Középkori vigadalmak világába repít új klipjében a The Sign

The Sign - Mese a nagykönyvből
The Sign - Mese a nagykönyvből
Hirdetés

Sokszereplős, a középkori lakomák világát megidéző klippel jelentkezett nemrégiben a The Sign együttes.

Hirdetés
The Sign - Mese a nagykönyvből
The Sign – Mese a nagykönyvből

Hogyan született a dal? Milyen volt az alkotói folyamat?

Hirdetés
Általában a kicsiszolt zenei forma után lesz ihletésem arra, hogy megírjam a tartalmat, avagy a szöveget. Ez itt is pontosan így történt. Eredetileg nem akartam mesét írni, aztán valahogy a zene és az intuícióm végül abba az irányba vezettek, hogy az egész szöveget ebben a mesejellegű szimbolikus térben meséljem el.

A történet tömören arról szól, hogy létezik egy úgynevezett nagykönyv, amiben az áll, hogyha valami oknál fogva nem születik trónörökös, akkor a királyi udvar egyik ünnepségére eljön majd egy fiú, aki hívatlan vendégként bejut a várterembe, aztán szerez egy dalt az erkélyen. A várnép pedig erről fogja felismerni, hogy ő a herceg.

A főszereplő fiú egyébként szegényebb sorból, a pórnép közegéből származik. A dalszöveg szerint ezért van az, hogy amikor belép a várterembe, a nemesek, főnemesek és előkelők összenéznek, hiszen a kora, a ruházata és az egész külleme arról árulkodik, hogy nem jogosult arra, hogy ott legyen.

 

Honnan inspirálódtatok? Hogy jött ez a középkori lakomák és lovagi tornák-vigadalmak világát idéző klip így 2020-ban? Hol forgattátok a klipet? Milyen volt a forgatás?

 

A klipet természetesen a dal és a szöveg inspirálta. A szövegben is sokszor utalok várra, várnépre, hercegre tehát a középkori környezet adta magát. Már maga a dalszerzés közben is egy középkori várjelenet elevenedett meg előttem, ezért később a klip készítésénél mindent megtettünk, hogy ezt a környezetet hűen visszaadjuk. Erre alkalmasabb helyszín szinte nem is lehetett volna a Diósgyőri Várnál.

A forgatás óriási élmény volt, egyrészt a vár miatt, másrészt rengeteg barátunkkal, ismerősünkkel buliztunk együtt, ráadásul abszolút korhű ruhákban.
A videót ezúttal Leho Danel rendezte és vágta. Többek között ő áll a Rácz Gergő és ByeAlex klipek zöme mögött.

 

Ki mindenki vett részt abban, hogy ez létrejöhetett? Az klipben szereplők, hogy élték meg a forgatást?

 

Az öt fős zenekaron kívül meghívtuk a  Vajtó Produkció We World animátor csapatát is, akik színvonalas tánccal járultak hozzá a kliphez. Valamint az a rengeteg barát és ismerős, akik nélkül ez az egész nem valósulhatott volna meg ilyen szinten. Nem hivatásos színészek, ennek ellenére minden elképzelést tökéletesen meg tudtak valósítani, sőt tök jó saját gondolatokat is belevittek a szerepükbe. Ezúton is köszönjük nekik, ha olvassák az interjút!

 
Milyen gondolatok kíséretében ajánljátok a dalt és a klipet?
 

A vezérgondolata az egész dalnak talán a refrénben van, ami úgy szól, hogy: “Nem kell, vidd a koronád! Nekem a szíved add, soha nem kellene más!”.Itt vissza akartuk adni a „korona” szó eredeti jelentését, amitől a vírus kvázi megfosztott minket. Tartalmilag ez azt jelenti, hogy a herceg, akit nép meg akar koronázni, nem fogadja el, így nem a hatalmat kéri, hanem az emberek szívét. Azt szeretné, hogy a nép szívből kövesse őt és ne a hatalma miatt. Tehát nem felejti el, honnan jött és nem akar magasabb rangot azért, hogy parancsolhasson. Ő a nép szabad akaratára épít, mert az ebből fakadó kötelék sokkal erősebb, mint a parancsuralmi. Tehát nagyjából az önzetlenség, a ne felejtsük el honnan jöttünk, akkor is, ha magasra jutunk és a gyermeki szívű őszinte szeretet köré csoportosítható a dal üzenete.

Mondd el a véleményed
Mayer Fanni

A 2020-as HANGFOGLALÓ díjazottai: Mayer Fanni

Tanácsok a virtuál-pszichológustól a világháló kockázataira