Napsugár Anna a Jeltánc Királynő

 


Riporter: Szabó Tiborné (Gerencsér Hajnalka)

Jelnyelvvel és tánccal fordítja át a zenét a fogyatékossággal élőknek Napsugár Anna, aki táncóráival gazdagabbá teszi a siketek, értelmi sérültek, mozgássérültek életét. Napsugár Anna súlyos hallássérült gyermekként jött a világra, édesapja ismert lemezlovas, édesanyja táncos volt. Húsz éve levitte diszkóba az akkori barátját, aki még annyit sem hallott, mint ő. A fiú feszengett, kívülállónak érezte magát, mire a lány gondolt egyet, és daloló kezekként eltáncolta neki a zenék szövegét. Akkor döntötte el, hogy életét annak szenteli, hogy a zene érzésvilágát átadja sorstársainak.  A jeltánc ma már hivatalosan is elismert, szakvizsgával rendelkező műfaj, gyógyító hatású táncművészet, amely segít lebontani a fogyatékossággal élők és az egészséges társadalom közötti falakat. Anna társulatában bármilyen sérült embert tárt karokkal fogadnak. Az út azonban akadályokkal volt teleszórva, hiszen Anna súlyos hallássérültként gyerekként jött világra, mára már siket. Napsugár Anna egy munkahelyi baleset után egy évig kerekesszékbe kényszerült, azonban a család és az orvosok segítségével, erős akarattal talpra állt. Ez a megpróbáltatás megerősítette benne a hitet önmagában és embertársaiban. Pályájának fontos momentuma, hogy 2005-ben az Országos Szórakoztató Zenei Központnál hivatalosan is szakvizsgát tett jeltáncból, és táncművészeti működési engedélyt kapott. 2012-ban a Ritmus Csapatok Országos Tánc Bajnoksága felvette a jeltáncot a táncművészeti ágak közé. Ugyancsak 2012-ben a társulat díjat nyert a „Honoratus Kodály Zoltán – Kodály szellemisége a Kárpát medencében” Nemzetiségi Összművészeti Fesztiválon.

 001kicsi.jpg

– Nagyon szép neved van. Ez eredeti, vagy felvett, művésznév?

 

– Mára már saját nevem a Napsugár Anna, a közönség adta én hivatalossá tetettem.


ajDSCF0538.JPG

– Hol születtél?

 

– Budapesten születtem és hol Budapesten, hol Lovasberény szívében nőttem fel fele –fele arányban.


-Mesélj egy kicsit a gyermekkorodról!

– Örökmozgó kisgyerek voltam, mindent ki akartam próbálni. Szeretet és könnyűzene vett körül mindig, így legerősebben a zene világa vonzott. Általános iskolában még voltak hallásmaradványaim, érzékeltem a hangokat. De mire leérettségiztem, már jelnyelven is tökéletesen kommunikáltam, mert a siketek osztályában így értettük meg egymást. Arra szerencsére mindig tudatosan figyeltem, hogy ne felejtsem el a hangokkal való beszédet. A fogyatékosságomról, a szüleinek is köszönhetően, sosem vettem tudomást. Nem gondoltam, hogy bármilyen tudás megszerzésében akadályozhat. Gyermekként a balettintézetbe is felvételiztem, ahová nem vettek fel, ekkor jöttem rá mekkora akadály lesz az életemben, hogy hallássérült vagyok. A sport mindig része volt az életemnek. Kerékpároztam, úsztam, műugrottam, végül a küzdősportokban találtam önmagamra, barna öves aikidó, és narancssárga öves dju-juit-su harcosként.  Ez tartást, bátorságot adott, amire szükségem is volt, mert a középiskolában sokat bántottak, kiközösítettek a halló iskolatársaim. Mivel osztálytársaim tudták, mire lennék képes, így egy idő után leszálltak rólam. Közben megtanultam, hogy mosollyal sokkal többre megyek, mint kemény szavakkal. Az idő során gyógy masszőrképesítést szereztem, mert imádok gyógyítani testet és lelket is. Voltam nyomdai fotós, informatikusképzéseken vettem részt, hivatalosan is molett fotómodell lettem, amit a mai napig nagy örömmel csinálok, mert megmutathatom a világnak, hogy a siket telt nők is lehetnek szépek és lelki bájuk van. Nemrég a Mozdulj Egyesület szervezésében Sütő Enikő által Harza Márk javára rendezett jótékonysági divatbemutatóján léptem plus size fotómodellként kifutóra. Legutóbb pedig az Újságíró Szövetség fotóriporter tanfolyamán szereztem képesítést. A fotózás különösen közel áll hozzám, aminek az lehet az oka, hogy én hosszú éveken át képekben gondolkodtam.  Ha az embernek a beszélt nyelv nincs meg készségszinten, mint nekem, akkor a legtermészetesebb kifejezési eszköz, képekkel helyettesíti azt, hiszen ezen alapul a jelelés is! A fényképezés területén találtam meg önmagam, de minden vizuális művészet közel áll a szívemhez. 14 videoklip született dalaimból és több kisjátékfilmben álltam statisztának. Több divatbemutatón álltam plus size modellként, időközben a Beauty Fashion ruha cég arca is voltam. Egyik álmom, hogy egyszer nagyjátékfilmben látható legyen a jeltáncművészet általam. Most készülök az Ability Fashion első divatbemutatójára ami Október 8-án lesz látható a Duna Palotában a Mozdulj Közhasznú Egyesülettel közös szervezésben izgalommal várom.

FB_IMG_1470923244301.jpg

– Van testvéred?

 

– Egy csodálatos öcsém és egy bátyám, akik minden elképzelésemben, terveimben támogatnak már kiskorom óta. Minket a szeretet ölel körbe, ebben nőttem fel.

 

– Hova jártál iskolába?

 

– Budapesten jártam halló egészséges általános iskolába, és a Szabó Ervin Gimnáziumba.

 

– Szerettél iskolába járni?

 

– Nem szerettem általános iskolába járni, mert semmit se hallottam az órákon mindig háttal tanított a tanár, otthon meg nem tudtam mindent bepótolni. Gimnáziumban imádtam járni, mert akkor jöttem rá, mikor gyógypedagógus tanárom volt, Csilla megtanított arra mindig szólni kell, ha valamit nem értesz, akkor kérdezd meg 20-szor. Azóta így élek, sosem felejtem el tanító szavait.

Majdnem teljesen jelesen érettségiztem, de édesapukám meghalt, mielőtt odaadhattam volna neki a majdnem jeles érettségit, ez örökre fájó pont marad életemben, mert mindig neki akartam bebizonyítani, hogy hallássérülten is lehetünk ugyanolyan értékes emberek, mint az egészségesek.

 

– Hogyan dolgoztad fel Édesapád elvesztését? Mi segített?

– Apás vagyok nagyon!!!
Hihetetlen, nagy leírhatatlan fájdalom van szívemben mindennap, mert nagyon hiányzik, sokszor segíthetne jól dönteni.
Életem legszomorúbb pillanata volt mikor édesapám elment, itt hagyott minket félárván. Sajnos rákos volt küzdött, de a démonokat nem tudta legyőzni.
Mindennap gondolok rá, sajnos sok bántás éri az embert ebben a nehéz világban. Ilyenkor kemény, határozott szavai előttem vannak: Ancsuri a hülyék a túloldalon vannak, ne kövesd őket, neked saját utad van! A fotója a hűtőmön van, így mindennap velem van.

unnamed (8).jpg

– Mi a véleményed a barátságról? – Sok barátod van?

 

– Életem legfontosabb mozgató rugója a barátság. Barátság nélkül nincs szeretet, szeretet nélkül nincs barát. Nem véletlen hogy Máté Péter: Azért vannak a jó barátok című dala áll hozzám a legközelebb. Ők nekem a tükreim, kb. 4500 barátom van, akiket a jeltánc útépítésem alatt megismerhettem, folyamatosan tartom velük a kapcsolatot és adom át szeretetem. Legfontosabb barátaim a Jeltáncosaim akikért mindent megteszek a boldogságuk elérése érdekében.

 

– Hol élsz jelenleg?

 

– Budapesten élek, de mivel majdnem minden hétvégém vidéki fellépésekkel van teli, számomra a vidék is már életem legfontosabb részecskéjévé vált.

 003kicsi (1).jpg

– Mi a hobbid?

 

– Minden, amit csinálok szeretetből: a jeltánc, a fotózás, a színészet, a modellkedés, a festészet, a versírás, a dalok írása.

 

 

– Szereted-e a természetet?

 

– Nagyon szeretem, de annyit már nem tudok kirándulni, mint gyermekkoromban, minden hétvégém Lovasberényben töltöttem kapálás, kertgondozás zöldség és gyümölcstermesztés és a vele járó sport és kirándulás. Imádtam belefeküdni a kemény munka után a tehenek közé a mezőre miközben legeltek és fűszállal a számban figyelni a terelésüket, a naplementét és a mező minden titkát és szépségét, ami vele jár s felfedezni. Imádom Magyarországot, mert rengeteg kincse van, amit még szeretnék felfedezni, és ha lesz egyszer nagyobb objektívem, akkor csodás fotókat készíteni, ahogyan én látom Magyarország rejtett csodáit. Anyagilag sajnos nem engedhetem meg magamnak a kirándulásokat és jelenleg egészségileg sem.

 

 

– Van-e kedvenc helyed?

 

– Lánchíd, Hajdúszoboszló, Tata, és Magyarország barlangjai, vízesései.

 

– Szereted az állatokat?

 

– Imádom, mindig volt állatom, sajnos sokat elvesztettem már, fáj a szívem ilyenkor, mert egy része hiányzik az életemnek. Ha foglalkozást kellene váltani és nem lennék allergiás rájuk, akkor állat gondozó lennék, a fővárosi állatkertben annyira szeretem őket, a közelségüket, a természetességüket, a sajátos magatartásukat élmény felfedezni a szeretet által megismerni sajátos kis világukat.

 

– Melyik évszak a kedvenced? 

– Mivel télen születtem és nagyon fázós vagyok és szeretem a meleget, a napsugarat, a virágokat, a gyümölcsöket, csak a nyarat szeretem. Napsugár nélkül én is szomorú vagyok, borongós és kevesebb a jó hangulatom.

– Hány idegen nyelvet beszélsz?

 

– Csak magyarul és jelnyelven kommunikálok. Boldog vagyok, hogy mindkét magyar anyanyelvet magaménak tudhatom. Gyermekkoromban oroszból négyes voltam, imádtam, ma már csak dalokat tudok, meg köszönni. Ha jó nyelvérzékem lenne, az angolt szívesen megtanulnám profin, eddig sikertelenül próbálkoztam vele.

Angolul csak énekelek a Bolyki parara gospel kórusban, de nem tudok semmilyen más nyelven.

FB_IMG_1470923281392.jpg

– A tánc, mint mozgásforma meghatározó része az életednek. Mióta táncolsz?

 

– Gyermekkorom óta táncolok. Egy új Hivatalos Jeltáncművészeti ág született Magyarországon 2005-ben.

– De mi is a jeltánc, és hogyan segíthet lebontani a sérült emberek és az egészséges társadalom közötti falakat?

– A műfaj alapgondolata tökéletes összhangban áll Kodály Zoltán híres mondatával: „Legyen a zene mindenkié.” Azóta fejlesztem ezt a képességem, ami mára egy új szórakoztató művészeti ággá nőtte ki magát. Az én felfogásomban egy olyan műfaj, amiben a modern popvilágot művészeti tánc és pantomim elemekkel, hétköznapi gesztuselemekkel, valamint jelnyelvi szavakkal hangképekké alakítom át. Egyfajta vizuális kotta, amellyel közel kerülhetünk az emberek szívéhez, lelkéhez, és nemcsak a siketekéhez. Voltaképpen ugyanaz, mint a tánc, csak az eszközrendszer gazdagabb. A jeltánc az a művészet, amely a jelnyelv segítségével és a tánc ritmikájával adja át a zene varázsát nemcsak hallássérültek számára, ezzel is segítve őket abban, hogy kiszabaduljanak a csend világából. A jeltánc 2005 óta hivatalosan is elismert művészeti ág hazánkban, valamint 2009-ben rekreációs gyógyterápiás sportágként is regisztrálták.  A jeltánc: „Olyan gyógyító hatású táncművészet, ami mindenkinek szól. Művészete és varázsa abban rejlik, hogy a zenét, a dalok szövegét siket jelnyelv segítségével fordítja át, és táncolja el, amely egyedülálló is, hiszen jeltáncművészként siket és enyhén mozgássérült.”

received_m_mid_1440953490258_d9d34004ffc840f846_0.jpeg


– Hallássérült vagy. Hogyan és mikor kezdődött? 

– Így születtem, valamilyen vírusos fertőzés következménye a súlyos hallássérülésem. Édesanyám 3 éves koromban vette észre, hogy valami nem stimmel, nehezebben beszélek, nem válaszolok kérdéseire. Elvitt dr. Simon Marika nénihez a Lehel utcai audiológiára, aki azonnal pártfogásába vett és rögtön elkezdett velem foglalkozni, ahogy sok más sorstársammal, egészen 30 éves koromig csak akkor engedte el a kezem, (bánatomra-nagyon hiányzik második édesanya volt!), mert nyugdíjba ment. A világ legcsodálatosabb orvosa kitüntetést érdemelne munkásságáért, a törődésért, a nevelésért és a sok fejlődésemért. Anyu sokat gyakorolt velem tükör előtt.

– Megkérdezhetem, hogy mennyire hallasz?

– 40 éves vagyok és semmit se hallokL. Mára már teljesen megsiketültem és eltűntek a hallásmaradványaim is, ezért sem tudok szólóban énekelni soha.


– A Nagymamám idős korára nehezen hallott. Kapott hallókészüléket, ám azt mondta, hogy azzal még annyira sem hall, mert nemcsak a beszédhangokat, a zenei hangokat, de a háttér zajt is nagymértékben felerősítette a hallókészülék, így ő nem tudta használni.
Azt tudom, hogy a hallókészülék felerősíti a hangokat, ám nem vagyok e területen jártas, így nem tudom, hogy minden esetben segít-e a hallókészülék, vagy inkább a kisebb halláscsökkenésnél alkalmazzák?

 

– Sajnos nem minden esetben segít a hallókészülék. Aki olyan, mint én, aki semmit se hall, 140 feletti decibel csak zavaró, mert fáj tőle a fejem. Nagyothallóknak létfontosságú.

– Hogyan tudtad feldolgozni ezt a veszteséget?

– Én mindig arra gondolok, hogy minden veszteségnek van egy előzménye, ami miatt ezt megkapjuk. Megtanultam elfogadni sok orvosnál jártam, de nem javítana nálam cocleáris implantáció sem, gyermekkori fejfájásaim is tartósak a mai napig. Szerettem volna egy egyszerű magyar operaénekes lenni, de sajnos ez már biztosan nem történik meg velem. Maradok a magyar populáris és könnyű zenei és operett és Karádis jellegű ének daloknál, mert az kiénekelhető. Hírességre nem vágyom, csak arra, hogy megismerje Magyarország a dalaimat, amik belülről a szívem legmélyéről törtek fel, hogy megmutathassam, hogy ki is vagyok valójában.

 

009kicsi.jpg

– Hogy bírod lelkileg?

– Ez még elviselhető, de mikor zaklatnak, mert el akarják taposni, amit felépítettem az bizony néha nagyon zavaró tud lenni. Sok lelki beteg irigy ember van a világban, sajnos rajtuk már a szeretet sem tud segíteni.


-A fellépéseid alkalmával egy laikus észre sem veszi, hogy neked Anna, ilyen jellegű problémád van, hisz táncolsz, szavalsz, s közben még „jelelsz is”, ami hatalmas koncentrációt igényel. Nagyon szépen, tisztán és érthetően beszélsz, hatalmas szókincsed van, választékosan fogalmazol. Tökéletesen elhiteted velünk, hogy semmi baj, sőt energiát és szeretetet adsz. Feltöltesz bennünket! 

– Ez a hitvallásom szeretetet áramoltatni minden ember lelkébe és testébe.

– Sokat készülsz 1 -1 fellépésedre?

– Minden fellépés komoly testi – lelki és jelnyelvi előkészületet igényel. Ez örök tanulási folyamat és a táncos testet folyamatosan edzésben kell tartani. De ehhez fontos az egészség, s a lelki béke.

IMG_2291704284674.jpeg

– Sokszor láttalak fellépni a kulturális fesztiválokon, és mindig könnyeket csaltál a szemembe. Volt olyan, hogy apró táncosokkal szerepeltél. Számomra nagy értékkel bír, hogy folyamatosan jelekkel közvetíted a dalok szövegét. Azt gondolom, hogy Neked nehezebb a csapatmunka, hisz nem hallasz, viszont, ha a Társulattal lépsz fel, akkor egymásra épül a munkátok, és összhangban kell lenni mindennek. Hogyan tudod ezt megoldani?

-A rendszeres komoly feszített próba es táncversenyekkel lehet ezt a pontos kombinációt összehozni. A tökéletességre törekszünk. Az egymásra figyeléssel minden kordában, egységben tartható, csak sok szeretet kell hozzá.

– Nagyon jól mozogsz a színpadon. Úgy érzem, nem izgulsz és nagyon sok szeretetet adsz át nekünk fellépéseid során. Mennyire jók az érzéseim?

– Nagyon izgulok minden fellépésem előtt. Minden fellépésem olyan mintha első lenne, mert új helyszín, új emberek, új csodát kell átadni, vajon befogadják-e, megértik-e, szeretik-e? Minden fellépésemen sokat dolgozok, legyen az kis néző közönségnek szóló vagy legyen nagy fesztivál vagy versenyre készülő koreográfia. Egy biztos, a jeltánc olyan kontakt tánc, hogy nincs két egyforma tánc, minden helyen mást táncot láthatnak akár tőlem, akár csapatomtól. Mikor vastapsot kapok vagy feláll a közönség, vagy a zsűri csodás szavai eljutnak hozzám, akkor nyugszik meg lelkem, hogy most jól teljesítettem küldetésemet. Legnagyobb varázs mikor a helyszínre érek vagy eljövök és öleléssel, puszikkal fogadnak vagy köszönnek el. Semmiért se cserélném el ezt az érzést.

IMG_2283867797857.jpeg
– Hol érhető el a Jeltánc?

– Ha esetleg valaki még nem látta a http://jeltanc.mlap.hu oldalon láthat 13 klipet jeltáncosaimmal.

– Kezdjük talán azzal, hogy honnan és hogyan jött az ötlet a jeltánccal?

– Elsőként akkori siket barátomnak, szerettem volna megmutatni, mit is jelenthet, ha szól a zene, mi a története, mondanivalója. Ő ugyanis siket volt. Egy este lementünk Dj Dominique jótékonysági partijára, egész este magyar dalokat játszott. Aznap a táncparketten, miután siket barátaim, akiket egész nap a számítógép kötött le, megértették a zene világát a jeles táncomon keresztül, elhatároztam, hogy felépítek egy új világot, amivel boldoggá tehetem nemcsak őt, másokat is. A jeltánc ugyanis mindenki számára „hallhatóvá” fordítja le a zenét.   Második ihletet adta bennem, amikor Csongrádi Kata felkért, hogy kísérjem az Álltam az Olajfák hegyén című video klipjében jeltánccal a dalát, mert megragadta őt ez a világ. Innen indult a jeltánc felépítése.

IMG_2309396820074 (1).jpeg


– Mióta lépsz fel? 

– 22 éve léptem fel először egy vidéki Esélyegyenőségi napon, színpadon. Akkor még csak daloltak a kezeim nem volt annyira profi, de mára már minden szabályt próbálok betartani, mint a jeltolmácsok, amik a jelnyelvre vonatkoznak. Mindenkinek meg szeretnék felelni és mindig tanul az ember.

– A sérült emberek érdekeit képviselted eddig, nemcsak itthon, hanem határon túl is, hová sikerült eljutnod eddig a jeltánccal?

– Az én társulatom a Napsugár Anna Zenei Amatőr Jeltánc Társulat: értelmi fogyatékos, hallás-, mozgás- és látássérült sorstársak kis csapata. Több különböző fogyatékossággal élő színész, énekes és más kultúrában elismert sorstársak is csatlakoztak hozzánk. Akik hozzám járnak, az életükben valamit már letettek az asztalra. Jellemző rájuk, hogy nem mondják, hogy soha, mert soha sem adják fel. Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy a próbákon és a fellépéseken a társakkal töltött idő közösség és személyiségformáló ereje pozitív hatást gyakorol a résztvevőkre. Megtanulnak együttműködni, tapasztalják, hogy a közös siker érdekében egyrészt egyéni erőfeszítésre, másrészt arra van szükség, hogy segítsék társukat. Toleránsabbakká, megértőbbekké válnak egymással szemben. A jó hangulatú együttlétek megnyugtató ereje javítja a szereplők kedélyállapotát. Esély napok, falunapok, kulturális versenyek és fesztiválokra jutottunk már el. Eddig a legnagyobb fellépéseink a Brüsszeli Kulturális Intézet Napsugár Anna Önálló estje és a Sziget fesztivál, nem utolsó sorban a Nem Adom Fel Együttes-Kiss Barna, Papp László Sportaréna mind a négy jótékonysági koncertje volt. Nick Vujicic előadásán a Never Give up Gospel Kórus tagként jeltánccal szerepeltem. A tizenöt éves jeltánc fellépések folyamán a Nem Adom Fel Együttes és a Kézenfogva alapítvány segítségével sok nagy művésznek jeltáncolhattam már. Sorolhatnám a listát, nem végeznék most a riport végéig sem: Csongrádi Kata, dr Komáromi István, Pa Dö Dö, Dancs Annamari, Mary Zsuzsi, Miller Zoltán, Quimby, Kiscsillag, Oláh Ibolya, Orbán Johny, Anita, Első Emelet, Béres Alexandra, Kft, Bábu, Megasztárosok győztesei, X- faktorosok győztesei, Pitti Katalin. Nemcsak Magyarországon várnak minket szívesen, hanem külföldről is kaptunk már meghívásokat ahova nem mindig jutunk el úti költség. hiányában. Eljutottam Brüsszelbe, Ausztriába, Lengyelországba, Szerbia Montenegróba, Erdélybe, és természetesen hazánk szinte minden kisebb nagyobb városába. Az előadások mellett országos kulturális versenyeken is részt veszünk az utazások során. Eddig már több mint 150 elismerést, első – külön díjat és oklevelet és az országos Hipp – Hopp Ritmus csapatok táncversenyén Bajnoki címet és kupákat gyűjtöttünk be színpadi látványtánc-jeltánc kategóriában.

– Gyönyörűen kidolgozott minden mozdulatod, minden másodperc megtervezett, mindig gyönyörű ruhákban lépsz fel. Ki tervezi és ki varrja ezeket a szép ruhákat? 

– Kiskorom óta imádok ruhákat tervezni, amit Horváth Zoltánné Rusz Éva édes anyukám megvarr, a mai napig így van. Nemrég a Zuglói Mozgássérültek Kulturális Esély napján mutattam be először kis 10 perces Napsugár Fashion divatbemutatómat saját ruháimmal, saját jeltáncosaimon. Vastapsot kaptunk.

006kicsi.jpg


– Sokan segítettek, hogy eddig eljuthass?

– Neves előadóművészek segítettek fejlődésemben. A színház- és filmművészet területén is szereztem ismereteket. Kiemelem a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége ERGO SUM csapatát, Jaross Viktória koreográfus színházában folytatott tanulmányaimat, de éppúgy meleg szeretettel gondolok Földessy Margitra, aki Szinitanodájában fejlesztette a beszédkészségemet és megalapozta rendezői- koreográfusi ismereteimet. A Beszédes Kezek Kulturális Egyesület (BEKE) első magyar budapesti Jelszínházában és a SZÉF Színházi és Filmművészeti Alapítványnál is szerepeltem amatőr színészként. Először nagy színpadon hatalmas közönség előtt, Dj Dominique Várkonyi Attila és Barátai koncerten léptem fel egy ajándékdallal, amit igen nagy tetszéssel fogadott a közönség. Majd későbbiekben szerepeltem sok olyan országos kulturális fesztiválon, rendezvényen, ahol fellépett a Nem Adom Fel Együttes is. A legnagyobb és legemlékezetesebb fellépéseim a Papp László Budapest Sportarénában volt a Nem adom fel Együttes eddigi öt jótékonysági koncert mindegyikén közreműködtem, még Nick Vujicic turnéján a gospel kórussal is felléphettem csodálatos élmény volt.

– Te mozgalmat teremtesz. Hisz a munkád és akaraterőd révén bebizonyítottad, hogy a jeltánc életre keltheti a dallamokat a nehezen, vagy egyáltalán nem halló emberekben is.

– Nemcsak a jeltánc művésze vagy, de te magad is oktatod ezt a műfajt. Sok tanítványod van? Mióta foglalkozol tanítással Anna?

– 20 éve ingyen szeretetből oktatom a jeltáncot.

– Terápiás erő: A Csupaszívek Budapesti Társaságánál kb. 15 éve kezdődött. Az Életfa Rehabilitációs Intézet 2009-ben a Budapesti Down Alapítvány Zágrábi jeltáncosaival Napsugár Anna együttműködése 2007-ben kezdődött. Az új lehetőség nagyon sok gondozottnak keltette fel az érdeklődését, s az elmúlt időszakban számos fellépésen aratott sikert a csoport.  Az Életfa munkatársa tapasztalata szerint a jeltánc több szempontból is jó hatással van a lakóikra. A zenének önmagában komoly szerepe van a sérült emberek fejlődésében, rehabilitációjában, azonban nem elhanyagolható az a tény sem, hogy a próbákon a társakkal töltött idő közösség- és személyiségformáló ereje pozitív hatást gyakorol a résztvevőkre. Megtanulnak együttműködni, tapasztalják, hogy a közös siker érdekében egyrészt egyéni erőfeszítésre, másrészt arra van szükség, hogy segítsék társukat. Toleránsabbakká, megértőbbekké válnak egymással szemben. A jó hangulatú együttlétek megnyugtató ereje javítja a szereplők kedélyállapotát. A heti rendszerességgel megtartott próbák segíthetnek időben tájékozódni, továbbá keretet, struktúrát adnak szabadidejüknek. Nem kisebb jelentőségű a fellépések társadalomra gyakorolt hatása sem. Minden alkalom, ahol értelmileg sérült emberek egészséges társaik számára is érzelmi és esztétikai élményt nyújtó produkciót mutatnak be, terméket hoznak létre, segít a fogyatékossággal élő emberek és az egészséges társadalom közötti falak lebontásában. A műfaj nem csak az „egészséges” és a sérült társadalom közeledését segíti, hanem a különböző fogyatékossággal élők együttműködését is. A dalszövegek gyakorlása során az értelmi sérült emberek megtanulják a siketek jelnyelvének elemeit, így képesek lesznek kommunikálni egymással. A produkció tanulása közben értelmi, mozgás-, látás- és hallássérült emberek működnek együtt egymással, hogy örömet szerezzenek egymásnak. Évről évre változnak a tanítványok a mostani létszám 12 fő.  És mindenki másnak, aki megnézi produkciójukat. Már több alkalommal választották a jeltáncot szakdolgozat témául.

Olvastam: „A Napsugár Anna Zenei Jeltánc Társulat előadásai megteremtik az egységet a fogyatékos és ép világ között. A társulat naptára tele van, járják az országot, kulturális és esélyegyenlőségi rendezvények, fesztiválok és versenyek állandó vendégei. Harmincnyolc éves vezetőjük, Napsugár Anna feltett szándéka kezdettől fogva az volt, hogy a zene világát minél közelebb hozza siket és nem siket embertársaihoz. Lassan húsz éve foglalkozik jeltánccal, amit a jelnyelv, a tánc- és az improvizációs színházi eszközeivel alakított ki, és amely mára hivatalosan elismert, sokak által művelt művészeti ág és gyógy terápiás módszer lett. A jeltánc mindenki számára hallhatóvá teszi a zenét, ez a sajátos kommunikációs forma lebontja azokat a falakat, amelyeket a siketek köré épít a csend világa.”

-A zene gyógyítja a lelket. Boldog a lelkem, amikor valaki ezáltal gyógyít másokat, nem gyógyszerrel, nyugtatóval. Te hogy gondolod, milyen szerepe van a zenének a sérült emberek életében?

– A zenének önmagában komoly szerepe van a sérült emberek fejlődésében, rehabilitációjában. Közismert, hogy a zene mozgósítja a fantáziát, az érzelmeket, mobilizálja a személyes élményeket, fejleszti a szimbolikus gondolkodást. Egyúttal lehetőséget nyújt a mozgásos, asszociatív reakciók megnyilvánulásaira is. Értelmileg sérült embereknél ez különösen fontos lehet, mert esetükben többnyire éppen a kognitív, verbális készségek fejletlenek, a zene és a mozgás segítségével azonban könnyebben kifejezhetik magukat. A művészet lehetőséget teremt az érzelmek, élmények mélyebb megélésére, feldolgozására, az indulatok, feszültségek levezetésére, fejleszti a ritmusérzéket, az önkontrollt, a testképet. Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy a próbákon a társakkal töltött idő közösség- és személyiségformáló ereje pozitív hatást gyakorol a résztvevőkre: megtanulnak együttműködni, tapasztalják, hogy a közös siker érdekében egyrészt egyéni erőfeszítésre, másrészt arra van szükség, hogy segítsék társukat. Toleránsabbakká, megértőbbekké válnak egymással szemben. A jó hangulatú együttlétek megnyugtató ereje javítja a szereplők kedélyállapotát. A heti rendszerességgel megtartott próbák segíthetnek időben tájékozódni, továbbá keretet, struktúrát adnak szabadidejüknek. A próbáknak az idő hasznos eltöltésén kívül célt ad, hogy azokon a fellépésekre készülnek, a fellépések sikeréért érzett felelősség pedig fejleszti feladattudatukat. Adott esetben a próba nemcsak szórakozás, hanem kötelesség is. Saját maguknak és társaiknak is tartoznak azzal, hogy megjelenjenek, akkor is, ha esetleg éppen mást csinálnának szívesebben. A fellépések előtti egészséges izgalom a mindennapi életben is felmerülő stresszhelyzetekben való helytállás módját gyakoroltatja. Az intézeti létforma a bentlakók számára gyakran sok tekintetben túlvédő környezetet biztosít. A sikeres rehabilitáció, re integráció elengedhetetlen feltétele azonban, hogy a hétköznapok során felmerülő stresszhelyzeteket is kezelni tudják. Érzékelniük kell, hogy a problémát saját maguknak, önerőből kell megoldaniuk. Ugyanúgy, ahogy a színpadra is ki kell lépniük, bármennyire is izgulnak emiatt. A jól sikerült fellépések pedig önbizalomhoz juttatják őket és ez felbecsülhetetlen értékű, mert korlátaik és az őket körülvevő társadalom kevésbé elfogadó magatartása miatt ennek éppen ellenkezője történik. Nem kisebb jelentőségű a fellépések társadalomra gyakorolt hatása.

–  Anna, kérlek mesélj a Tánccsoportodról !

– 15 éve megalakult a Napsugár Anna Amatőr Zenei Jeltánc Társulata. A 10 fős csapat tagjai látás-, hallás-, mozgás-, értelmi sérültséggel és Down kórral élnek. Több különböző sérültséggel élő színész, énekes és a művészet más területein elismert sorstárs is csatlakozott. Ők sosem adják fel többszörösen Országos jeltánc bajnokok mind hivatalos Ritmus csapatok Országos táncversenye s a Zuglói táncverseny által. Én tervezem fellépő ruháikat, édesanyám Horváth Zoltánné Rusz Éva megvarrja, amiket mind megkaptak ajándékba. Vigyáznak rá, mossák őket, készülnek sok próbával mindig a következő fellépésre. unnamed (3).jpg

– Sok fellépésetek van?

– Havi 4 fellépésünk van. De célunk színházakban és kultikus helyeken, iskolákban, óvodákban szerepelni, hogy az egészséges társadalom is megismerhesse munkásságunkat.

Napsugár Anna és Amatőr Zenei Jeltánc Társulata fellépései: 1-10 főig látható fesztiválon, esélynapokon, falunapokon, kulturális versenyeken és fesztiválokon.  Jeltáncoltam már Pa Dö Dö, Nem Adom Fel Együttes a Quimby, a Kiscsillag, a KFT, R-GO, Anita, Oláh Ibolya, X faktorosok , Csongrádi Kata, Pitti Katalin és Bolyki Soul and Gospel Parara kórus, Harza Márk, Krizbai Teca, Sz. Melinda, Attila mellett.

– A jelnyelv nemzetközi? Hogyan és mikor sajátítottad el a jelnyelvet?

 

– Én középfokú kommunikációs jelnyelvi szakvizsgát tettem érettségi után, tovább nem tudtam tanulni, hogy jeltolmács lehessek siketen nehéz lett volna, itt megálltam. Én a magyar jelnyelvi rendszert alkalmazom a jeltáncos koreográfiáimban.

 

 

 – Nagyon kifejező a jelnyelv, mely megnyitja a lelkeket, és hidat …esélyegyenlőséget teremt az emberek között. Milyen jó lenne, ha sok ember ismerhetné, hisz akkor könnyen tudnánk kommunikálni a hallássérültekkel. Hol és hogyan tanulható meg a jelnyelv egy átlagember számára?

 

– Mindenki számára átadható elsajátítható a jelnyelv csak akarat és tehetség kérdése. Megyénként elérhetőek SINOSZ-hoz kapcsolódóan jelnyelvi tanfolyamok. De szeretettel ajánlom kezdésnek a hallatlan.hu szótárt. Ha itt el tudja otthon sajátítani kedvenc mondatait, akkor jelentkezzen nyugodtan a tanfolyamra, szükség van arra, hogy minél többen tudjanak velünk jelnyelven kommunikálni. Akár hivatalban, akár orvosnál akár csak egy közérti eladásnál mindenhol találkozhatnak sorstársaimmal.

– Milyen szabályai vannak a jelnyelv közvetítésének?

– A jelelésnek természetesen vannak szabályai: Törekedni kell a jel pontos kivitelezésére. Fontos a gesztikuláció, mimika és testtartás. A jelnyelv éppen olyan verbális kommunikációs eszköz, mint a hangzó nyelv. Ezért használata nem nevezhető mutogatásnak: egy önálló nyelvről van szó. Nem „mutogatunk”, hanem jelelünk! A jelnyelv, alapja a szimulákrum, a mozdulattal felidézett mozgásos történés, vagy valaminek a jellemző mozgása, alakja, térbeli tulajdonsága.

– Tudom, hogy a másik, de szerintem sokkal nehezebb módja annak, hogy a füllel sajnos hallhatatlan kommunikációba bekapcsolódj az, hogy a másik ember szájáról leolvasod, amit mond. Hogyan segíthet ebben a beszélgető társ?

– Ha nem érti egy sorstársam, amit mondasz, fordulj vele szembe és lassabban beszélj, próbáld pantomimmel – gesztus nyelven lejelelni hogy mit szeretnél, ha így sem érti meg, amit mondasz, akkor  nyugodtan vegyél elő egy tollat, írd le neki, ez az ősi módszer mindig beválik.

– Első emlékem, ahol a nevedet láttam a Humanitás újság… te voltál a fotóriporter. Mesélnél erről a munkáról, életednek ezen korszakáról Anna? 

– Mint fotográfus, nagyon sok rendezvényen ott vagyok, képviselem a fogyatékossággal élő sorstársak érdekeit, fotóimon keresztül, érdemes volna egyszer megmutatni egy kiállítás keretén belül, itt Magyarországon vagy akár a határon túl is a sérült emberek életét, vagy esetleg az Európai Parlamentben, hogy igen is, ezek az emberek is részei egy-egy társadalomnak. Jobban oda kellene rájuk figyelni, jobban meg kellene érteni az Ő problémáikat.  Ez az életcélom nekem is, hogy segítsem lebontani a falakat. Van szerény gyűjteményem fotóimból. Rendszeresen részt veszek pályázatokon. Több első díjazott és külön díjas is lettem. 2 éve a MUOSZ Holokauszt fotómmal lettem első díjazott. Önálló kiállításom még nem volt. Múlt héten a Székesfehérvári Viktória Központ által meghirdetett Művészeti Fesztiválon lettem első díjazott szerelem fotómmal. Egy éve fotóztam Arnold Schwarzeneggert, kezet is fogtunk legnagyobb élményem volt.

– Még mindig fotózom, ha felkérnek a MEOSZ-nak immáron az is 16 éve. A második legfontosabb munkám és hobbim és önkifejezési vizuális eszközöm a fotózás.

-A férjed rendkívül melegszívű, és érződik rajta, mennyire fontos vagy neki, és menedzsel. Örül a lelkem, amikor két ilyen jólelkű ember egymásra talál, és kiegészíti egymást. Mikor mentél férjhez? 

– Életem legjobb választása volt, amikor 8 éve kb felkért a Lions Klub Sátorban a Szeptemberfeszt rendezvényen, hogy masszírozzam meg, mert sport masszőrként gyógyítottam a rendezvényen ingyen mindenkit aznap. Most szeptember 17-én volt 6 éve, hogy férjhez mentem, nagypapám 90. születésnapján. Én megtaláltam a zsákom foltját.

Mindenben segít, a csapat fejlődésében az én jeltáncosi és dalszövegírói és énekesi karrierem építésében, a legjobb szakács Budapesten.

Neki is írtam egy dalt, amiből szintén született egy klip fogadd szeretettel a szívdobbanást.

A linkre kattintással látható.

https://www.youtube.com/watch?v=V3a_GddTahk

ajDSCF0525.JPG


 – A verseid lelket melengetőek, és figyelemfelkeltőek. Mi váltotta ki, hogy elkezdj írni? 

 

– Reggel utazom a metróban vagy ülök egy kávé mellett a kedvenc kávézómban borús vagy napsütéses időben, munka közben fellépés után pozitív hatásra minden olyan hatáskor születnek a dalszövegeim, verseim, amikor megérint engem valami a szürke hétköznapokban és színessé, varázsossá teszi perceimet. Legyen az pozitív vagy negatív életérzés a fontos, hogy ha valami eljut a lelkemig, azt ki kell írnom magamból. Minden lélekérzést meg kell, mutassunk a nagyvilágnak, így ők is tanulhatnak belőle. Nekem fontos, hogy az utamon, amit a jóisten nekem szánt, sok szeretet adhassak ki szívemből és ezáltal boldogságot kaphatnak abban a pár percben, míg hallgatnak vagy látnak minket akármilyen nehéz a mai világban a megélhetés. Nemcsak a verseimben és a jeltánccal, hanem a napi vagy heti kapcsolattarással segítségadásunkkal is jobbá tehetjük mások életét. Fontos hogy törődjünk egymással és nézzünk rá ismerőseinkre, barátainkra, mert nem tudhatjuk, mikor van épp szüksége ránk. Mindig a lelkem fájdalma vagy öröme késztetett a versírásra. Amit olvastok verseim egy igazi napló életem története valóságosságos hű vers mese. Ezért is szeretném kiadni, mert egybe rakva tényleg egy igazi Napsugár Napló.

 

– Mikortól írsz verset – hány éves korodtól?

 

– 14 éves korom óta dől belőlem a tavasz a nyár az ősz és a tél és a szeretet.

 

– Mi volt az első versed?

 

– A Drága édesanyám, mert nagyon szeretem édesanyámat és ezzel a verssel köszöntöttem fel, amit később fel is énekeltem neki videoklip is készült belőle.

Fogadjátok sok szeretettel a linkre kattintással látható:

https://www.youtube.com/watch?v=VnhqAQY2TPg

 

 unnamed (6).jpg

– Melyik a kedvenc saját versed?

 

– JELBE ZÁRT VILÁG

 

– Ez a vers a himnuszom Ezt minden fellépésemen előadom, ahol csak tudom. Jelenleg a Nemzeti Színház középdöntőjébe jutottam a Jelbe zárt világ vers videómmal. Ha minél többen szavaznak rá október 15-ig, akkor bejuthatok a Nemzeti Színház színpadára, ahol élőben léphetnék fel saját versemmel sajátos előadás módomban.

 

Napsugár Anna: Jelbe zárt világ

Linkre kattintással látható a videó és szavazhat rám egy like egy tetszik gomb megnyomással a video alatt:

https://www.youtube.com/watch?v=irJuX_pC64Y&app=desktop

 

 

– Hogyan fogadta a családod, a baráti köröd azt, hogy írsz?

– Nagy örömmel, mert irodalomkedvelő, nagy művészlelkű a családfám. Mindig várják az újabb verseket, videókat, eredményeket. Nemrég szavaltam el Horváth Olivér, 90 éves nagypapám szülinapjára a Jelbe zárt világot, mikor láttam könnycseppjeit,  akkor éreztem meg igazán milyen művészlelkek vagyunk.

– Milyen díjat kaptál eddig a verseidért? 

– Első díjtól a külön díjakig legalább 20 díjat kaptam már szavaló versenyeken életem folyamán, jelnyelven és hangzó beszéddel adom elő saját verseimet. Ezek nagyon komoly visszajelzések számomra minden megmérettetés egy tanulási folyamat.

– Angyalarcú kisgyerek, Várom a jelet, Soha ne mondd, Szívdobbanás, Drága Édesanyám, hogy csak néhány dalt említsek, mi van meg előbb, a dalszöveg, vagy a zene?

– A csodálatos zeneszerző Kaszás Péter (Máté Péter egykori zeneszerzője) zenésíti meg dalszövegeimet közös munkával. Olyan hangzás világot próbálunk bemutatni, hogy majdnem minden zenei műfaj képviselve van. Így megpróbálom közvetíteni a zenei értékemet és tehetségemet a magyar társadalom felé. (Keringő, hastánc, flamenco.) Megírom a verseket, amikből később dalszöveg lesz, elmondom a mesternek az elképzelést és mivel én siket vagyok, a teljes zenei VARÁZST rá bízom és így megszületik a zene, majd feléneklem több órás kemény munkával a zene stúdióban. És mindig csodás zenei hangzások születtek, amikért hálás vagyok neki. Legszívhezszólóbb dalom a Drága édesanyám, amit a fellépéseinken tapasztalunk, anyák napjára készült. A dalt a gyermeki szeretet és a hála szülte. Mi, a fogyatékossággal élő emberek a szívünk szeretetével óvjuk, vesszük körül édesanyánkat, ezért megköszönöm a dalban minden anyának, hogy felneveltek és szerettek bennünket. Mindig odajön előadás után egy kedves néző legyen fiatal vagy idősebb és meghálálja, hogy felemlítettük legszeretettebb család tagját, édesanyját és hálával tartozunk nekik, amíg csak élünk. A klip érdekessége hogy szerepel benne Rozbora András paralimpiai sportoló az első Magyar Gördülő Kerekes székes Tánccsoport, a Baltazár színésznője Raffael Erzsébet és természetesen a Napsugár Anna jeltánc társulat tagjai: Életfa intézet és a Down Zágrábi lakó otthon jeltáncosai. Az Angyalarcú kisgyerekről fontos meséljek e jeltánc munkásságom legelső, legszorgalmasabb legtöbb díjat nyert jeltáncosa. 20 éve mikor elkezdtem a jeltánc világát építeni, tanítani minden fajta fogyatékossággal élő sorstársakat tanítottam a Budapesti Csupa szíveknél, Csató Zsuzsa szervezeténél. Német Zsuzsi down szindrómával küzd és a mai napi sem adja fel a jeltánc és az éneklés élteti. Volt egy kívánsága, írjak róla egy dalt így született az Angyalarcú kisgyerek dal, majd a klip, ajánlom szeretettel megnézésre http://jeltanc.mlap.hu oldalamról. A Várom a jelet című dalom a Siket világ szépségéről és a jelnyelv értékéről szól. A Szívdobbanást szerelmemnek és menedzseremnek írtam Scharek Jánosnak, aki bekötötte a fejem és azóta boldog asszony vagyok. A Soha ne mondd, hogy soha dal a nem feladásról szól.

unnamed (4).jpg

– Megérint című dalodat Krizbai Teca énekelte, az a dal mindenkinek belopta magát a szívébe, miért van ez, hogy ilyen sok embert érintett meg?

– Krizbai Teca, akit a Csillag születik című műsorban ismerhettek meg, egyetlen barátnőm, aki szeretetével a dalt felénekelte. Már a hangján keresztül érzékelhető, amit mindenkinek át szeretne adni a lelkén keresztül. Majd a dallal közös szervezésben jelentkeztünk Tecával ő énekelte én jeltáncoltam volna az MTV Dal műsorába ahova sajnos nem választották be. Szomorúságát hogy oldjuk, megleptük Scharek János férjem segítségével ajándékba a klippel, így eljuthat mindenkihez. A klipet Divatikon.hu oldal tulajdonosa Kaszás Bence fotóriporter készítette, aki annyi szeretetet, munkát és törődést nyújtott a klip elkészítése alatt, ami lejön a filmen, árad a Boldogság. Miután kitettük a facebook oldalunkra is, a siker ekkor jött. A klipet beválasztották a Nemzetközi Siket Fesztiválra, amit Vácott rendeztek meg. Ismeretlenek írtak, hogy zokogva hallgatták és nézték a klipünket, mert annyira meghatotta őket.

A linkre kattintással megnézhető:

https://www.youtube.com/watch?v=NoKUQyXHmIc

– Apropó…munka. Mivel foglalkozol, mi  a munkád?

– A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségében immáron 16-ik éve dolgozom iktató-adminisztrátorként és sokszor dolgoztam a Humanitás- lapnak fotósként. Imádom a munkám, szeretem a rendet és a tisztaságot.

– Mi a horoszkópod?

– Skorpió vagyok, de nem hiszek ezekben a dolgokban, a mágiában, de sajnos babonássá tett a világunk. Abban hiszek, hogy van, a sors van a jóisten, ami – aki utat mutat nekünk és tudni kell jól döntenünk, sokszor hibás döntéseket hozunk, de lehet korrigálni de időben fel, kell ismernünk mert néha már késő.

– Szereted-e a bizsukat? A csipkéket?

– Mindent imádok, ami divat kiskorom óta. Édesanyám varrónő és gyermekkorom óta ámultam a csodákat, amiket ő teremtett két kezével néha olyan silány anyagból, mert egyre rosszabb a minőség, de ő abból is tud varázsolni. Kedvenc ékszerem immáron 4-ik éve a KRIZO. Imádom a csipkéket legtöbb ruhámon megtalálható minden formában. Az Október 8-i Ability Fashion divatbemutatón is csodás csipkés ruhát mutatok be amit rám megtervezett a Réthy Fashion, kiegészítőként kombinálva a kedvenc ékszeremet ami  számomra a legnemesebb legszebb a KRIZO-T fogom viselni .


– Képzeld Anna, én horgolok csipkegallérokat, terítőket, de még virágokat is. A Nagymamámtól tanultam, aki leheletnyi fonalból készített csipkéket, de én ezt sajnos nem látom, emiatt vastagabb horgolócérnával dolgozok.

– Inkább nőies vagy inkább kényelmes ruhákban érzed jól magadat?

– Minden ruhában jól érzem magam, nem mindegy hogy viseljük és mit. De plus size alkatom miatt nem mindegy milyen színt és formát öltök, magamra erre mindig odafigyelek. Hétköznap hivatalosan nadrág és ruha fellépésemen saját magam által tervezett ruháimban tündökölünk.

 FB_IMG_1470923295693.jpg

– Te nagyon muzikális lélek vagy Anna! Milyen kapcsolatod van a zenével, hisz sajnos nem hallod?

 

– Sajnos siketként nem hallgatok semmilyen zenét, mivel nem hallom, csak a saját dalaimat tanulom be jeltáncra. A ritmus miatt van bekapcsolva a zene, mert a bőrömön keresztül érzem a rezgést. De éneklek a Bolyki parara gospel kórusban és Pitti Katalin tanítása által. Énekelni nagyon szeretek, mert megnyugtat és szeretet tudok közvetíteni vele. Énekelni is azért szeretek, amiért beszélni: érzékeltetni igyekszem a külvilággal, hogy nem vagyok fogyatékos ember, legfeljebb több feladat vár rám az életben, amit hosszabb úton érek el.

 

De érdekesség az életemben, hogy Mága Zoltán hegedűművészt nagyon szeretem, ahogy játszik, azt érzem, valamiért bizsergek, ha a hegedű megszólal. Biztosan előző életemben hegedű lehettem.

Egyszer egy kedves óvónő ismerősömnek segítettem legépelni a szakdolgozatát. Abban szerepelt az, ha a kismama, amikor várja a gyermekét, sok zenét hallgat, akkor a születendő gyermeke fel fogja ismerni azokat a dallamokat, és nagy valószínűséggel fogékony lesz a zenére. Nem tudod véletlenül, Anyukád hallgatott- e zenét, amikor áldott állapotban volt Veled? Lehet, hogy épp Mága Zoltánt hallgatta, és így a tudat alatt is kedves Neked a hegedűjáték…

 

– Mivel édesanyám sokat táncolt és hihetetlen jó ritmus érzéke van, ezért biztosan tudom, hogy hallgatott sok zenét a terhessége alatt. Imádja a mai napig a populáris a pánsípos, s hegedű hangzású dalokat érzék s érzet, ami megjelent a hosszú távon genetikailag kódolva lett belém a dalok világa az érzetek útján.

– Szeretsz sütni vagy főzni? Van – e saját recepted?

 

– Szeretek, nagycsaládban nőttem fel, barátaim is imádták, ha főzök. Vendéglátós volt édesapukám 30 évig, én jómagam 5 évig vezettem egy fagyizót. Jelenleg drága férjem főz, imád etetni, mert nagyon szeretem főztjét.

 unnamed (5).jpg

 

– Megfogalmaztál- e már valamiféle hitvallást?

– Igen miután én alakítottam ki Magyarországon a jeltáncművészeti ágat ez a hitvallásom: „A jeltánc az, amikor a könnyűzenei világot a modern kontakt és művészi kontakt improvizációs táncelemekkel, jelnyelvi szavak kiegészítésével hangképekké és fényképekké alakítva hozzuk közelebb az emberek szívéhez és lelkéhez. A jeltánc a jelnyelv tolmácsolásával és a tánc segítségével adja át a zene varázsát a hallássérült sorstársak számára, ezzel is segítve őket abban, hogy kiszabaduljanak a csend világából és élvezzék a zenét. Jelénekek és éneklő kezek jeltánc-művészete Látható zene, amely lebontja a csend falait. A jeltáncművész abban segíti mindenkit, hogy kitörjenek a bezártság birodalmából és élvezzék a zenét.

 

 received_m_mid_1447345543670_344a9910f7a6a51079_0.jpeg

– Mi az, ami életedben a legnagyobb élményt jelentette eddig?

– A Jeltánc Művészi pályafutásom során, több versenyen és fesztiválon is kaptam elismerést a legnagyobb a Kodály Zoltán Művészeti Fesztiválon elértük Első hely a jeltánccal és az Országos Ritmus csapatok Táncversenyé első helyei és legeredményesebb jeltánc csapata lehettünk. A legnagyobb elismerés az idei Gold Talent döntőben elért tehetségkutató különdíja ahol egészséges művészekkel szálltunk versenybe.

 

– Van – e valaki, aki hiányzik az életedből?

 

– Édesapám!!! Nem dolgoztam fel a mai napi se miért kellett örökre elmennie a földi világból, sok feladata volt még!!

 

– Miben hiszel és mi ad erőt a nehéz időszakokban?

 

– Csak a szeretetben hiszek, az vezérel engem minden úton, az ad erőt minden pillanatban, amit adok, azt vissza is kapom.

 

 

– Milyen céljaid vannak?

 

– Legnagyobb célom, amit felénekeltem Kaszás Péternél jótékony céllal a Jelbe zárt világ című cd szeretném megjelentetni.  A lemez egyelőre szponzorra-lemezkiadóra vár.

 

– Nagy ajándéka volt az életemnek, hogy Kaszás Péter egyszer látott jeltáncolni. Felénekeltette velem első dalszövegem a Romeo és Júlia búcsúdalát cd-ére. Péter végtelen türelemmel, öt órát állt az üvegablak mögött, mert még nem ismerte a hangsávomat, és akkor még én sem jártam énektanárhoz. Végig a fülemen volt a fejhallgató, és éreztem, ahogy dübörögnek a hangfrekvenciák, de sem a zenét, sem a saját hangom nem hallottam.

Pitti Katalin az énektanárom lett, akivel a Csongrádi Kata jubileumi koncertjén megajándékozott a sors azzal, hogy a Ne add fel c. dalát élő koncerten jeltánccal kísérhettem. Akkor állt ott a színfalak mögött Pitti Katalin, aki azonnal felajánlotta, hogy foglalkozik velem. Mert szerinte érdemes, és mert fantáziát látott benne. Azóta énekelek, és hetente egyszer járhatok hozzá énekórára.

Számomra ez a Gyógyító Művészet, amikor egészséges sztár opera művésznő és neves zeneszerző áll egy siket jeltáncművész mellé, hogy kifejezhesse dalban verseit. Ez a gyógyítás nemcsak kifelé, hanem jómagamra is gyógyító hatással van.

 – Mit gondolsz, a sérült embereknek mi lenne az a dolog, ami elősegítené a testi és lelki gyógyulásukat?

 

– Minden ember egyforma számomra, azért küzdök, hogy ezt az eszmét hirdessem számomra nincs sérült és nem sérült ember. Minden ember egyforma, csak más feladatokat kapott az élettől, amiket vagy meg tud oldani a jó úton vagy kihátrál belőle.

 

– Sokaknak a vallás ad erőt ahhoz, hogy küzdjenek a gyógyulásért. Neked mi a véleményed a vallásról? Hiszel Istenben? Vagy másban hiszel?

 

– Én római katolikus vagyok a Bazilikában keresztelkedtem, ami számomra áldás volt, mert felnőtt fejjel és teljes őszinte hitben tudatosan történt. Elsőként minden embernek magában kell hinnie, ha meg szeretne gyógyulni, én hiszek a jóisten erejében sokszor kell démonokkal küzdenem, így elhiszem hogy van egy csodás világ, ami vigyáz énreám is.

 -A modern kor vívmánya a számítás technika, az internet. Sokan furcsállják, főleg az idősebb korosztály, hogy barátságok köttethetnek úgy is, hogy nem is találkoztak az emberek egymással személyesen.

-Te osztod ezt a nézetet?

 

– Nekünk fogyatékossággal élő embereknek nagyon nehéz a megfelelő társ, barát megtalálása sok volt egész életemben a társ találáskor a felesleges randi, a sok megalázás ez mind kikerülhető az internet fejlődése kicsit megkönnyítette a helyzetünket. Ma már mi siketek videó skype-on keresztül tudunk jelnyelven kommunikálni, ismerkedni és kapcsolatot tartani, óriási segítség és rengeteg erőt, energiát és rengeteg csalódástól kímél meg. Hálás vagyok a sorsnak, hogy ebbe a korba születtem jó időben vagyok jó helyen.

 

– Sajnos minden embert ér valamiféle veszteség az élete során. Te hogyan dolgozod fel, mi ad erőt ilyenkor?

 

– Leülök, írok egy verset, vagy festek, vagy elmegyek és fotózok. Minden embernek tanácsolom mindenkinek, ilyenkor bármilyen művészeti dologba fogjon bele és az teljesen átsegíti a nehéz perióduson.

 

-A televízió megöli az emberek közti kommunikációt. Te ezt hogyan látod?

 

– A színpadi világ legfontosabb lételeme a média a televíziós ismertség. Nem öli meg az embereket, csak tudni kell jó csatornát választani. Tudni kell időben kikapcsolni és elmenni otthonról vagy valami szépet alkotni, vagy szeretni.  Számomra nagyon nehéz a jeltánccal a média világába bejutni, de egyik álmom, amit sokszor próbáltunk már több tehetségkutatóban megmérettetni magunkat, eddig sikertelenül, nem nyitott rá egyik csatorna sem.

– Mi a véleményed a Facebookról?

 

– Csodálatos számomra az egyetlen jól működő internetes befogadó kommunikációs eszköz. A 4500 családtagommal és barátommal így tudom napi szinten tartani a kommunikációt, és megosztani fellépéseinket, élményeinket, elismeréseinket.

 

– Ebben az érdekvilágban elsikkad a lényeg, az ember. Kihalóban van a szeretet. Neked mi a véleményed erről? Aki érzékeny, azt épp a lelkén keresztül lehet beteggé tenni, de a gyógyulása is a lelkén keresztül történhet… a szeretettel.

 

– Most éli reneszánszát a szeretet. Minden vers, minden dal, minden klip erről szól, ebből indul ki még a rock is. Minden beteg embert a szeretettel a törődéssel az odafigyeléssel és a megértéssel meg a segítségnyújtással lehet boldoggá tenni. Egy biztos a sok pénz nem boldogít, de nagy kincs, jó ha van és meg tudunk élni belőle.

 

– Mi a véleményed, ha a lelkünkre vigyázunk és ápoljuk, akkor nehezebben alakulnak ki betegségek?

 

– Egyetértek, ha a lélek rendben van, akkor nehezebben kapaszkodik az emberre a rossz, a gonosz, a betegség, a gyűlölet. Ha egészséges a lélek, akkor egészséges a test is!

 

– Felmerül bennem a kérdés, hogy vajon kinek nehezebb a sorsa? Annak, aki születése óta nem hall, vagy annak, aki kezdetben hallott, és fokozatosan veszíti el a hallását?

– Te hogyan vélekedsz erről a kérdésről?

 

– Minden kérdéses hallásvesztés rossz, ha úgy születünk, és ha később veszítjük el. Sajnos egyszerű a magyarázat erre, ha úgy születünk, hogy nem hallunk, egész életünkben arról álmodozunk, egyszer csak hallhatunk. Ha egészségesen születünk és beleszeretünk a hangokba, szavakba, dalokba és hirtelen nincs többé fül, nem hallunk, akkor meg azért sopánkodunk ismét, de jó lenne újra hallani! Nincs közös út egyik sem jó, ne legyünk betegek vigyázzunk egészségünkre.

 

– Van – e adat arról, hogy Magyarországon mennyi olyan ember él, aki nem hall?

–  Magyarországon a civil szervezetek adatai szerint kb. 60 000 siket ember él.

-A hallássérültek számára miben nyilvánul meg az akadálymentesítés?

– A hallássérültek csoportjába a siketek és a nagyothallók tartoznak. A siketek egy része beszédfogyatékossággal él, beszédük nem, vagy csak nehezen érthető. A siketek nagy része az egymás közötti kapcsolatteremtéshez nem a beszélt hangokat használja, hanem a jelnyelven kommunikál.

Az infokommunikációs akadálymentesítés az érzékszervi fogyatékos emberek (hallássérültség, látássérültség) számára nyújt segítséget.

A környezethasználati igényeket elsősorban belsőépítészeti megoldásokkal, tájékoztató és irányító rendszerrel, valamint különböző technikai segédeszközök alkalmazásával lehet és kell kielégíteni.

A siket ember számára elsősorban a jelnyelv, ill. a jelnyelvi tolmácsszolgáltatás alkalmazása nyújt akadálymentes hozzáférést az információkhoz a mindennapi élet számos területén.

Napjainkban terjedőben van a feliratozás alkalmazása is – nemcsak a televízió műsorok egyre szélesebb köre válik így hozzáférhetővé a siket és nagyothalló személyek számára, hanem egyre több színházban, előadások, iskolarendszerű és tanfolyami képzések stb. során is megvalósul az akadálymentesítés ezen formája.
A hallókészüléket használó hallássérültek számára ún. indukciós hurokerősítő készülékkel biztosítható a megfelelő akadálymentes kommunikáció. Az indukciós erősítő segítségével a mágneses téren keresztül közvetítjük a hangot, a környezeti zajok kizárásával. Az egyéni készüléket akkor célszerű alkalmazni, amikor négyszemközti vagy kiscsoportos kommunikáció folyik, és csak az egyik résztvevő hallássérült.

 

-A magyar nyelv oly gazdag. Hatalmas szókincsünk van. Vannak bántó szavak, amelyeket fel kellene cserélni az állapotot kifejező, ám nem negatív töltetű szavakkal. A “fogyatékos”, a vak, a süket szó néhány társával együtt az én szótáramba sehogy sem passzol.  Én a hallássérült, látássérült és mozgássérült szavakat használom.  Neked mi a véleményed erről?

– A siket megnevezést maguk a siketek előnyben részesítik a sükettel szemben ez utóbbinak a siketek szerint a köznyelvben negatív mellékjelentése van az illető észbeli képességeire vonatkozóan. Mindenképp a siket vagy a hallássérült megnevezés használandó.

-Nemcsak a szavakkal, a viselkedéssel is lehet sebeket okozni. Számomra felfoghatatlan, hogy miért képezi némely lelketlen egészséges embernél a gúnytárgyát az az ember, aki áldozata a betegségének, akinek sokkal nagyobb nehézségekkel kell szembenézni, mint az egészségeseknek. És a másik, hogy azt gondolják sokan, hogy a látássérült nem láthatja, a hallássérült pedig nem hallhatja, ha kigúnyolják.
– A siketek általában képesek szájról olvasni, másrészt a testbeszéd is árulkodó lehet, ha a jelenlétükben róluk beszélnek. Figyeljünk oda egymásra!

– Nemrég olvastam, hogy Sárga macska díjat kaptál az ÉFOÉSZ-tól Ezúton gratulálok neked szeretettel!  Mesélj kérlek erről!

 

– 2016. szeptember 19. Budapesten az Állatkert ÉFOÉSZ Ünnepen Sárga Macska díjat kaptam az ÉFOÉSZ-tól Gyene Piroska elnök asszonytól, a Jeltáncművészeti munkásságomért. Könnyek közt küszködve vettem át, meg sem tudtam szólalni. Csodálatos érzés.
Köszönöm Gyene Piroskának ÉFOÉSZ elnök asszonyának, aki már 15 éve követi jeltánc munkásságomat és elismert ezzel a csodálatos díjjal. Hogy ezt is megélhettem számomra a legszebb dolog csodákat tanítani, akik szeretik átadni szeretetüket. Köszönöm drága férjemnek Scharek Jánosnak a Társulat menedzserének hogy segíti Jeltánc Társulat eredményességét.
-Milyen szavak kíséretében kaptad meg a díjat?

– A Sárga Macska díj átadásának felolvasásakor:

„Napsugár Anna fellépéseit kitűnő jókedv és örömtánc jellemzi.

Anna egyénisége és különleges művészete hozzájárul ahhoz, hogy az egészséges és sérült emberek közelebb kerüljenek egymáshoz, köszönhetően a jeltáncnak. Köszönjük szépen Napsugár Annának és csapatának eddigi munkáját!”

d.jpg


– Az embernek vannak vágyai, tervei, ha egy jó tündér teljesítené három kívánságodat, mit kívánnál?

 

  1. Legfontosabb küldetésem: hogy együtt döntsük le a falakat a jeltánc útján, amelyeket pár egészséges és fogyatékossággal élő sorstársaim maguk köré építettek, hogy ők is kitörhessenek a bezártság, a magányosság birodalmából!
  2. Első zenei cd-nek Napsugár Anna: Soha ne mondd, hogy soha című megjelentetéséhez szponzort és Lemezkiadót keresek, aki felkarolná az olyan hallássérült magyar lányt, aki már semmit sem hall a hang világból.
  3. Zenei dalaimat szeretném rádióban, klipjeimet – jeltáncot szeretném televízióban és mozifilmben megmutatni.

 

– Hatalmas öröm számomra ez a riport, amelynek révén még jobban megismerhetünk. Külön boldogság, hogy a balatonfűzfői Art fesztiválon személyesen is beszélgethettünk. Gratulálok a sikereidhez és kívánom, hogy teljesüljenek a vágyaid, nagyon megérdemled Anna!

 

 

Szeretettel:

Napsugár Anna

siket jeltáncművész

        

 

Facebook Comments Box

Ez a webhely a böngészés tökéletesítése érdekében cookie-kat használ. Részletek

Egy EU-s tövény alapján kötelező tájékoztatni a weboldalunkra látogatókat, hogy a weboldal cookikat használ. Ha ezzel nem értessz egyet, akkor a böngésződ megfelelő beállításait használva tiltsd le a cookik tárolását!

Zár