Néhány igen szigorú büntetés a labdarúgás világában

Hirdetés

Nehogy azt gondoljuk, hogy 1-2 pont elvesztése komoly büntetésnek számít a labdarúgó-klubok számára. Voltak és vannak ennél jóval súlyosabb szankciók is.

Büntetések a labdarúgás világában

Sajnos a labdarúgás világában már elég régóta előfordulnak olyan esetek, amelyek következményeként az adott ország szövetsége vagy éppen a regionális szövetség komoly büntetést szab ki egy-egy csapatra. Itt gondolhatunk akár pénzbüntetésre, akár kizárásra vagy még ennél súlyosabb szankciókra is. Ezek a büntetések megtörténhetnek szurkolói attrocitások miatt, bebizonyosodott bundázási vádak miatt, de akár egy adott klub pénzügyi nehézségei is okozhatnak komoly visszaesést egy csapat életében. És természetesen az ilyen események nagyon komoly befolyással bírnak a sportfogadásra is, változhatnak szorzók, törlésre kerülhetnek események és így tovább. Így mindig érdemes figyelni a sporteseményekkel kapcsolatos híreket és a legjobb fogadóirodák oldalán is monitorozni célszerű az aktuális változásokat. Erre nagyon figyelnie kell, miután elolvasta a 20bet vélemények. Visszatérve viszont a büntetésekre és a különféle eseményekre, nagyon komoly skálán mozognak ezek a történetek. Most nézzünk meg néhány nagyobbat a labdarúgás történetéből!

Megdöbbentő szankciók több kontinensről

Rendszeresen előfordul még a topligák világában is, hogy egyes csapatok kisebb-nagyobb pontlevonással kénytelenek kezdeni az adott bajnokságot pénzügyi visszásságok vagy éppen be nem fizetett adók miatt. De ritkán indul egy csapat olyan mélyről, mint a Luton Town a 2008-2009-es szezonban az angol bajnokság negyedosztályát. Miután a klubot bűnösnek találták rengeteg pénzügyi visszaélés vonatkozásában, az angol szövetség példát statuált a csapattal és így 30 pontos mínusszal kellett a Lutonnak kezdenie a szezont. Nem adták fel a harcot és mondhatni egészen jó szezont futottak, de a mínusz harminc pontos büntetés túl nagy volt, hogy legyűrjék. Ez pedig sötét korszak kezdete volt a Luton számára, hiszen a következő öt évet a profi ligákon kívül, az ötödik vonalban töltötték. Ez azonban csak egy alacsonyabb osztályú történet volt, amiből azért még Magyarországon is van számtalan.

Hirdetés

Viszont ami 1994-ben megtörtént a Marseille csapatával, az tényleg példanélküli. Először a francia csapat ugyanis történelmi tettet végrehajtva először 1993-ban megnyerte a Bajnokok Ligáját. Viszont ami ezután jött, arra a szurkolók legsötétebb rémálmaikban emlékeznek csak vissza. Ugyanis ebben az évben megvádolták az OM csapatát, hogy megvesztegettek néhány Valenciennes-játékost, hogy így legyen könnyebb a győzelmük a másik csapat ellen. A szövetség brutálisan erős büntetést szabott ki, amelynek eredményeként megfosztották a csapatot a korábbi bajsnoki címétől és a második vonalba száműzték őket.

De ez még csak gyermekmese ahhoz képest, ami Dél-Amerikában fordult elő még 2007-ben. Argentínában járunk, a Nueva Chicago csapatánál, amelynek szurkolói igencsak ismertek voltak (és még mindig azok) a brutalitásukról. Senki nem szívesen látogatott el a stadionjukba, az érkező vendégdrukkereket pedig mindig felfegyverzett katonák védték a hazai haragtól. 2007-ban a Chicago csapatának play-off meccset kellett játszania a Tigre csapata ellen, hogy így kerülje el a kiesést a második vonalba. Amikor a párharc második körében már 3-1-re a Tigre vezetett összesítésben és úgy tűnt, hogy a Nueva Chicago a második vonalba fog távozni, a szurkolók megvadulva berontottak a pályára. És nem csak mezletépések zajlottak, de a szurkolók megtámadták mindkét csapat játékosait. Ököllel ütötték őket, rugdosták még saját kedvenceiket is, majd a vendégdrukkereknek támadtak. A fiatal Tigre-szurkolót, Marcelo Cejast egy betondarabbal leütötték, aminek következtében életét is veszítette. A Nueva Chicago stadionját egy évre betiltották és a következő szezont -18 pontos hátránnyal kellett kezdeniük.

A bírók kiküldésének befolyásolásáért is komoly büntetés járt

Még Dél-Amerikában maradva, meg kell említenünk a brazil Portuguesa csapatának 2013-as büntetését is. A csapat mindössze négy pontos veszteséget szenvedett el egy büntetés miatt, de ez azt jelentette, hogy a csapat a Fluminense mögé került a tabellán és ezzel kiesett a másodosztályba. Igazából minden jónak tűnt még az elején, hiszen a Portuguesa csapata a relatív biztonságot jelentő 12. helyen végzett a ligában. Viszont a brazil sportbíróság úgy ítélte meg, hogy a csapat az utolsó meccsén jogosulatlanul szerepeltetett egy korábban eltiltott játékost, Hevertont. Ez alapból 3 pontos büntetéssel jár, de a Portuguesa felháborodását az váltotta ki, hogy kivételesen a brazil szövetség még a legutolsó mérkőzésükön szerzett egy pontjukat is levonta. Ezzel pedig a Fluminense helyett ők mentek a másodosztályba. És tovább folytatva mélyrepüléseket, a 2014-es szezonban is belefutottak néhány büntetésbe, így végül a második ligából is továbbzuhantak.

És a végén még érdemes megemlíteni az Öreg Hölgynek is nevezett Juventus ügyét, a 2006-os Calciopolit. Ebben ugyebár a Juventus mellett a

  • Fiorentinát,
  • a Milant és a
  • Laziót is megvádolták azzal,

hogy pénzzel és egyéb szívességekkel befolyásoltak a bírók állítását egyes meccsekre. Végül a Milan megúszta a büntetést, viszont a másik három csapatot egészen a harmadosztályig száműzték – vagyis a Juvét kivéve, amely 8 pontos hátránnyal indult neki végül a másodosztály küzdelmeinek. És lássanak csodát, a mínusz nyolc pont ellenére a Juventus még abban az évben vissza tudott térni az első osztályba. Ott pedig kapásból három bajnoki címet nyertek meg sorozatban.

Ha tetszett az írás és további hasonlókat is szeretnénk olvasni, akkor nézzük meg a szerző, Kollár Aladár profilját, ahol böngészhetjük a többi cikkét is itt.

Mondd el a véleményed

Juhász Ferenc: A sejtelem harangjai

Scott Bradlee’s Postmodern Jukebox budapesti koncert 2022-ben