Nagy sikerrel zajlott az első  Ability Fashion – Mozdulj! Divat Show

Hirdetés

 

 

Az Ability Fashion – Mozdulj Egyesület közös szervezésében a divatbemutató telt házas volt a Duna Palotában

Hirdetés

 

Buday Gergely Budapesten született 1984. június 29.-én már gyermekkorában álma volt, hogy a divat és s szépség világát képviselhesse vezetőként valamilyen területen, ami mára már megvalósult. Az ő nevéhez fűződik az Ability Fashion megalapítása. Az Ability Fashion egy olyan közösség, mely fotózások és divatrendezvények révén hívja fel a figyelmet a különböző fogyatékossággal és betegséggel élő emberekre. A Mozdulj! Közhasznú Egyesülettel közösen szervezték meg hétvégén az Ability Fashion – Mozdulj! Divat Show-t, melynek a budapesti Duna Palota bálterme adott helyet. Október 8-án, szombaton 20 csodásan szép és pozitív kisugárzású hétköznapi hős hölgyek, sportolók, sztárok, hivatásos modellek vonultak kifutóra férfi kísérettel, hogy bemutassák magyar márkák, tervezők ruháit, köztük Hajdan Vali, Beauty Fashion, Mystic Day, Navona, Pinklips, Réthy Fashion és Szilas Rita – Somogyi Réka festővel közösen alkotott darabjait. A rendezvény fővédnöke Hegyesi Katalin ékszer stylist és Madár Veronika, a Jóban Rosszban című sorozat színésznője voltak. Műsorvezető: Köböl Anita.

2.jpg

Műsorvezető: Köböl Anita. A rendezvény fővédnökei: Hegyesi Katalin ékszer stylist és Madár Veronika, a Jóban Rosszban című sorozat színésznője voltak. 

 • Honnan indult az ötlet kedves Buday Gergő hogy létrehozd Ability Fashiont? Kik voltak az alapító tagok és most mennyien vagytok?

– 2012-ben április 12-én az egyik közösségi portálon láttam meg Szlovák Dorina bejegyzését, amelyben szavazatokat gyűjtött arra, hogy megnyerhessen egy fotózást. Elkezdtünk beszélgetni, és 2 óra múlva megszületett az Ability Fashion. Azt tűztük ki célul, hogy lehetőséget biztosítsunk fogyatékkal élő, transzplantált és daganatos betegséggel élő lányok és fiúk számára, hogy kipróbálhassák magukat a fotózás és a modellkedés világában. Dorinán kívül 4 lány volt az alapító. Jelenleg pedig 10 lány alkotja a csapatunkat.

DSC_0351.JPG

Buday Gergely az Ability Fashion alapítója

 • Miért fontos számodra hogy érvényesülhessenek mindenfajta betegséggel és fogyatékossággal élő sorstársak és megmutathassák a kifutón magukat? Neked mit ad a kifutó?

– Napjainkban a média (TV, írott és elektronikus magazinok, weboldalak, blogok) egy teljesen torz női és férfi képet mutat etalonként a mai fiataloknak, és a hús-vér emberek teljesen háttérbe vannak szorítva. Tőlünk nyugatabbra már egyre inkább kezd kibontakozni, hogy a nagy divatheteken már külön szekciót szánnak a fogyatékossággal élő modellek számára. Sajnos Magyarországon még nem bevált szemlélet az, hogy egy mozgáskorlátozottnak vagy egy látássérültnek helye van a szépségiparban, a modellkedésben.

1.jpg

Mozdulj Közhasznú Egyesület vezetője dr Tálos Marianna-Ability Fashion vezetője Buday Gergely

és az első Közös Mozdulj-Ability Fashion Finálé

 • Idén te is életedben először modellkedtél a divatbemutatón, kettő Ability Fashion lányt (Princz Bianka és Kollárszky Boglárka) kísértél, mint egy igazi úriember a kifutón. Milyen érzés volt számodra, mit adott neked a divatbemutató?

– Ichthyosis-osként (ez egy veleszületett genetikai bőrbetegség) talán én vagyok az első Magyarországon, aki nyilvánosan kifutóra lépett több tucat fotós és számos TV csatorna szeme láttára. Nyílván a hangsúly nem rajtam volt, hanem Biankán és Boglárkán, akiket a kifutóra kísértem.

3.jpg

Réthy Fashion ruhákban tündököltek:   Princz Bianka, Kollárszky Boglárka, Napsugár Anna Ability Fashion modellei és Violányi Mimi festőművész.

 • A divatbemutató előtti években, az Ability Fashion egyik fotó projektje az ARC Plakát pályázatra készült, mi lett sorsa? Tervezel-e a jövőben hasonló projektet?

– Az ARC Pályázat több szempontból is fontos mérföldkő számunkra. Bár nem került kiállításra a 100%-ban saját tervezésű plakát, viszont biztosak vagyunk benne, hogy a zsűri elé került. Ez már önmagában is megtiszteltetés. A pályázatra így is felfigyeltek, és készítettek egy cikket is az Ability Fashion-ről az ARC Magazinba, amely elektronikus formában jelent meg. Minden lehetőségre nyitottak vagyunk, és ha úgy érezzük, hogy nekünk helyünk van az adott témában, természetesen indulni fogunk a projekten.

4.jpg

Mystic Day ruhákkal mindig ámulatba ejti a közönséget :Madár Veronika színész-énekesnő.

Bolbás Andrea és Sajtos Enikő és Princz Bianka további ruha tervekben ragyogtak.

 • Te is szoktál fotózni honnan indult a fotózás szeretete? Vannak-e filmjeid fotózásról, bemutatókról, hol látható?

– A fotózás szeretete egy nagyon kedves Barátomtól, Domina Géza bácsitól indult el. Hatalmas fotó történelmi tudással rendelkezik, és Ő adott a kezembe először tükörreflexes fényképezőgépet. Annyira “megfertőzött”, hogy be is szereztem életem első saját fényképezőjét. Beiratkoztam egy fotós iskola kezdő tanfolyamára, ahol profin elsajátíthattam a fényképező, illetve a különféle objektívek kezelését. A tanfolyam során készült fotóimból kettőt ki is állítottak a tanfolyam végén. Fotóztam már Kecskeméten repülőnapot, divatbemutatót, családi eseményt, de egy népi táncház is elhívott, hogy fotózzak nekik. Számomra a fotózás egy élmény! Számos fotóm megtekinthető az egyik legnagyobb fotómegosztó portálon, a https://www.flickr.com/photos/budaygergely/ címen.

5.jpg

Jánosa Leonetta, Bolbás Andrea, Tóth Tímea Ability Fashion Modellek megállják a helyüket bármilyen kifutón, fantasztikusan szerepeltek.

 • Az első Ability Fashion divatbemutató most zajlott le október 8-án nagy sikerrel, amihez gratulálok! Mit jelentett számodra a közös siker, illetve lesz-e folytatása?

– Közel fél éves munkának gyümölcse az Ability Fashion – Mozdulj! Divat Show. Úgy gondolom, hogy az Ability Fashion csapata idén érett meg arra, hogy összehozhassunk egy ilyen jól sikerült bemutatót. Társszervezőnk, a Mozdulj! Közhasznú Egyesület is igazán kitett magáért, hiszen Ők is nagyon sokat dolgoztak azon, hogy minden gördülékenyen menjen. Természetesen kaptunk azóta már nagyon sok visszajelzést. Pozitívot is, negatívot is, de számunkra a negatív vélemény is építő jellegű, hiszen a hibákból lehet a legjobban tanulni. Hatalmas megtiszteltetés, hogy Láris Eszter (sminkes), Pesti Marcsi (fodrász),

Ságodi Krisztina (sminkes), Jánosáné Icu (sminkes), Varga Enikő (fodrász) Losonczy Gábor (fodrász) elfogadta az Ability Fashion felkérését, és hozzájárultak szakmai tudásukkal az est sikeréhez. Továbbá büszke vagyok, hogy Hegyesi Katalin ékszer stylist ékszereit hordhatták a lányok. Madár Veronika és Hegyesi Katalin volt az est két fővédnöke. Köböl Anita pedig csodálatosan vezette végig az egész divatbemutatót. Igen, természetesen lesz folytatás, már el is kezdtünk dolgozni egy új projekten, de még titkosak a részletek.

6.jpg

Bolbás Andrea és Lengyel Zsófia az eleganciát-csillogást is közvetítettek.

 • Kik voltak a felvonuló Ability Fashion csapat modelljei?

– Bolbás Andrea, Jánosa Leonetta, Kollárszky Boglárka, Lengyel Zsófia,Napsugár Anna, Nádasdi-Fischer Annamária, Princz Bianka, Tóth Tímea, Sajtos Enikő

7.jpg

Hajdan Vali ruha terveiben: Lengyel Zsófia és Tóth Tímea varázsolt el minket bájával.

 • Szeretnél-e létrehozni az Ability Fashion-nek saját ruhákat, egyéb termékeket megvételre, online üzlet hálózatot, mert tudtommal a honlap már készen áll rá?

– Természetesen vannak erre irányuló terveink, elképzeléseink, de úgy gondolom, hogy egy ekkora projekt beindítása hatalmas előkészületeket, kutatást, és felkészülést igényel. Azon fogunk dolgozni a 2017-es esztendőben, hogy közelebb kerülhessünk ahhoz, hogy egy kifejezetten személyre szabott, Ability Fashion ruha kollekciót hozzunk létre.

Hirdetés
9.jpg

Somogyi Réka Festőművész és Ruha tervező ruhákban:Kollárszky Boglárka-Buday Gergely kíséretében,Napsugár Anna-Scharek János kiséretében,Nádasdi-Fischer Annamária-férje kíséretében lépett a kifutóra.

 • A jövőben, ha aktuálissá válik és elkészülnek az alkotások, termékek, a saját modelljeiddel készülsz a termékek, ruhák kiegészítők be fotózására?

– Természetesen! Saját projekt csak saját csapattal képzelhető el. Azért vagyunk így együtt, hogy a közös ügyön dolgozzunk. Szerencsére a lányok nyitottak minden lehetőségre, és biztosan büszkén vállalnák a saját márkás termékek reklámozását is.

9.jpg

Beauty Fashion Ruhában Bolbás Andrea és Napsugár Anna

 • Szükséged van ennek a projektnek a megvalósításához szponzorra, anyag és ruha támogatókra?

– Ahhoz, hogy a fenti elképzelés testet ölthessen, nagyon sok mindenre van szükség. Szükséges megyénként olyan varrónő, szabász, aki fel tudja vállalni, hogy a hozzá érkező, speciális testfelépítésű lányok illetve fiúk méreteit leveszik, és elkészítik hozzá a szabásmintát. Szükség van varrodákra is, akik elvégzik a termék megvarrását, és szükség van logisztikai partnerre is, aki eljuttatja azt a kedves megrendelő számára. Természetesen legelőször a megfelelő anyagi hátteret kell megvalósítani, amihez keressük a megfelelő szponzorokat.

DSC_0359.JPG

Hegyesi Katalin KRIZO Ékszer

 • Mi a legnagyobb álmod, amit még nem tudtál megvalósítani mik szükségesek hozzá?

– A legnagyobb álmom már megvalósítás alatt van. Nem kapcsolódik szervesen az Ability Fashion-höz, de nagyon álmodtam még 2010-ben, és egy saját, személyes márka felépítésén dolgozom, amely tulajdonképpen nem más, mint egy weboldal együttesből álló online birodalom.

 • Ha megrendelők keresnek Ability Fashion modelleket divatbemutatóra, fotózásra, hol érhetnek el téged?

– Elérhetőek vagyunk telefonon a +36 30 198 8385-ös telefonszámon, valamint E-mailben a [email protected] címen. Közösségi oldalunk a www.facebook.com/abilityfashion címen tekinthető meg.

 • Mit üzensz a Divatikon.hu olvasóinak az Ability Fashion-nal kapcsolatban?

– Sok minden tudnék üzenni a Divatikon olvasói számára. Azonban a legfontosabb, hogy senki ne féljen megmutatni magát a nyilvánosság előtt. A szépség nem csak a külső tulajdonságokból áll össze, hiszen a legfontosabbak a belső értékeink. Egy pozitív kisugárzás, szép mosoly, csillogó szem bárkit csodálatossá tud tenni fogyatékosságtól, életkortól és testalkattól függetlenül.

Cikk író:

Napsugár Anna

siket fotóriporter

 

Fotó:

Illés Kincső Boriska

Buday Gergely engedélyével

 

Mondd el a véleményed

Sára Alexandra a Belső Szépség

Ünnepélyes díjátadó a MÚOSZ-ban