Péntek 13! Van e okunk félni?

Hirdetés

A régi tradíciók szerinti egyik legismertebb babonánk egy naphoz, péntek 13-ához köthető. A péntek 13-tól való félelem (paraskevidekatriafóbia) nem tudományos logikán alapul.

Sokan egyértelműen szerencsétlen napnak tartják, egyesek viszont kifejezetten szerencsésnek. Természetesen sok embernek ugyanolyan, mint bármelyik más nap.

Hirdetés

A péntek 13 keresztény vonatkozásai

Hirdetés

A péntek 13-tól való félelem két különböző babonából származik – egyrészt a bűvös 13-as számtól, másrészt a péntektől való félelem. A 13 jelentős szám keresztény szempontból, hiszaz utolsó vacsorán 13-an voltak,Jézus és a 12 apostol. Júdás, aki elárulta Jézust, a 13. személy volt, aki a vacsorára érkezett.

A keresztények hagyományosan óvatosak a péntekkel kapcsolatban, mertezen a napon feszítették Jézust keresztre. Ráadásul egyes feltételezések szerintÁdám és Éva pénteken evett a tiltott gyümölcsből,és aMózes-féle nagy árvíz is pénteken kezdődött.Régen sok keresztény tartott böjtöt pénteken, ekkor nem indultak útnak és nem kezdtek bele semmi újba.

A tengerészek egykor különösen babonások voltak e tekintetben, gyakran nem hajóztak ki pénteken. Egy legenda szerint az 1800-as években a britek egyik haditengerészeti hajója egy pénteken választotta ki legénységét, a kapitányt James Friday-nek nevezték, egy péntek reggel indult útra és örökre eltűnt.

Egy másik történet, amit mindannyian ismerünk, az Apollo 13 esete.

Egyes történészek szerint a keresztények bizalmatlanságát a péntekkel szemben akorai katolikus felfogásnak köszönhetik, amelyben elnyomták a pogányokat és a nőket. Ezzel ellentétben a római naptár szerinta péntek Vénusz napja, aki a szerelem istennője.

A normannok, amikor létrehozták naptárjukat, a pénteket Frigg-nek vagy Freya-nak nevezték, a normann szerelem és szex istennőután. Mindkét nagy nő alakja a keresztények szerint veszélyt jelentett a férfiakra.

Ami a 13-as számtól való félelmet illeti, úgy tartják, hogy Frigg egy 13 személyből álló boszorkány klán tagja volt. Egy hasonló keresztény legenda úgy tartja, hogy a 13-as szám szentségtelen, merta12 boszorkány és az ördög összességét jelenti.

Napóleon és Roosevelt is hitt a babonában
Napóleon is babonás volt, sosem volt hajlandó olyan asztaltársasággal vacsorázni, ahol tizenhárman ültek az asztalnál, de így volt ezzel Franklin Delano Roosevelt, amerikai elnök is. Neki köszönhetjük a tizennegyedik (quatroziéme) intézményének létrejöttét. Ha csak tizenhárman gyűltek össze egy asztaltársasághoz, odarendelt plusz egy embert, akivel együtt máris 14-en lettek.

Hiányzó 13-asok
A XIX. századra a 13-as szám szerencsétlenségére vonatkozó feltételezések – főleg az angolszász országokban, így az Amerikai Egyesült Államokban is – olyannyira elharapództak, hogy léteznek olyan felhőkarcolók, ahol a 12. emeletet rögtön a 14. követi, hogy kikerüljék a tizenhármas számot. A babonaság a sportban is felfedezető, valószínűleg nem találunk versenyzőt, aki a 13-as számot választaná sportmezére vagy versenyautójára. Sőt, akadnak olyan kórházak is, ahol a 13-as számú kórtermet hiába is keressük.

Érdekesség: A pók, mely szerencsénket szövi
A szerencsehozó pók legendája a mohamedán vallásban gyökerezik. A tanítás szerint amikor Mohamed menekülés közben a Mekka-környéki barlangokban rejtőzött el, egy keresztes pók gyorsan hálót szőtt a bejáratra. Ezzel megtévesztette az üldözőket, akik így elveszítették a próféta nyomát, Mohamed pedig megmenekült. Azóta a pók a mohamedánok szent állata. Az európai hagyományba már úgy került át, hogy vigyázni kell rá, mert takarításkor pókot felporszívózni szerencsétlenséget jelent.
A babonaság együtt alakul a társadalommal, személyes tartalommal telítődik, a legendákhoz mindenki egy kicsit hozzáad saját fantáziájával valamit, bár eredeti tartalmából valamit mindig megőrzünk. Az átalakuló babonák olyannyira módosíthatják az eredetit, hogy biztos vannak olyanok, akik péntek 13-át a legszerencsésebb napjuknak tartják.

Hagyományok péntek 13-ról
Azókori viking kultúra gyalázatosnak tartotta a 13-ast. A skandináv mitológia szerint a szeretett, hős Baldert egy 12 személyből álló vacsorán ölte meg Loki isten, aki a 13. személy volt a vacsorán. Ez és az utolsó vacsora legendája miatt jött létre az a hagyomány, hogy soha ne csatlakozz egy 12 főből álló csoporthoz, 13.-ként.

Egy másik középkori legenda szerint 1307. október 13.-án, pénteken végeztette ki a nagy hatalmú Templomos Lovagokat IV. „Szép” Fülöp francia király.

Minden péntek és 13-as szám egykor szoros kapcsolatban volt a halálbüntetésekkel. A brit hagyomány szerint a pénteket választották nyilvános akasztási napnak, és állítólag a hurkot is 13 lépésben készítették el.

A boszorkányok néha 13 fős, kovennek nevezett csoportokba tömörülnek.

1965-ben, amikor az angol királynő Nyugat-Németországba látogatott, a vágány számát, amelyről a királynő vonata indult volna, 13-ról 12-re cserélték.

Van-e okunk tartani ettől a naptól?

Csak akkor árt valami, ha hiszünk benne.A legtöbb ember nem hisz a babonának, de nem is meri teljesen megcáfolni azt. A hiedelmek beleivódnak az emberek tudatába és nem tudnak teljesen elsiklani felette. Végső soron sokkal inkább személyes tapasztalataink táplálják ezt.

Értelmetlen biztonsági óvintézkedéseket hozni minden péntek 13-án. Hiszen ezen a napon is ugyanúgy ki vagyunk téve a jó és a rossz eseményeknek, mint bármely más napon.

No, de nézzük inkább a dolgok pozitív oldalát. Kívánom minden kedves olvasónak, hogy péntek 13-a legyen számukra mindig kedvező, kellemes és szerencsés nap.

Sok szeretettel: Alexa – Boszorkanystudio.hu 2012.04.13.
Mondd el a véleményed

MISS CANDY

FASHION AGAINST AIDS!!!