Miss Dundi és Dögös divatbemutató

Lakatos Judittal beszélgetek a Miss Dundi és Dögös főszervezőjével

 

Magyarországon nemrég még úttörő szinten járt a plus size modellek képzése. Azóta már számos Miss Dundi és Dögös Szépségversenyt szerveztek, a résztvevőkből pedig nem egy  plus size modell is született. Több televíziós szereplésen vannak túl, és minden modell álma, hogy ismert legyen.

Mióta szervezitek a Miss Dundi és Dögös Szépségversenyt, milyen indokból kezdtél el foglalkozni telt lányokkal?

 

A verseny eddig öt alkalommal lett megszervezve, az ok pedig azt hiszem nyilvánvaló, szervezőtársammal, Kovács Zsuzsannával mi is a telt lányok táborát erősítjük és észrevettük, hogy nincs ilyen típusú verseny Magyarországon, legalábbis nem olyan, amit minden évben megszerveznek.

 

Mikor útjára indítottuk a Miss Dundi és Dögöst eltökéltük, hogy igyekszünk majd minél több helyre eljuttatni ennek a forradalomnak a hírét, és szembe megyünk a sztereotípiákkal. Szerettük volna ha hazánkban is észre veszik, hogy a telt nők is csinosak, ambiciózusak és persze jól mutatnak a kamerák előtt vagy a magazinokban. Külföldön ez már nem téma. Ott sokkal nagyobb népszerűségnek örvendenek a teltebb alkatú hölgyek mint hazánkban. De érzem, jó úton járunk.

 

Mit jelent Számodra a plus size lányok, asszonyok bemutatása, mi volt a legszebb élményed velük az elmúlt évek során?

 

Szeretném ha kicsit jobban elfogadnánk egymás sokszínűségét, a testalkatok változatosságát és ha senkinek nem kellene úgy éreznie, hogy plusz kilói miatt kizárólag fekete zsákruhákban járhat és nem vonzó. Az a hitvallásom, hogy bárki öltözködhet csinosan, lehet igényes és vidám, alkattól függetlenül.

Legnagyobb élményeim között van, mikor három év után újra találkoztam a 2013-as Miss Dundi és Dögös egyik udvarhölgyével, Homokiné Petrik Évával. Neki a verseny adott erőt ahhoz hogy életmódot váltson, hogy elhiggye: van benne elég erő a változáshoz. Abban a három évben, míg nem találkoztunk több tíz kilótól szabadult meg, és az élete teljesen megváltozott. Így is a pluszos lányok táborát erősíti, de közben minden más lett a számára. Tudni, hogy van valaki, akinek ilyen nagy hatással voltunk az életére, csodálatos. Csak úgy, mint mindegyik pillanat, mikor a lányok megköszönték nekünk hogy létezik ez a verseny.

Évek óta számos támogató csatlakozik rendezvényetekhez, kik a legfontosabb partnereitek, akik nélkül nem jöhetnének létre ezek a divatbemutatók és versenyek?

 

Minden partnerünk, legyen az egy kisebb manufaktúra, vagy egy országos hálózattal bíró ruhás cég, ugyanolyan fontos a számunkra. Sokan a mi segítségünkkel erősödtek meg, lettek online webshop-ból saját üzlettel bíró vállalkozás, volt aki nálunk mutatta be induló plus size kollekcióját és többeknek a konditeremtől a divatmárkáig Dundi és Dögös lány az arca.

Jómagad is plus size alkatú vagy, nem vágysz plus size modell világhírre?

 

Nem, nekem úgymond a kamera innenső oldalán van a helyem. Imádom átadni a lányoknak mindazt amit tudok, legyen az egy modellképző tábor alkalmával, vagy verseny, bemutató előtti koreográfia tanulás. Szeretek velük dolgozni, de a kifutóhoz valószínűleg nem volnék elég exhibicionista. Ahogy mondják: Aki nem tudja, tanítja.

 

Minden évben nagy figyelmet fordítotok arra, hogy a plus size lányokat a Médiába bevigyétek. Számodra miért fontos, hogy megmutassuk a Világnak a magyar plus size lányok és asszonyok szépségét?

Szeretnénk ha a molett lányok ugyanolyan népszerűek lennének hazánkban, mint külföldön. Célunk az, hogy eloszlassuk a buta általánosításokat miszerint aki duci, az álló nap a TV előtt ül, csokit eszik, nem sportol, egészségtelen, lusta. Persze nyilván erre is van bőven precedens, de ne általánosítsunk. A legtöbb molett lány akivel találkoztam táncol, akár versenyszerűen. Jógáznak, kocognak, lovagolnak, konditerembe járnak és szeretik az egészséges ételeket.

 

Mindemellett sokkal egészségesebb példának tartom az utánunk jövő generációk számára a plus size modelleket. Félreértés ne essék, nem kórosan elhízott példaképeket szeretnék gyerekeink elé állítani. Egészséges molett modelleket, és hogy ne jussunk oda, hogy lekövérezzük Lady Gaga-t, mikor épp nem látszik mind a hat kockája. A glamour modellek világa nem szabadna hogy gyerekek, fiatal lányok és egyre inkább fiúk szemében legyen követendő példa. Nem szabadna, hogy a csontsovány modellek mellett semmi mást ne lássanak szépnek.

Ezért tartom rendkívül fontosnak, hogy megmutassuk a női testalkatok sokszínűségét és hogy mindannyiunkban van valami szép.

 

Mikor indult el Általatok a plus size modellek oktatása?

 

Az első modellképző tábort 2015-ban indítottunk és olyan népszerű volt, hogy rögtön egy másodikat is szerveznünk kellett. Eddig három került megrendezésre és összesen huszonöt modell vizsgázott le nálunk, többen azóta különböző cégek arcai.

 

Az oktatási év befejezése után idén is várható oktatási tábor?

 

Ez még a jövő zenéje, egyáltalán nem kizárt.

 

Idén is rendeztek Miss Dundi és Dögös Szépségversenyt? Ha igen, milyen kategóriákban jelentkezhetnek?

 

Nem, idén a verseny nem kerül megrendezésre. Viszont ez nem jelenti azt, hogy semmilyen újdonsággal nem rukkolunk elő.

 

Az évek folyamán megrendezett versenyek győztesei közül melyik királynőnek lett a legsikeresebb útja?

 

Szabadi Szilvia Udvarhölgynek, aki most egy feltörekvő divatmárka arca, Szabó Reginával egyetemben, aki a 2014-es szépségversenyünk udvarhölgye. Mellettük többen felbukkannak a médiában is, műsorokban, divatbemutatókon, mint Mázás Anikó, a 2016-os Miss Dundi és Dögös Szépségverseny királynője, Plus 45 kategóriában.

 

 

A Divatikon.hu olvasóinak melyik videótokkal üzensz?

 

Fogadjátok sok szeretettel az RTL Klub beszámolóját a 2016-os szépségversenyünkről: http://rtl.hu/rtlklub/fokusz/dundi-es-dogos-nem-szabad-szegyellni-az-idomokat

 

Szeretettel kívánok sok sikert!

 

Cikk és fotó:

 

Napsugár Anna

siket fotóriporter

Mondd el a véleményed

Ez a webhely a böngészés tökéletesítése érdekében cookie-kat használ. Részletek

Egy EU-s tövény alapján kötelező tájékoztatni a weboldalunkra látogatókat, hogy a weboldal cookikat használ. Ha ezzel nem értessz egyet, akkor a böngésződ megfelelő beállításait használva tiltsd le a cookik tárolását!

Zár