már az elején, mikor még csak ötletelgettem, már akkor is tudtam, hogy ez nem egy “tipikus” rádiós dal, de ennek ellenére a szlovákiai Pátria Rádió nagyon sokszor lejátszotta a tavalyi évben, ami természetesen hatalmas örömmel töltött el, mivel ez volt az első rádiós dalom.

Hirdetés

 Hogy született? Van valami különösebb sztorija?

Maga a dal nem egyben, egyszerre született meg, hanem időnként, mikor leültem a zongorámhoz, olykor-olykor elővettem és folytattam. Viszont kizárólag akkor tartottam meg az ötleteket, ha az tényleg belülről, inspiráció által jött! Ezek között az ötletek között volt 1-1 akkord, harmóniamenet, dallamfoszlány vagy akár 1-2 új szó a szövegen belül.

Körülbelül 1 évig írtam a dalt! Amikor megírtam a dal első verzéjét, akkor megmutattam a páromnak, illetve az egyik barátomnak, akik rögtön azt mondták ez a dal más, mint a többi dalom. A hangzásvilág, valamint a szöveg hallatán Balázs Fecó ugrott be mindkettőjüknek, ami nyilván nagy megtiszteltetés, hiszen az egyik legnagyobb példaképem és személyes kedvencem  a Korál zenekar billentyűse, énekese!

Egyszer az egyik barátom írt nekem, hogy épp az autóban ülve hallgatták a rádiót és pont megszólalt a dal és az apukája azt kérdezte tőle, hogy “Ez a Balázs Fecó ugye”?
Nagy büszkeség töltött el, miután elolvastam az üzenetet!

Az érdekesség viszont, hogy csak ennél a dalnál véltek hasonlóságot felfedezni, de úgy gondolom, ez nem is baj, mivel mindig az egyediségre próbáltam törekedni, de ez most így sikerült.

Honnan inspirálódtál?

Ahogy legtöbbször a legnagyobb inspiráció mindig maga az élet. Én egy olyan ember vagyok, akivel szeretik megosztani az emberek  a legmélyebb érzéseiket és tudják, hogy bennem feltétel nélkül megtudnak bízni! Sok ismerősöm van, akik rengeteg rosszat tapasztaltak életük során, tényleg az élet legnagyobb dolgain mentek át és mindezt megosztották velem, amiért én hálás vagyok!

Én sok-sok éve Bécsben élek és itt ugye rengeteg ember él, akiket nap mint nap látok, akár a munkahelyemre utazva vagy csak sétálás közben is.
Sok emberre elég ránézni és a szeme mindent elárul! A mai világban rengeteg a magányos ember, szinte az emberek nagy része eltávolodik egymástól, mivel nem tudják a konfliktusokat kellőképpen  kezelni és úgy gondolják az a legmegfelelőbb, ha megszakítják az adott emberrel a kapcsolatot!

Én ezeket a gondolatokat próbáltam kifejteni a dalban, számomra ez a dal erről szól! A refrénben ugye az áll, hogy:
Eljátszod az életet s nincs már csak képzelet.
Sötét a múltad, halvány a jövőd s a jelent csak képzeled!
Ne várj tovább, mert a pillanat elszáll!
Aztán üres térbe érkezünk s ott benn, eltűnik minden amit legbelül reméltünk.”

Szerintem egyértelműen utalok azokra a dolgokra, amik talán egy ember életében a legfontosabb kellene, hogy legyen!

Maga a dallamvilág és a harmóniamenetek a legmélyebb belülről jövő érzéseimből jöttek, amikor elkezdtem írni a dalt, magától jöttek a hangok, nem kellett figyelnem semmire, nem kellett zeneelméleti szabályokban gondolkoznom, csak jött teljesen belülről és úgy gondolom az igaz dalok mindig így születnek!

Milyen volt az alkotói folyamat?

Az alkotói folyamat mondhatni az eddigi leggyorsabb alkotói folyamat volt!
A házi stúdiómban összeraktam egy “masszát”, úgy értem, egymásra dobáltam olyan hangszerelési ötleteket, amiből aztán szinte semmit sem használtam fel a dalban!

Bementünk a zenésztársaimmal a stúdióba és elkezdtük játszani a dalt, mivel szerették volna, ha eléneklem nekik élőben is!

Aztán elmondtam, elmagyaráztam nekik, számomra miről szól a dal, milyen az a hangzásvilág amit elképzelek és milyen a dal szerkezete az én képzeletemben.

Amikor elkezdtük csinálni a felvételeket, első nap a zongorát és a gitárt vettük fel, azt mondtam a fiúknak csak az érzéseikre figyeljenek és jön az ötlet és igazam lett, elég hamar készen lettünk!

Az éneket viszont csak rá 2 hétre vettük fel, mivel egy nagyon erős torokgyulladással küszködtem és mint tudjuk, olyankor nem a legkellemesebb és nem is ajánlatos énekelni!

Miután felénekeltem a dalt, szóltam a Lezlee Productions csapatnak akik segítettek megvalósítani egy olyan videóklipet, amit megálmodtam! Bécsben történtek a forgatások, keményen dolgoztunk azon, hogy a lehető legjobban adjuk vissza a dal üzenetét!
Nyilván nagyon könnyű volt együtt dolgozni a csapattal, mivel az operatőr az egyik legjobb barátom és évek óta együtt dolgozunk és úgy érzem fogunk is még nagyon sokáig! Nagyon hálás vagyok nekik ezért!

Kinek és milyen gondolatokkal ajánlod a klipet?

A dal videóklipjét én mindenkinek ajánlom, kivétel nélkül.
Ezzel a dallal szerintem mindenki tud azonosulni, olyan emberi érzésekről szól, amit mindenki megélt vagy meg fog élni. Hibákat ugye mindenki követ el és talán ez a dal még abban is segít, hogy rávilágít az életünk olyan szakaszaira, amelyekre  bár nem szívesen emlékszünk vissza de elgondolkozunk rajta és az is lehet, hogy itt az ideje helyrehoznunk!

Nyilván engem más érzések fognak el, ha meghallgatom mivel én írtam és én énekelem, de egy átlagos hallgató, amikor hallgatja szerintem azonnal érteni fogja, megismeri az én világlátásomat és ezáltal az én személyiségemet is!

Azóta milyen élmények történtek Veled?

A Bécsi Zeneművészeti Főiskola elvégzése után úgy gondoltam itt az idő, hogy kipróbáljam magam valami nagyobb, színvonalasabb műsorban és ezáltal a  tavalyi évben az egyik csehszlovák tehetségkutatóban próbálkoztam, ahol a döntő előtti fordulóban estem ki.
Maga a műsor nem hozott nagyobb ismertséget, viszont tapasztalatot és új világlátást annál inkább.

Egy élmény volt számomra főleg azért, mert először szerepeltem a TV-ben és rögtön Szlovákia legnagyobb csatornáján, fura volt saját magam visszanézni, nyilván kritikus szemmel figyeltem az előadásomat, amivel egyáltalán nem voltam elégedett, de próbáltam pozitívan felfogni és a lehető legtöbbet okulni belőle.

Viszont  a leglényegesebb dolog amit tanultam, hogy kizárólag magyar nyelven tudok önmagam lenni, főleg amikor magamról kell beszélni! Szlovákia területén születtem a nyelvet beszélem, de mégsem tudok önmagam lenni és itt Ausztriában ugyanezt érzem, de ennek ellenére szeretek itt élni és a második otthonomnak tekintem!

Ezért a zenei karrierem felépítésének szempontjából mindenképp Magyarország lesz a következő állomás! Megismerkedtem sok-sok emberrel, közöttük híres énekesekkel és zenei producerekkel akik maximálisan támogassák az én kis lépteimet és örülök, hogy nagyon jó szakmai tanácsokkal vagyok ellátva!

Pillanatnyilag dolgozom a legújabb dalomon, itt Ausztriában szerencsére már kezdi a végét járni a koronavírus-időszak és már elkezdtünk stúdióba járni és hangszerelni a dalt!
Úgy gondolom, hogy május végén, vagy legkésőbb június elején már látható lesz a legújabb videóklip a legújabb dallal, ami szintén egy nagyon fontos dal lesz, úgy érzem!

Köszönöm szépen a beszélgetést, kedves René!

Facebook oldal:
https://www.facebook.com/ReNeOfficialMusic/

Instagram:
https://www.instagram.com/reneofficialmusic

Lezlee Productions:
Facebook oldal:
https://www.facebook.com/lezleeproductions/

Mondd el a véleményed

10 Heltai Jenő vers, amit ma érdemes elolvasnod

Ott vagyok veled – új klippel jelentkezett a MoJazzter