Milyen alapanyagból készítsünk kerítést? Néhány népszerű típusról röviden

Hirdetés

Pár évtizeddel ezelőtt még csak a fa, a drótháló, a kovácsoltvas, esetleg a tégla létezett, mint kerítés-alapanyag, napjainkban viszont már jóval modernebb alternatívák is rendelkezésre állnak.

 

Az emberek egy része viszont még nem igazán ismeri őket, ezért tart tőlük és inkább marad az elavultabb, ellenben jól bevált opcióknál. Ezért cikkünkben most röviden bemutatunk három korszerű kerítés-alapanyagot, melyek a jövőben várhatóan sokkal elterjedtebbek lesznek.

Hirdetés

 

Gondozásmentes fém lécek

 

Ha szép és ízléses kerítésről van szó, aligha a fémre gondolunk elsőként mint alapanyag. Ez azonban nagy hiba, ugyanis példának okáért acélból és alumíniumból is lehet mutatós kerítést készíteni.

 

Nézzük csak meg a Nívó kerítés weboldalát: a cég az említett két alapanyagból gyárt gondozásmentes kerítéselemeket. A léceket szinterezéses eljárással festik, és speciális UV-álló bevonattal látják el, melynek köszönhetően a termékek ellenállnak az időjárási viszontagságoknak.

 

A léc formájúra hajlított fémlemezt fahatású festéssel is kérhetjük, így pedig már minden kétséget kizáróan remek alternatívája az igazi fakerítésnek. Hisz látszatra szinte ugyanúgy néz ki, ellenben sokkal tartósabb, mert nem igényel karbantartást. A kerítésnek nem árt a csapadék, a szél, a napsütés, a nyári forróság vagy a téli fagy. 

Hirdetés

Aki egyszer megtapasztalta, hogy mennyi terhet levesz a válláról ez a modern kerítéstípus, az aligha akarna visszatérni valaha is az igazi falécekhez.

 

WPC elemek

 

Egy újabb alapanyag, amelyre egyre növekvő kereslet mutatkozik. Ez egy különleges fa-műanyag kompozit, melynek legnagyobb előnye, hogy szinte minden területen helyettesíthető vele a fa. Azaz nem csupán kerítés készülhet belőle, hanem alkalamas fal- és padlóburkolatnak, kültéri járólapnak, de korlátot, fészert vagy kukatárolót is lehet építeni belőle.

 

Bár tény, hogy jóval tartósabb, mint a fa, de azért megvannak a maga “gyermekbetegségei”: a hőmérséklet ingadozása miatt előbb-utóbb deformálódhat (ezt úgy vesszük észre, hogy például padlóként alkalmazva felpúposodik), valamint a színe is jelentősen megfakul pár év alatt. Ám még ezen negatívumokkal együtt is sokkal észszerűbb választás, mint az igazi fa.

 

Trapézlemez

 

Aki egyszerűen, gyorsan, viszonylag olcsón akar teljes takarást biztosító kerítést építeni, annak talán ez a legjobb alternatíva. A fémlemezeket táblás kialakításban árulják, és kapható belőle famintás változat is. Lényegében csak fel kell szerelni őket a kerítésoszlopok közé, és máris létrejön egy tömör, belátást gátló kerítés.

 

Amit viszont jó, ha figyelembe veszünk, hogy ez a típus nemigen ad lehetőséget az egyedi kialakításra, hiszen csak egyféleképpen szerelhető fel. Míg a lécekből készült kerítésnél az elemek elhelyezkedhetnek függőleges vagy vízszintesen, illetve hézagosan vagy zártan, addig ennél a típusnál ilyesmire nincs lehetőség. 

 

Azt se feledjük, hogy hiába van fa mintásra festve, messziről látszik róla, hogy köze sincs az igazi fához.

 

Mondd el a véleményed

Bringás GPS-órák – Tájékozódj könnyen a tekerés alatt

Az aranyifjú 37. rész magyarul videa: tartalom, nézd meg online!