Ne fesd feketére – Fülbemászó dal a Jazztelentől

Jazztelen
Jazztelen
Hirdetés

Igazi pozitív, életigenlő emellett pedig remekül dúdolható, abszolút fülbemászó, és ha már bemászott, akkor bizony igencsak – ahogy azt zenei berkekben mondani szokás – dallamtapadást okozó muzsikával jelentkezett a Jazztelen.

Hogyan született a dal?

Egyértelműen kimozdultunk a konfortzónánkból ezzel a dallal. Kicsit elkalandoztunk a klasszikus blues rock vonalból és sikerült egy közérthető, könnyen  énekelhető, erős tartalommal bíró slágert írni. Hozzáteszem: nem volt tudatos, mi is meglepődtünk. Önvizsgálatot is tartottunk, hogy jól áll-e ez a dal nekünk? De a közönség reakciója a koncerteken, olyan pozitív volt a dal hallatán, hogy erőre kaptunk és klipet készítettünk hozzá! Ez az a dalunk, aminek a refrénjét, közönség első hallgatásra megtanulja és végig énekli velünk!
Egészen katartikus élmény!

Hirdetés

Milyen volt az alkotói folyamat?

Azt hiszem, Kowalskiékkal voltunk turnéban amikor belekerültem egy olyan balladisztikusabb hangulatba, ami elindította bennem a szöveget.
Sokszor saját motivációmra írok dalokat, amikor próbálom magam kihúzni, egy nem kívánatos hangulatból. Már fiókban volt a szöveg, amikor elkezdtük előkészíteni a 2. albumunkat, ekkor átfésültem ezt a szöveget is, de nem volt még zene hozzá, Viktornál leültünk a konyhájában és egymást inspirálva szépen összefésültük az akkordokat! Nagyon szeretem ha együtt írunk dalokat, mert mindig sokkal színesebb a végeredmény!
Így volt ez most is!

Honnan inspirálódtatok?
Tudat alatt talán közrejátszott a Rolling Stones Paint it black c. dala, aminek homlokegyenest az ellenkezőjét írtam meg a szövegben.
Ez egy igazi optimista dal, nagyon fontos üzenettel, miszerint eldöntheted hogy hogyan és milyen hangulatban éled a napjaidat, igenis tudatosan irányítható, hogy a pozitív dolgokra koncentráljunk jobban!
Nem mindegy a szemlélet, hogy a pohár félig teli van, vagy félig üres!
Csak rajtunk múlik, hogy félig telinek lássuk, és ráadásul ingyen van!

Kinek és milyen gondolatok kíséretében ajánljátok a dalt és a klippet?

Már a pandémia előtt megszületett a dal de az aktualitását csak most nyerte el!
Ez a dal kicsit segítség lehet ebben az időszakban, mert nagyon nem mindegy hogyan milyen hangulatban éljük ezt az időszakot, ha választhatok én a jo kedv és a mosoly mellett voksolok! Döntés kerdése!

Hol forgattátok? Milyen volt a forgatás?

Nem volt még lyrics videónk és én nagyon szerettem volna egyet, kézenfekvő volt hogy egy szövegcentrikus dalhoz dukálna.
De mivel mi szeretünk szerepelni így magunkat csak nem hagyjuk ki a saját klippünkből, összeálmodtam a 2 stílust.
Fontos koncepció volt a forgatáson, hogy próbáljunk meg olyan váratlan vicces helyzeteket improvizálni a másik tudta nélkül, aminek várhatóan röhögés a vége.
Így egy felhőtlen hülyéskedésbe torkollott a forgatás, és közben felvettük a klipet.

Ti hogyan élitek meg ezt a helyzetet, ami itthon és főként a zeneiparban kialakult?

Nem volt könnyű tudomásul venni. Borzasztó volt átállni arra, hogy nem csörög a telefon, amikor 20 éve ebből élsz.
De tudomásul vettük. Én alkalmazkodó típus vagyok, több időt töltöttünk a családdal, több lett az ötletelés és a jövő tervezgetés, hogy merre is kell most menni…

Egyébként a dal bőven a karantén előtt íródott és a karantén után lett aktuális.
Nagyon fontos, hogy ne fesd feketére a napod, ha már megkapod!

A Jazztelen Facebook oldala:
https://www.facebook.com/Jazztelen/

Mondd el a véleményed
Mayer Fanni

Misuse – mérgező kapcsolatokról énekel új klipjében Fanni Mayer

DJ Taylor

Speak your mind – DJ J Taylor feat. Nicole újdonsága (klippremier)