Varga Enikő Magyarországon az első hallássérült Professzionális Hairstylist  

Hirdetés

 Hairstylist

Varga Enikő Hair stylist május 22.-én Szegeden született, már gyermekkorában elhatározta, hogy fodrász lesz babával hajazott és imádta minden, ami az archoz kapcsolódik, nem gátolta sikere elérésben a hallássérültsége sem. Enikő nemcsak szép, de barátságos, kedves is és otthonosan mozog a művészet világában. Értékeli a minőséget, de életereje és lelkesedése nem mindig elég ahhoz, hogy valóra is váltsa álmait. Sokszor segített már másoknak igazi jótékony angyal. Szolgáltatásai között megtalálhatunk: személyre szabott hajvágásokat, kreatív hajszín és vágási formákat, hajhosszabbítást hőillesztővel és mikro gyűrűvel, hajkozmetikát: haj és fejbőr kezeléseket ezen felül még alkalmi frizurákat, és extrém esküvő kontyokkal tud szolgálni. Fodrászatban elért Díjai: 2014 Hajfonó bajnokság és hajtetoválás férfi fotópályázat közönségdíja majd 2015 Balmazújváros 2 helyezést ért el estélyi fonott frizurával. Idén Október 8-án a Duna Palotában Fodrászként részt vett jótékony céllal, az Ability –Mozdulj Divatbemutatón ahol nagy sikert ért el Napsugár Anna siket sorstársának készített konty és Klajkó Szandra énekes és modellnek a hullámos haj költemény alkotásával.

 

Hirdetés

– Honnan indult az érzés, gyermekként ért a hatás vagy valamilyen történet hogy fodrász szeretnél lenni?

– Jól kérdés, ez érdekes történet már gyerekkoromban szerettem volna fodrász lenni, de nem hittem el a szakmában, mert hallássérültségem miatt. Amikor óvodás voltam, a lányok csúfoltak, hogy nekem van a legrondább babám, mert fictollal összefirkáltam az arcát, (persze nem tudták, hogy az volt smink) a frizurája pedig össze-vissza volt fésülve. Bár makacs kislány voltam, mégis segítséget kértem, de a baba haját már nem tudták kifésülni. Akkor ollóval levágtam a haját, rövidre, hogy szépüljön a babám, és talán akkor volt a haj szépítés iránti első érdeklődésem, ettől talán sorstól így kaptam, hogy fodrász legyek. Mindig bejártam fodrászatban, körülnéztem a könyveket, ezért érdeklődtem iránta a művészet. Már gyerekkorom óta saját kezemben levágattam a frufrumat és az alkalmi frizurákat. leginkább egy kreatív szakmát válasszak.

Csoport6.jpg

– Szüleid tudták támogatni mindenben, hogy elérhesd álmaidat, mivel háláltad meg nekik, az ő hajukat is te vágod?

– A szüleim már korábban elváltak, amikor még nem voltam fodrász, az apám kint él Angliában, anyumék pedig Szegeden él, szoktam vágatni a hajukat. De nem a fodrász volt az első szakma, amit tanultam, először cukrásznak készültem. Az édesapám úgy döntötte, hogy egy vendéglátó iparban pályafutásomat elhelyezkedett Hansági Ferenc idegenforgalmi szakközépiskolában Szegeden 4 évig, szakácsként ez volt az első gyakorlatom egy panzióban dolgoztam, mert nagyon jól főzök, azt volt baj, hogy nem bírtam a hőségben, ezért inkább cukrász szakmát választottam bár hónapok után elhagytam az iskolát, mielőtt fodrász iskolában kipróbáljak 3 évet Hódmezővásárhelyen, amit édesanyám elintézett. Amikor elmentünk a pálya tanácsadóhoz megkérdezték, hogy elképzelem, a lányából fodrász legyen, hiszen ez egy kommunikációs szakma mesélte anyukám, szerinte nem szabad gátat szabni valakinek csak azért, mert siket vagy bármi más problémája van, ezért erős kézzel védte a gyermeket, így lett végül fodrász lettem.  Mai napig még mindig hálás vagyok érte, amiért támogatott a fodrász iskolában tanultam, nagyon jól tudja, hogy mindig szerettem volna fodrász lenni, és sikerült megszereztem a fodrász szakmát.

 

– Mit jelent saját sorstársaidat széppé tenni alkotásaiddal, majd megörökíteni az utókor részére, ezekből a fotó munkákból tervezel kiállítást?

– Nem terveztem a kiállítást, hanem kihívásokat kaptam fotózásokon, amiben frizurákat készítsek. Az egyik sorstársam, aki fotós bemutatkoztunk a századfordulós fotózás és vintage fotózás volt. A hajkollekciók az én inspirációm voltak, mint sportolóknak frizurák elképzelésem. A sorstársaimat örültek, hogy részt vettek ebben.

 Verseny5.jpg

 

– Életedben melyik volt a legszebb Hair stylist munkád és miért?

– Az volt legszebb életem, hogy megnyertem 2-dik helyezést értem el az élő fodrászversenyen Balmazújvárosban részt vettem és nem voltam egyedül. Bebizonyítottam, hogy jó fodrász lesz belőlem. Jelenleg a vendégeim is meg vannak elégedve a távozott frizurával.

– Hallássérült szépségkirálynőknek is készítettél már csodás haj alkotásokat fotó és videó van róla?

– Igen készítettem néhány lányoknak a frizurákat szépségkirálynőknek, van néhány kép róla.

MISS DEAF3.jpg

– Fodrászatban értél el díjat, mindhez gratulálok, mikor és hol mit adott neked a Fodrász verseny?

– 2014-ben hajfonó bajnokság és hajtetováló férfi fotópályázat különdíjat nyertem egy internetes fodrász verseny volt. Softwave karkötő és kulcstartót kaptam, a másik fodrászos nyakláncot és pólót kaptam. 2015. október 18-án Hajkarnevál Balmazújvárosban versenyeztem ahol élő fejen készítettünk, 2- ik helyezést értem el estélyi fonott kontyot nyertem, a kupát és az oklevelet kaptam.

 Enikő1.jpg

 

– Idén részt vettél az Ability Fashion – Mozdulj Egyesülettel közös szervezésben az Abiliy Fashion első Divatbemutatóján milyen érzés volt, mit adott neked?

– Az Esély című tv-ben történt szereplésem után felkerestek. Az Ability Fashion szervezője Buday Gergely az oldalamra írt, hogy szüksége van még egy fodrászra az esélyegyenlőségi divatbemutatóra Duna palotában, hogy vállalom-e? Természetesen vállaltam, meglepődtem, őszintén, soha életemben nem volt arra lehetőségem, hogy mozgássérülteknek és látássérülteknek is készíthettem a frizurákat. Nagyon szépek voltak, gyönyörűen énekeltek, jó érzés volt látni a rendezvényen.

Napsugár 8.jpg

Főleg Napsugár Anna aki siket sorstársam ő is részt vett plus size modellként, akinek én készítettem a frizuráját

Napsugár 7.jpg

 Ennek örülök, hogy részt vettem fodrászként, csodálatos élmény volt. Kaptam emléklapot és virágot.

Klajkó Szandra 2.jpg

Nagy öröm volt számomra hogy az énekesnő Klajkó Szandra haját is én készíthettem.

– Mit jelent számodra a kifutón és cikkekben látni saját alkotásaidat?

– A kifutó számomra a munkámat tükrözi vissza, hogy igyekezzem a kreativitásaimon keresztül a saját haj alkotásaimat, a munkáimat látni a cikkekben.

– Hol érhetnek el, és mert hallássérült vagy, hogy zajlik a rendelés felvétele milyen kommunikációs módon?

– Újpest központnál, közel az Árpád úton, a Gyöngy szépségszalonban dolgozom, ahhoz időpontot kell egyeztetni. Szájról olvasni tudok vizuálisan és a jelnyelvi kommunikációval is jól kommunikálok. Nincs akadály. Az elérhetőségem viberen vagy privátban tudtok elérni.

– Minden kedves érdeklődőt szeretettel várok, viberen vagy prívátban, vagy csak kizárólag SMS-ben +36306465668 és ezen felül e-mail-en is: [email protected]

FŐKÉP0.jpg

– Mi az álmod, ha még nem érted el mi szükséges a megvalósításához?

– Az álmom megvalósításához, hogy jövőben a vendégeimnek legyen szépülés trendet és az inspirációm. Az iskola elvégzése után szeretnék mestervizsgát letenni és kimenni külföldre megtanulni a fodrászos újdonságokat, amit a későbbiekben megosztanám a hazánkban! A kifutó divat szakmában is van tervem, modelleken bemutatni az új frizurákat, már gyerekkorom óta ez volt az álmom.

KONTY4.jpg

– Idén készülsz fodrász versenyre vagy további divatbemutatóra, fotós projektre?

– Ebben az évben biztos nem készülök versenyezni, mert utolsó évem van az iskolában, sokat kell tanulnom, le kell tennem sikeresen a vizsgákat. Ahhoz sokat kell gyakorolni, majd jövőre ismét mennék versenyezni. A további divatbemutatókra és a fotós projektekre szívesen folytatnám az új trendeket.

– Milyen fodrászati bölcsességet üzensz hajápolás szempontjából télre és nyárra a Divatikon.hu férfi és női olvasói részére?

– A hajápoláshoz megosztanám mi alkalmas frizurákhoz télre és nyárra, nem mindenkinek egyforma a hajtípusa. Legtöbb ember nem tud róla, hogy mi – miért okozta a frizurákat, mint például ápolásról. Azaz fodrász által végzett professzionális kezelésekkel való támogatással érhetünk el, a tartós és hatásos eredményeket az otthoni ápolás mellett. A télen mindig jól be kell szárítani a hajat, nehogy megfázzon a fejbőr! Legyen jól ápolt és egészséges haj maradjon!

 

Cikk író:

 

Napsugár Anna

siket fotóriporter

 

Fotó:

Varga Enikő engedélyével

Fotós neve:

Renner Tamás

Csizmazia Zsolt

Nógrádi Tímea

Mondd el a véleményed

Got to be a day – Fedor Kyra újdonsága

Ki a kedvenced a 2016-os X-Faktorból?