Magyar lányon ámul a fél világ

Hirdetés

Mindössze 15 éves a legsikeresebb magyar petanque sportoló, a különleges nevű és különleges szépségű Monteiro Giovana. A fiatal versenyző a minap egy profi francia klub szerződését utasította vissza, mert nem akart az edzője – aki az édesanyja is – nélkül elutazni.

Különös sportág hódít Magyarországon. A petanque néven ismert játékot már az ókorban ismerték, ma pedig a következő világbajnokságot Kambodzsában szervezik. A legnépszerűbb, legismertebb hazai petanque sportoló, a magyar válogatott oszlopos tagja a mindössze 15 éves Monteiro Giovana.

„Ötévesen a nagypapám ismertetett meg ezzel a sporttal – emlékezik a kezdetekre a kamaszlány. – Azóta bejártam a fél világot: Európa szintes összes országában, de még Kínában is versenyeztem, most éppen Kambodzsába készülök.”

Hirdetés

Giovana Szigligeten lakik, a Balaton Sportegyesület játékosa. Édesanyja egyedül neveli, ő is ugyanannak a szenvedélynek hódol. Évente több, mint húsz versenyre utaznak, Giovana még így is kitűnő tanuló.

„Az eredményeim alapján három éve meghívtak a magyar petanque válogatottba, idén májusban Korfun a női világkupán második lettem” – folytatta a többszörös magyar bajnok versenyző. Aki egyébként szenvedélyes röplabdás, iskola után minden nap a Vasasba jár edzésre. Giovana hetente több nemzetközi petanque versenyre kap meghívót, de muszáj szelektálnia. Hiszen számára első a tanulás, utána következik csak a sport.

A fiatal sportolólány tudására a világ élmezőnye is felfigyelt. A legjobb versenyzők keresik a barátságát, az egyik francia profi klub szerződést ajánlott neki, de visszautasította.

„Nem akartam elhagyni a hazámat, és az édesanyámat, aki az edzőm és egyben a legjobb barátnőm is. Engem minden Szigligethez és a Balatonhoz köt. Na meg aztán nekem drága lenne idegenben élni. Később persze változni fog ez, hiszen úgy tervezem, Amerikában, a Yale egyetemen szeretnék diplomázni. Addig gyűjtöm az érmeket Magyarországnak, és ahol tudom, népszerűsítem a petanque-ot. Meggyőződésem, hogy mire olimpiai sportág lesz, addigra több lány követ majd az utamon.”

 

 

Mondd el a véleményed

Megjelentek az aranysakálok a budai házak kertjében is

Tippeket adunk! Hova utazzunk a gyerekekkel ősszel?