Mi lehet az oka annak, ha a kutya állandóan éhes?

Hirdetés

A kutyák többsége imádja a hasát és sosem mond nemet a finom falatokra, az étellel pedig remekül motiválható. Ám ha azt látod, hogy kedvenced szinte mindig “éhen akar halni”, és már egy kis idővel az etetés után is újabb adagért kuncsorog, az már nem normális viselkedés. 

De mi lehet a mögöttes ok? Nos, ez nem egyszerű kérdés, az állandó éhség hátterében ugyanis több dolog is állhat, például az alábbiak:

Rosszul összeállított étrend

Hirdetés

Az emberi élelmiszerek között is léteznek olyanok, amik csak “üres kalóriákat” tartalmaznak, vagyis nincs bennük semmilyen, a szervezet számára hasznos tápanyag, ennélfogva hamar kiürülnek, és rövidesen újra éhes leszel. 

Hasonló a helyzet a silány minőségű kutyaeledelekkel is, ezért elsősorban itt kell keresni a probléma forrását. Az olyan teljes értékű eledelek, mint például a Petgurunál kapható Susa tápok ugyanis elegendő hústartalommal bírnak, emellett értékes és hasznos vitaminokat, ásványi anyagokat is tartalmaznak. A prémium minőségű eledel felszívódása lassú, a hasznosulása pedig jó, emiatt hosszan tartó teltségérzetet okoz. 

Ha tehát kedvenceden azt tapasztalod, hogy folyton éhes, akkor tanulmányozd át alaposan az általa fogyasztott táp összetételét, mert lehet, hogy csak annyi a gond, hogy nem eléggé tápláló az étrendje. Cseréld le az eledelt egy minőségibb termékre, és figyeld meg, hogy az állat mennyi idővel az etetés után kezd el újra ételért kuncsorogni.

Hirdetés

Túl kevés eleség

Egy nagyon banális, de annál gyakoribb ok, ha a kutya egyszerűen azért éhes, mert nem kap eleget enni. Bár a tápok csomagolásán minden gyártó feltünteti az ajánlott adagot, de tudni kell, hogy ez a mennyiség csak irányadó.

Egy izgága, folyton szaladgáló, aktív életet élő kutya esetében például könnyen előfordulhat, hogy nagyobb a tápanyagigénye, mint ami a súlya alapján javasolt lenne. Ugyanígy a vemhes vagy szoptató anyakutyák étvágya is nagyobb. Néhány esetben tehát a megoldás az ételadag emelése.

Egészségügyi problémák

Sajnos az is előfordulhat, hogy valamilyen egészségügyi ok áll a folyamatos éhségérzet mögött. Ez lehet tápanyagfelszívódási zavar, anyagcsere-probléma, hormonális rendellenesség, Cushing-kór, de akár cukorbetegség is. 

A parazitafertőzések, bélrendszeri daganatok, hasnyálmirigy-betegségek ugyancsak okozhatnak megnövekedett étvágyat. Így ha a tápváltás és az adag emelése nem hoz eredményt, akkor célszerű mielőbb beütemezni egy állatorvosi vizitet is.

Viselkedésbeli problémák

A kutyák nagyon ravasz és intelligens állatok, rendre túljárnak a gazdik eszén. Amelyik eb megtanulta, hogy a kunyerálásra tett kísérleteit mindig siker koronázza, az később előszeretettel alkalmazza ezt a módszert, ha egy kis figyelemre vágyik.

Ilyenkor tehát valójában nem éhes, csupán azt akarja, hogy a gazdája foglalkozzon vele, és ezt úgy próbálja elérni, hogy ételért könyörög. A kunyerálás szokása többnyire a gazdi hibájából alakul ki, ezért neki is kell kinevelnie azt a kutyából. Ez viszont egy hosszú, sok türelmet igénylő folyamat lesz. 

 

Mondd el a véleményed

Orbit nyereményjáték 2023 – nyerj új ruhatárat: A játék július 16-ig tart!

Kutyatáp vagy BARF etetés? Érvek és ellenérvek