Sztártervezők a fővárosban

Hirdetés

 

Az Elle elhozza Párizst

 

Április első hétvégéjén Budapestre költözik a francia divat, hiszen három magyar tervező mellett három francia dizájner bemutatóin nyerhetünk inspirációt a következő szezonokra. Az Elle Fashion Show alkalmából hazánkba látogat Octavio Pizarro, akinek ruháját többek közt Michelle Obama és Milla Jovovich is viselte. Láthatjuk továbbá Christine Phung kollekcióját, ami nagy elismerést váltott ki a Párizsi Divathéten is, valamint először találkozhatunk Magyarországon az alternatívan gondolkodó Valentine Gauthier munkáival.

Hirdetés

 

ValentineGauthier1

OctavioPizarro_portreOctavio Pizarro nevét nem kell bemutatni a magyar közönségnek, hiszen ő az a sztártervező, akinek a ruháját Michelle Obama mellett Milla Jovovich, Nicole Kidman és Charlotte Gainsbourg is viselte már. Pizarro tavaly járt először Budapesten – szintén az Elle Fashion Show alkalmával –, és saját bevallása szerint elámult a város eleganciájától, történelmétől.

 

Munkásságát mi sem ismeri el jobban, minthogy a Francia Divat Szövetség (Fédération française de la Couture) több ízben beválasztotta kiállító dizájnerei közé. Pizarro vallja, hogy arra született, hogy Párizsban éljen és alkosson, ez a város az, ami leginkább inspirálja. Ugyanakkor különösen büszke arra, hogy idén szülőországában, Chilében az év divattervezőjének választották.

5 003

OctavioPizarro_Obama

Christine Phung – saját márkájának elindítása előtt – olyan híres brandeknek dolgozott, mint a Vanessa Bruno, a Chloé, a Lacoste és Christophe Lemaire. A dizájner jellegzetesen finom, nőies, törékeny, ugyanakkor merész architektúrát alkalmazó kollekcióival szerzett nevet magának a nemzetközi divatvilágban. A már hazánkban sem ismeretlen Christine Phungnak az igazi áttörést azonban a tavalyi év hozta meg, amikor elnyerte az ANDAM díjat, mely egyike az egyik legrangosabb elismeréseknek a divat terén. Ezt követően jelentős elismerést aratva részt vehetett a Párizsi Divathéten is.

ChristinePhung_portre

ChristinePhung2

ChristinePhung1

Valentine Gauthier fiatal, környezettudatos tervezőt a párizsi szakma már több ízben is kitüntette. A dizájner leginkább két 2006-ban kapott elismerésére büszke, amiket a „Nemzetközi Fesztivál Fiatal Tervezőknek” eseményen kapott. A Valentine Gauthier márka fő jellemvonásai a kifinomultság, a látszólagos nemtörődömség és az alternatív gondolkodás által befolyásolt modernség. A kollekció valamennyi darabja olyan anyagokból készül, amelyeket természetes értékeikért választottak ki, és amelyek abból az országból származnak, ahol készítették őket.

ValentineGauthier_portre

ValentineGauthier2

Tervezők és inspirációik

Octavio Pizarrot Párizs mellett a kortárs építészet és a 30-as évek (Jesus Rafael Soto, Carlos Cruz-Diez) inspirálják, valamint maga az anyag: amint megtapint egy matériát, máris elképzeli belőle a ruhát. Valentine Gauthier művészetére leginkább az a közeg van hatással, ahol él és alkot, azaz Párizs híres Marais negyede. De a tervezőnő szívesen utazik, és fedezi fel a világot, az anyagokat, valamint kóstol bele különböző művészeti ágakba. Christine Phungra az elvontabb dolgok vannak hatással: a természetben fellelhető geometria, a különleges építészeti formák, esztétika a matematikában, a kortárs művészet és a grafikai tervezés.

Párizs és a divat eredete

Az első divatbemutatók feltehetőleg az 1800-as években a párizsi couture szalonokban megrendezett divatparádék lehettek. De nem csak ezért érdemelte ki Párizs a divat fővárosa címet, hiszen itt vetett lábat Charles Frederick Worth is. Charles Frederick Worth kedvelt tervezője volt többek között a francia Eugénia császárnőnek és a magyarok által szeretett Sisi királynénak is. Ő volt az, aki elsőnek címkézte fel ruháit, és alakította ki saját divatmárkáját, mint tervező.

A francia tervezők 2014. ősz-téli kollekciója mellett Tomcsányi Dóri, Szegedi Kata és a NUBU 2014. tavasz-nyári kollekcióját is megtekinthetjük 2014. április 4-5-én a Millenárison.

Mondd el a véleményed

Divattippek Szegedi Katától, Tomcsányi Dóritól és a NUBU-tól

Disney hercegnők inspirálta különleges cipők