Megjelentek az aranysakálok a budai házak kertjében is

Hirdetés

Van, mikor csak riadalmat, máskor kárt is okoznak a budai kertekben egyre gyakrabban feltűnő vaddisznók, őzek, muflonok és aranysakálok. A hívatlan vendégekhez Óbuda-Békásmegyer Polgármesteri hivatalánál Mészáros Diána agrármérnököt riasztják.

Az elmúlt években egyre meghökkentőbb kihívásokkal kell szembenézni a fővárosi közterület felügyelőknek.  Lakóövezetben garázdálkodó, vagy Dunában fürdőző vaddisznóhoz, kertbe tévedt őzhöz, muflonhoz, rókához, borzhoz riasztják őket a lakók.

„Pasaréten lakom, pár éve hajnalban arra riadtam, hogy a kutyám hosszan, haragosan ugat. Kimentem a kertbe, több vaddisznót is láttam, addigra feltúrtak mindent, tönkretették a virágokat – mondta lapunknak Hegedüs Csilla. – Többször láttam a kertben muflont is, az nem zavart, de a vaddisznók heteken keresztül visszajártak, a kutyámat is megtámadták, végül a szakemberek csapdával befogták és elszállították őket.”

Hirdetés

Mészáros Diána agrármérnök, a III. kerületi önkormányzat Közterületi és Környezetvédelmi Osztályának vezető tanácsosa jól ismeri az ehhez hasonló problémákat. Mint mondja, a II, a III. és a XII. kerület területi adottsága kedvez a vadállatok megjelenésének és megtelepedésének.

„Az Óbuda-Békásmegyer lakott területére betörő vadfajok száma az elmúlt években dinamikus emelkedést mutat – magyarázta a vezető tanácsos.  – Riasztottak bennünket elkóborolt szamár, ló és tehén miatt, míg vadállatok esetében szavanna varánuszhoz, emupárhoz, királyrákhoz és bagolyhoz is. És volt, mikor a kertben garázdálkodó róka, aranysakál, vaddisznó és őz miatt kérték a segítségünket.”

A vezető tanácsos a munkája során együttműködik a FÖRI szervezeteivel, így az Állategészségügyi Szolgálattal és a Természetvédelmi Őrszolgálattal is.

„Az erdővel határos, bekerítetlen telkeken álló gyümölcsfák be nem gyűjtött termése gyakorlatilag terített asztal a vadak számára. A lakott területre tévedt állat további sorsáról szakmai döntés születik, de emlékszem egy ígéretes őzbakra, aminek lábát a kutyák oly mértékben károsították, hogy a vadnak járó tisztelet mellett helyben elaltatták, megváltották a szenvedésektől.”

Mondd el a véleményed

Tizenöt év után újra trendi a sárga arany!

Magyar lányon ámul a fél világ