PapírLény történet – FrankenVi interjú

Fotó: Charlotte Photogaphy
Fotó: Zergi Borbála – https://www.facebook.com/pg/borcsaphoto
https://www.instagram.com/borcsaphoto/?hl=hu

FrankenVi tetováló művész, grafikus, a Szombathelyen működő Nyúlüreg- Black Rabbit thInk szalon FőNyula  számos különleges, összetéveszthetetlenül egyedi különlegességgel ajándékozta már meg a kultúrára éhes közönséget. Frankenségek címen korábban egész kis sorozata jelent meg egy vas megyei online magazinban, manapság pedig elsősorban szebbnél szebb grafikáival és tetoválásaival örvendezteti meg közönségét. Legutóbbi alkotása, a PapírLény történet című kisfilm, férje, Török-Zselenszky Tamás zenéjével látott napvilágot a minap. Ennek apropóján beszélgettünk – a koronavírus kirobbanása miatt, az előírásokat betartva, természetesen az interneten.

Hogy született meg a történet?

Maga a történet általában visszatérő „meseként” jelen van a legtöbb alkotásomban, azonban ezúttal időben és cselekvés-mozzanatok által is ki tud bomlani. Ez egy olyan történet, amit évezredek óta mesél egymásnak az emberiség ilyen vagy olyan formában. A papírlényeket még 2019 nyarán készítettem el, ahogy a legtöbbször, akkor is csak azt éreztem, hogy ezeket létre kell hoznom. Ekkor még nem tudtam mi lesz a konkrét szerepük… Hónapokig várakoztak itthon, míg a karantén idején már világossá vált, hogy szeretnék velük egy animációt csinálni. A lakásba zártság egyik előnye, hogy volt időm berendezni a nappalit, és egy nap alatt elkészíteni azt a kb. 1000 darab fotót, amiből aztán mozgókép lett végül. A történet ekkor, a lények rendezgetése közben kezdett összeállni, és az utómunka során lett egy egésszé.

Honnan inspirálódtál?

Az inspiráció mindig legbelülről áramlik kifelé. Folyton igyekszik megfogalmazódni valamilyen formában. Néha festmény, néha pár sor egy kis noteszben… olyan ez, mintha az ember próbálna mesélni egy olyan állandó folyamatról, ami körbeveszi őt, ami rajta keresztül kapcsolatban van másokkal és a világgal is. Próbálsz lefordítani valamit egy Föld feletti nyelvből, és csak reméled, hogy jól adod át az üzenetet… közben pedig te magad is emelkedsz.

Milyen volt az alkotói folyamat?

A stop-trükkös animációkészítés egyik legjellegzetesebb karaktere Tim Burton, aki nagy hatással volt rám tinikoromban. Amióta láttam az ezzel a technikával készült filmjeit, szerettem volna kipróbálni magam is az alkotást… Ennek a technikának a lényege, hogy képkockáról képkockára készülnek a mozzanatok és a felvételek. Egy mozdulat egy fotó, és így tovább… nem csoda, hogy sokszor nagyon sok hónapig vagy akár évekig készülnek ezek az animációs filmek, egy egész seregnyi ember munkájával. Azokhoz képest ez a kisfilm egy nagyon egyszerű próbálkozás.

 

Fotó: Tálos Sarolta – Charlotte Photogaphy – https://www.facebook.com/pg/charlotphotography/
https://www.instagram.com/charlot_photography

 

Hogy élitek meg a közös, együttalkotást? Lesz-e folytatása?

A kisfilm vágása közben (ami nem hagyományos vágás volt, inkább fotó rendezgetés) döntöttem el, hogy Tamás, a férjem (Török-Zselenszky Tamás zenész, író, költő – a szerk.) egyik dalát használom majd hozzá. Így nem klipnek készült, de végül összeért a kettő.

A Tamással való közös munka sokkal inkább egy olyan szépséges, emelkedett összecsengés bennem, ami sosem kezdődött, hanem mindig is megvolt. Amíg nem ismertük egymást, addig külön, most pedig, hogy együtt is létezhetünk, együtt. Azok a gondolatok, amik bennem is mindig mozognak, és igyekeznek megtalálni a megfelelő vizuális formát lélektestvérei azoknak, amiket ő is használ. Bár sokkal inkább: ezek a mondanivalók használnak minket… mi csak közvetítjük azokat. Számomra az alkotás egy olyan folyamat, mint belenőni abba a ruhába, aminek a képe mindig is bennem él. Állandó és mégis mindig változó.
A Zselenszky dalok és szövegek olyanok, mint egyetlen nagyon tiszta adóvevő készülék, ami felerősíti az igaz, valódi, jóságos jeleket, és elnémítja a felesleges mellékvágányokat. Nagyon hálás vagyok azért, hogy ennyire közelről részesülhetek ebből a forrásból. Mindig inspiráló hatása nem csak mint Embernek, hanem mint alkotónak is kétségkívül letagadhatatlan. Az a csodálatos abban a varázslatos fogalomban, hogy „együtt”, hogy olyan mint egy kör, ami cirkulál. Nem tudod mikor ki vagy mi indít el egy hatást vagy vezérfonalat, mert folyamatosan oda-vissza működik az Egész. Ebben a nyitott rendszerben minden Egy.

 

Kinek ajánlanátok ezt az alkotást?

Mindenkinek ajánljuk, és hálásan köszönjük az érdeklődést mindig. A céljuk mindig az együtt gondolás, együtt Érzés… Gondolatok és a valóságos jelenlét felébresztése. Többre nem is vágyhat senki, aki ilyesmire adja a fejét…

 

FrankenVi elérhetőségei: www.blackrabbithink.com

instagram: https://www.instagram.com/franken.vi/?hl=hu

facebook: https://www.facebook.com/Black.Rabbit.thInk

Török-Zselenszky Tamás honlapja: www.zselenszky.hu

Mondd el a véleményed

Klippremier: Melodika Project – If I were a rich man (Ha én gazdag lennék)

A legszebb szomorú versek