Ott vagyok veled – új klippel jelentkezett a MoJazzter

Hirdetés

Új klippel jelentkezett a MoJazzter formáció, amely Takáts Eszter dalszerző-énekes és Monostori János billentyűs-zeneszerző közös szerzeményeire épül. Az énekesnővel és a zeneszerzővel ennek apropóján beszélgettünk.

 

Milyen volt a forgatás? Hol forgattátok a klipet?

 

Hirdetés
Takáts Eszter: Igazából az volt a koncepcióm így karantén idején, hogy mindenki otthon forgasson snitteket, amit aztán végül én összevághatok. Nagy segítségemre voltak  művészbarátaim, akiket felkértem az együttműködésre, az volt a feladat, hogy mindenki bízza a saját fantáziájára a reflexióit a dalra, és végül ezek a szálak fantasztikusan összesimultak, magától értetődően.

 

                        Fotók: Krajcsi Zsolt

 

Milyen volt a közös munka Góbi Ritával, Barsi Mártonnal és Lőrincz Nikolettel? Hogy éltétek meg a közös különalkotást?

 

Takáts Eszter: Kamaszkorom óta társművészetek összekapcsolódásában gondolkodom, és létezem, így ez egy alapfeltétele a kreativitásomnak. Ritával bő egy évtizede dolgozunk együtt rendszeresen (klipek, koncertek, közös előadás Amazonok címmel), sok jó munka áll mögöttünk. Nikolt fél éve ismerem, de rögtön nagy volt köztünk az összhang, mintha ezer éve… Vele is hosszútávra tervezünk, a következő MoJazzter-dalban például énekel is. Színművészként nagyra tartom őt is, és férjét, Marcit is, egyedi egyéniségek.

 Monostori János: Zökkenőmentesen. Nyilván az interneten való ötletelés nem pótolja a személyes kapcsolatot, másként reagál az ember “online”, mint akkor, ha azonnal látja a reakciókat. Ettől függetlenül – Eszti profizmusának köszönhetően – hatékonyan tudtunk dolgozni.

Takáts Eszter
Takáts Eszter – Fotó: Krajcsi Zsolt

Milyen volt az alkotói folyamat? TI hogy élitek meg ezt a mostani helyzetet, a social distancinget. a karantént? Honnan inspirálódtatok?

Takáts Eszter: Jancsival nagyon gördülékeny együtt dolgozni, mint kés a vajba. Januárban alakultunk, és mindketten szeretünk otthoni ötletekkel “molyolgatni”, így aktívan csináltuk ezt online eddig is, egy-egy stúdiózással kiegészítve. Most tulajdonképpen megalkotjuk a repertoárt, amivel már fellépéseket is lehet majd vállalni (Radics Igor dobossal, és Koller László basszusgitárossal), ha véget ér a járvány. Inspiráció folyamatosan van, mindenhol. Nekem most kifejezetten a természet közelsége segít ebben.
Monostori János: Küldözgettük egymásnak a sávokat az ötletekkel, és lassan kialakultak a dalok. Több ember összehangolt munkájára volt szükség. Szerencsések vagyunk, mert a dalokban résztvevő zenészek is és a hangtechnikai kollégák is nyitottak voltak. A “home office”-ban, szerényebb körülmények közt készült felvételekből is próbálták kihozni a maximumot. TI hogy élitek meg ezt a mostani helyzetet, a social distancinget, a karantént?

Igazodva a helyzethez, igyekeztünk kihozni belőle amit lehet. Persze a karantén behatárolja a lehetőségeket, viszont gyakorlásra, ötletelésre, kis visszavonulásra, belassulásra alkalmas időszak ez.


Honnan inspirálódtatok?

 

Ami pedig az inspirációt illeti, az Esztivel való kooperáció, a MoJazzter formáció kísérletező jellege önmagában inspiráló számomra. Sokat beszélgettünk, zenéről, életszemléletről. Egy-egy ilyen beszélgetés is tudja inspirálni az embert. A Lassú tűz című dal zenéje például ennek nyomán fogalmazódott meg, amire Eszter írt szöveget. Vannak közös pontok az életünkben, mindketten a közelmúltban költöztünk falura, ebben mindkettőnknél szándékos volt a belassulás igénye.

 

Monostori János
Fotó: Rakos Mónika

 

Mit lehet tudni arról a közös dalról, amely hamarosan hallható lesz? Hol tartanak ennek a munkálatai?

Takáts Eszter: A Lassú tűz című dal Lőrincz Nikollal közös dalunk épp a hangszerelési finomítások szakaszát élvezi, tehát a felvételek már megvoltak, május végére, június elejére meg is tud majd jelenni szerintem.

Köszönöm szépen a beszélgetést!

A MoJazzter Facebook oldala:
https://www.facebook.com/MoJazzter-102132558134080/

Fotók: Krajcsi Zsolt, Rakos Mónika

Mondd el a véleményed

Klippremier: ReNé: Kialudtak a fények

Hatsband

Édes méreg – újdonság a HatsBandtől