Kutyatáp vagy BARF etetés? Érvek és ellenérvek

Hirdetés

Manapság se szeri, se száma a különféle trendi diétáknak, amik már a házi kedvencek életébe is beférkőztek. A kutyatartók körében például egyre népszerűbb a BARF, azaz nyersetetés. 

Egyesek szerint ez az ebek egészségének záloga, míg mások maradnak inkább a jól bevált tápoknál. Természetesen mindkét tábor pro és kontra szempontok egész sorával tud érvelni, nézzünk is pár példát.

A táppal való etetés jóval egyszerűbb és költséghatékonyabb

Hirdetés

Ez így igaz, nehéz is lenne vele vitába szállni. Hiszen míg a BARF során a kutya menüjét a gazdi állítja össze nyers hús, zöldségek, gyümölcsök és csontos húsok meghatározott arányában, addig a táppal való etetésnél csak meg kell rendelni például egy zsák Brit tápot a Kutyakajas.hu Webáruházból, és a csomagolás kinyitása után már meg is lehet tölteni az állat tálját az ínycsiklandó falatokkal.

A BARF-nál sok macerát okoz az alapanyagok beszerzése, megfelelő tárolása, a nyers alapanyagok gyorsan megromlanak, és összességében jóval drágább is, mint a kutyaeledel.

Hirdetés

A nyers étrend csak természetes anyagokat tartalmaz, nincsenek benne mesterséges adalékok

Ennél azért jóval árnyaltabb a kép. Egyrészt ezt csak akkor mondhatjuk el, ha kizárólag ellenőrzött biogazdálkodásból szerzünk be minden hozzávalót, hiszen ma már a zöldségeket és gyümölcsöket permetezik, a haszonállatokat hormonokkal hizlalják fel. 

Illetve a kutyatápok közt is vannak olyan teljes értékű eledelek, amik nem tartalmaznak ízfokozókat, mesterséges állagjavítókat, színezékeket. Ráadásul a kutyaeledelek gyártását nagyon szigorúan szabályozzák, a körülményeket rendszeresen ellenőrzik, emellett a csomagoláson kötelező feltüntetni az összetevők pontos nevét. Ha így nézzük, egy jó minőségű eledel sokkal kevesebb rizikót rejt. 

A BARF azért előnyös, mert a kutyák ősi táplálkozási elvein alapul

Ez alapvetően igaz, de ne feledjük, hogy eltelt már jó pár ezer év, mióta az ősember háziasította a kutyát, ez idő alatt pedig rengeteg változás történt. Egyrészt rengeteg új fajtát tenyésztettek ki, másrészt a mai ebek életmódja már szinte semmiben sem hasonlít az őseikéhez.

Hisz nem a vadonban élnek, nem kell vadászniuk, hanem civilizált környezetben, az emberek társállataiként tartjuk őket számon. Ennek megfelelően az étrendet illetően sem kell görcsösen ragaszkodni az “ősi gyökerekhez”, egy modern kutatásokra alapozott, a kutyák igényei szerint összeállított eledel is kiváló táplálékforrás. 

A nyers étrendnél fokozott a fertőzésveszély

A nyers húsban valóban lehetnek betegséget okozó kórokozók és paraziták, ezért is kell nagyon körültekintően megválasztani a beszerzési helyet és fokozottan figyelni a tárolásra és az eltarthatóságra. Ha ezek a feltételek teljesülnek, a veszély minimális.

Ugyanakkor a tápok ebből a szempontból sokkal biztonságosabbak, hiszen a modern gyártási eljárások során nem kerülnek bele kórokozók, minden alapanyag bevizsgáláson esik át, folyamatos a minőség-ellenőrzés, valamint a tárolásuk is kevésbé körülményes és hosszabban is eltarthatóak.

Mondd el a véleményed

Mi lehet az oka annak, ha a kutya állandóan éhes?

Kosárlabda, női Európa-bajnokság közvetités: Szlovákia-Magyarország – live stram, online