Premier KultcaféPremier Kultcafé

A Premier Kultcafé több, mint kávézó

 

Premier Kultcafé  Európa legnagyobb alapterületű

fogyatékosság-barát közösségi és kulturális tere

 

Az egykori Vörösmarty Mozi épületében alakították ki Budapest második olyan kávézóját, ahol fogyatékossággal élő emberek dolgoznak. A Nemzet Színésze, Törőcsik Mari által alapított Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány munkahely teremtési programjának köszönhetően, integrált munkahellyé lett kialakítva. Szlogenjük: „Kultúrplacc az elfogadás és a befogadás jegyében.” Megtalálhatsz benne kávézót, pékséget, mozit és egy akadálymentes rendezvénytermet változatos programokkal, ahol a színpadra kerekesszékkel is fel lehet jutni.  Amellett, hogy a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató kávézó az integrált szórakozás és szórakoztatás jegyében folyamatosan koncerteknek és egyéb kulturális programoknak is teret ad, megőrzi a mozi eredeti funkcióját is: filmvetítések két teremben is zajlanak, az „Örökmozgó Filmmúzeum” helyiségében, és a nagyteremben. Nemrég a nagy sikerű Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF) is itt volt megtartva. A Fogadj Örökbe egy Macit Alapítvány történetében először két ismert hollywoodi világsztár is úgy érezte, hogy maci felajánlásukkal támogatják a fogyatékossággal élők munkahelyteremtését. Törőcsik Mari és Kárász Róbert alapítványa azzal vált ismertté, hogy minden évben felkérnek 20 hazai hírességet, hogy gyerekkori plüssmackójuk és egy személyes tárgyuk felajánlásával járuljanak hozzá az alapítvány célkitűzéseihez. A november 30-i Jótékonysági Maci Aukciót egy héttel az árverés előtt bővítettek ki Harrison Ford és Ryan Gosling macijával. A korábban Budapesten forgató Harrison Ford és Ryan Gosling dedikált mackójukkal abban bízik, hogy az idei árverést siker koronázza. Ehhez Kárász még Andy Vajnával is egyeztetett, az ő közbenjárását kérte ugyanis, hogy a két színész is csatlakozzon az akcióhoz. Vajna úr örömmel segített, hiszen ő maga is évek óta több millió forinttal segítette már az alapítványt.

 

 3.jpg

A Kultúrplacc egyik gyöngyszeme a Baross utca felőli bejáratnál található “Maci Kávézó”. A 20 férőhelyes, könyvespolcokkal ellátott klasszikus hangulatú kávéház az egyedi kínálatán kívül más különlegességgel is szolgál: ha vendégeink felnéznek a boltívekre, hírességek kalitkába helyezett gyermekkori plüssmackóit pillanthatják meg, amelyeket a Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány jótékonysági aukcióira ajánlottak fel. Azzal, hogy a betérők a Premier Kultcaféban fogyasztanak, a fogyatékossággal élők társadalmi befogadását támogatják. Folyamatosan bővülő kínálatukban többek között prémium minőségű szendvicsek, saláták, péksütemények sorakoznak, amelyek között szerepelnek peleo, vegán és gluténmentes ételek is, sőt, a Cserpes sajtműhely termékeit is megtalálhatják a vendégek. Különleges limonádék és turmixok széles választéka, gazdag bor-, kézműves sör- és egyéb italkínálat vár mindenkit – tavasztól őszig a teraszon is!

7.jpg

2012 óta minden évben megrendezésre kerül a „Fogadj Örökbe Egy Macit” aukció, ahol köztiszteletben álló személyek gyerekkori plüssmackójára és személyes tárgyaira lehet licitálni, immár hagyományszerűen december 3-án, a fogyatékossággal élők világnapján. A 6. Jótékonysági Maci Aukció lesz 2016.11.30. 19:00 órakor .

4.jpg

Szeretettel ajánlom mindenkinek, hogy térjen be legalább egy kávéra, aki hétköznapjaihoz ihletet szeretne kapni itt, a nyugalom-szeretet kávézó szigetén.

Ha szeretnéd, hogy bővüljön, a Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány munkahely teremtési programja, segíts, az Adhat Vonalon keresztül: hívd a 13600-at, majd tárcsázd a 12-es kódot vagy küldd el SMS-ben a 12-t a 13600-ra! Ezáltal, 250 Ft-tal támogatod többek között Orsi, Gyurci és Gergő munkahelyét.

 6.jpg

– Mennyi idő volt a felkészítésükre, milyen bizonyítvánnyal jelentkezhetnek hozzád és most jelenleg van-e munka felvétel?

– Van egy nagyothalló szakácsunk, aki megfelelő bizonyítvánnyal jött ide jelentkezni, őt fel is vettük ebbe a munkakörbe. A többiek zömmel konyhai kisegítő munkakörben vannak foglalkoztatva, amihez egy rövid betanítás elegendő volt, és ragyogóan végzik azóta is a munkájukat. A mentorunk is fogyatékkal élő, kerekes székes mozgássérült. Jelenleg keresünk megváltozott munkaképességű másik mentort, továbbá szeretnénk bővíteni a kisegítők létszámát is egy-két fővel.

5.jpg

– Hetek óta látható facebook oldalatokon hogy szeretnétek, ha Harrison Ford is meglátogatná Kávézótokat, mit üzentek neki hátha olvassa az interjút, miért érdemes betérni hozzátok?

– Elsősorban azért, mert ide bárki bejöhet, aki szeretne egy kicsit kikapcsolódni a mókuskerékből, kicsit feltöltődni a kávézó hangulatos légkörében. Persze, a kávénk is nagyon finom, érdemes megkóstolni. Több változatban kínáljuk, van eszpresszó, hosszú kávé, cappuccino, latte macchiato. Emellett természetesen van az enni és inni vágyó vendégek számára is kínálatunk. Terveink szerint nem sokára élő zenével is tudunk szolgálni a vendégeinknek. Végül kiemelném még az akadálymentesített nagytermet, ahol a színpad is akadálymentesítésre került, és fogyatékkal élő művészek is fel tudnak rajta lépni.

c (90).jpg

– Mi az álmod a Premier Cafe jövőjét illetően, milyen nagyobb segítségre lenne szükségetek, ami nem válhatott még valóra?

– Az én nagy álmom, hogy további kávézókat tudunk megnyitni a Premier Kultcaféhoz hasonlóan, ahol megváltozott munkaképességű személyeket tudunk foglalkoztatni. Jó lenne, ha a további kávézók is akadálymentes közösségi térként is tudnának funkcionálni, ahogy a Premierben is akadálymentesített maga a színpad is, hogy sérült, illetve fogyatékossággal élő művészek is fel tudjanak nálunk lépni.

2.jpg

– Honlapotok is nagyszerűen akadálymentesített, minden friss információ megtalálható rajta, ahogy én is megtaláltam a közelgő 6. Jótékonysági Maci Aukciót ami 2016/11/30 19:00–től lesz megtartva. Kiket vártok, kiknek a macijai lesznek elárverezve, mit jelent számodra ez a 6-ik aukció?

– Nagy örömünkre és meglepetésünkre Harrison Ford amerikai színész kollegájával, Ryan Goslinggal épp, már az aukciós katalógus lezárta után felajánlotta maciját az árverésre. Még néhányan a felajánlók közül: Benedek Tibor és a férfi vízilabdacsapat, Magyar Paralimpiai Csapat, Wellhello zenekar, Till Attila és Fenyvesi Zoltán. Az árveréseket abból a célból indítottuk el, hogy a kávézó megnyitásához meg tudjuk teremteni az anyagi hátteret. Az, hogy idén már a hatodik aukció kerül megrendezésre, nagy örömmel tölt el, és egyben jelzi azt is, hogy mások számára sem közömbös a kezdeményezésünk, akadnak rajtunk kívül is olyanok, akik fontosnak tartják azt, hogy a megváltozott munkaképességűeknek is legyen munkahelyük.

1.jpg

– Láttam augusztusban egy felhívást, hogy jelentkezhetnek zenészek, előadók, énekesek a kávézó oldalán, de miért is és még lehet jelentkezni?

– Az a tervünk, hogy élő zenét adunk a vendégeinknek. Vannak már jelöltjeink, de mindenkit meghallgatunk, aki nálunk jelentkezik.

c (2).png

– Hol található meg a kávézó, mi a nyitvatartási ideje, elérhetősége, asztalfoglalási lehetőség?

– 1085 Budapest, Üllői út 2-4.//Baross utca 1. (a Kálvin térnél)

Két bejáratunk közül jelenleg a Baross utca 1. szám felőli akadálymentes.

Nyitva tartás:

Hétfő-péntek: 7:30 – 22:00

Szombat-vasárnap: 9:00 – 22:00

Megközelítés tömegközlekedéssel: A Kálvin térig metróval (3-as, 4-es), villamossal (47, 49), busszal (9, 15, 115) és trolival (83). Az Üllői út és a Baross utca felől is lehet hozzánk érkezni. Akadálymentesen megközelítés: 4-es metró, 15, 115 és 9-es autóbusz, illetve a 83-as trolibusz egyes járatai akadálymentesek.

Telefonszám: +36 – 70 / 514–7914

E-mail címek:
asztal foglalás: [email protected],
programok: [email protected]

8.jpg

– Kicsit a munkatársakról, három kedves munkatárshoz intézett kérdéseim, mi a neved hány éves vagy és miért szeretsz a kávézóban dolgozni?

– Novák Gyurci vagyok, 29 éves és nagyon szeretek fotózni. Szerintem a legviccesebb film a Taxi, nagyon szeretem a limonádét és a rántott szeletet. Szívesen szerepelek, évek óta a Down Világnap egyik műsorvezetője vagyok. Azért szeretek a Premeir Kultcaféban dolgozni, mert itt elfoglalhatom magam és a kollégák is nagyon kedvesek. Nagyon sokat tanulhatok tőlük.

– Demeter Orsinak hívnak, és 24 éves vagyok. Nagyon szeretek zenét hallgatni és írni is szoktam. 9 éve játszom a MáSzínház színtársulatában. Szeretem a lasagne-t, a kólát és kalandfilmeket. A Premier Kultcafé az első munkahelyem és boldog vagyok, hogy itt lehetek. Szeretek ebben a közösségben lenni és úgy érzem, itt megvalósíthatom a céljaimat.

c (85).JPG

– Oldal Gergőnek hívnak, 33 éves vagyok. Az iskolában mindig nehezen ment a tanulás, ezért szakiskolában végeztem. Nagyon szeretek zenét hallgatni és a természetben lenni. Kedvencem a milánói sertésborda és a citromos jeges tea. A kedvenc filmjeim a Kelly Hősei és a Csúcsformában. A Premier Kultcaféban azért szeretek dolgozni, mert jól esik a vendégek mosolya, kedvessége és örülök, amikor elégedettek. Úgy érzem, hogy a munkámon keresztül önmagamat is jobban megismerem és itt barátokra is leltem.

c (43).JPG

Béni Csabihoz kérdéseim:

– Mit jelent számodra a Premier Kultcafé, hogy találtál rá a munka lehetőségre, mivel foglalkozol?

-A Premier Kultcafé számomra a lehetőségek kinyílását jelképezi. Személyes vonatkozásban azért, mert azáltal, hogy itt munkát kaptam, biztosabbá vált számomra a létfenntartás, sok új ismeretségre tehettem szert, és szakmai szempontból is szélesedett a látóköröm és a tapasztalatom. Más értelemben maga a hely, az elgondolás a fogyatékkal élők számára nyitja meg a színvonalas és integrált szórakozás lehetőségeit. A munkalehetőséghez Matécsa Tibor segített hozzá, aki az én rehabilitációs tanácsadóm a Mozgássérült Emberek Önálló Élet Egyesületénél (ÖNÉ). Az alapítványnál rehabilitációs tanácsadó és rehabilitációs mentor vagyok.

– Milyen érzés több fogyatékossággal élő sorstárssal dolgozni, nehezebb vagy könnyebb?

– Megtiszteltetésnek veszem, hogy ebben a munkában rám számítanak. Nehezebb vagy könnyebb? Aki sérültekkel foglalkozik, az ismeri a nehézségeit és a szépségeit az ilyen jellegű munkának. Ezt most nem azért mondom, mert nem szeretem csinálni. Egyszerűen csak arra gondolok, hogy több féle sérültség, egészségkárosodás érinti az itt dolgozókat. Ezen túl természetesen ők is különbözőek a személyiségüket illetően, sőt lehet éppen rossz napjuk, ez mind-mind befolyásolja a napjainkat.

– Melyik a legszebb történeted amióta itt dolgozol?

– Felemelő érzés számomra, hogy sok külföldi ember megfordul a kávéházunkban, olykor hasznát veszem az angol nyelvtudásomnak is. Egy alkalommal egy négy fős német ajkú társaság indulni készült, és megkérdeztem tőlük, hogy milyen volt nálunk? Azt felelték, hogy remekül érezték magukat, és hogy nem szokatlan számukra az, hogy itt sérült emberek is dolgoznak, hiszen Németországban sok ilyen kávézó működik.

– Munkán kívül még jut időd kedvenc hobbidra, ha igen mit is csinálsz?

– Amióta a Premierben dolgozom, az időbeosztásom megváltozott. Kevesebb időm marad a hobbimra, ami a gitározás. Odahaza azért felüdülésként a feleségemmel eléneklünk néha egy-egy dalt! Ha olykor ihletet kapok, szeretek zenét is szerezni, de ahhoz tényleg sok idő és nyugalom kell… A szabadidőt – jó idő esetén – kirándulással is igyekszünk változatossá tenni.

– Mik a terveid a jövőt illetően?

– Az Alapítvány célkitűzésében szeretnék aktívan részt venni, hogy nőjön a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának aránya. Szeretném, ha ez a kezdeményezés másoknak is inspirációt adna, és hasonló helyek nyílnának meg, a németországi példát is látva, ahol megváltozott munkaképességű emberek dolgozhatnának ép emberekkel közösen, olyan munkahelyeken, ahol sérültek és épek egyaránt megfordulhatnak.

9.jpg

– Mondj 3 bölcsességet a kávézás alapszabályairól?

A kávét abban a formájában fogyaszd, amelyik legjobban ízlik neked.

A kávét legjobb társaságban elfogyasztani, kellemes beszélgetés közben.

A kávé felmelegíti nemcsak a testedet, de a lelkedet is!

c (48).JPG

Köszönöm ezt a csodálatos vendéglátást a fogadtatást és a kellemes kiszolgálást! Az aukcióra mindenképp visszajövök, de előtte is, mert még most is érzem a finom kávé és csodás étel ízét és illatát, és imádom a tisztaságot ami ott fogadott.

Szeretettel:

Napsugár Anna

siket fotóriporter

 

 

Mondd el a véleményed

Vincze Ádám magyar Senior gokart bajnok lett

Koncz Zsuzsa: “Nem találtunk otthonra a …”