Dér Heni rákattant a dudákra!

Hirdetés

A Sugarloaf belevaló frontembere, Dér Heni már gyermekkora óta rabja a különleges hangszereknek. Kipróbálta már az ukulelét, mostanság pedig a skótdudálást gyakorolja, tanára pedig nem más, mint az ország első számú dudása, Kéri György. A mesterség elsajátítása után a tanítvány Skóciába szeretne menni.


A fiatal énekesnő régóta dédelgetett vágya, hogy egyszer ellátogasson a Skót-felföld gyönyörű lankáira. „Többször terveztem már, hogy eltöltök Skóciában egy hetet. Emlékszem, már anno a Hegylakót is azért néztem, mert lenyűgözött a hely, ahol forgatták, így ha egyszer eljutnék, az egyik úti cél biztosan a XIII. századi Eilean Donan-kastély lenne” – árulja el Heni, hozzátéve, hogy a Loch Ness-i szörny legendáját is szívesen feltérképezné.


Az igazi skót whisky hazája minden kétséget kizáróan csakis Skócia lehet, és Dér Heni nem titkolja, szívesen végigjárná a nemes ital egyik „túraútvonalát” is.

Hirdetés

„A tiszteletreméltó ősi várkastélyok, a meseszerű tavak és hegycsúcsok látványa mellett persze szívesen kóstolnék is, nálam az első számú a Famous Grouse whisky, ugyanakkor saját szememmel szeretném látni, hogyan alkotnak a szakemberek a lepárló üzemekben.”
A vágyott úti cél tehát megvan, ám a mikorja egyelőre kérdéses. Addig is, Heni itthoni mindennapjaiba próbál egy csepp Skóciát belecsempészni, s így kezdett el kacérkodni a skótdudálás művészetével is. Pajkos szexiségét nem leplezve, az első próbára skót ruhában érkezett a Récsei Centerbe. Vajon tudja-e, hogy a tradíciók szerint a szoknya alatt nem hordanak semmit? 


„Bevallom, ezt most tudtam meg – árulja el. – Sokkal jobban tartottam attól, hogy meg tudom-e szólaltatni a hangszert, egy rallyzástól kevésbé féltem volna. Habár korábban az ukulelével is próbálkoztam, a dudálás nehezebb feladat, szabályszerűen megszédültem a sok fújástól. Igazán tisztelem a dudásokat, akik gyakran masírozva játszanak órákig. Egyes hangokat már sikerült kipréselnem, de szerintem a szakmát inkább meghagyom Gyuri bácsinak.”

Hirdetés

Heni valóban komoly csatát vívott a hangszer sípjaival, ami nem is csoda, hiszen hazánk jeles dudása is több mint hét évig tanulta ezt a művészetet. Érzi a tehetséget az énekesnőben, szerinte csak kitartás kérdése, hogy tökélyre fejlesztené-e a mesterséget.

„Vannak női skótdudások is, Heni is rendkívül ügyesen vette az akadályokat. Kétségkívül sokat segít neki, hogy itt is alkalmazható a rekesztámasz technikája. A duda meg egyszerűen jól állt a kezében” – vallotta Kéri György, Skócia legkedveltebb whiskyjének dudása.

Forrás: RedLemon
2012.09.28.
 
Mondd el a véleményed

Fergeteges bulit csaptak a sztárok a Hot! magazinnal!

Perdülj táncra a moziban!